Audi RS4 Avant 2019 - Négykarikás sportkombi

by Szélpál Imre

Az Audi Sport GmbH finomhangolta a 2017. szeptemberében bemutatott új RS 4 Avant számos részletét. Az orr rész megújult formavilága és az új MMI touch kezelési koncepciót magába foglaló sportos belső tér kiemeli a legendás elődöket felvonultató sikermodell atletikus karakterét. A kiemelkedő nyomatékkal rendelkező, két turbófeltöltős V6 erőforrás teljesítménye 331 kW (450 lóerő), elképesztő, 600 Nm nyomatéka pedig igen széles, 1 900 és 5 000 percenkénti fordulatszám közötti tartományban folyamatosan biztosított. Az RS 4 Avant a DTM hockenheimringi záróhétvégéjén mutatkozott be október 4. és 6. között. A modell értékesítése Németországban és más európai országokban 2019. októberében indult.
AudiRS4Avant3Az új RS 4 Avant 2019. decemberében érkezik a kereskedésekbe, a nagy teljesítményű kombi modell ára 81 400 eurótól indul majd. Az új RS 4 Avant orr részét teljesen újraalkották, az A4 Avant és az RS 4 Avant között pedig szemmel láthatóan igen jelentős a különbség. A Singleframe hűtőrács szélesebb és laposabb az alapmodellhez képest. A többi RS modellhez, az RS 6 Avant (üzemanyag-fogyasztás, kombinált: 11,7 -11,5 l/100 km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált: 268 - 283 g/km) és az RS 7 Sportback (üzemanyag-fogyasztás, kombinált: 11,6 - 11,4 l/100 km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált: 265 - 261 g/km) modellhez hasonlóan az RS 4 Avantot is azzal a fényes fekete, háromdimenziós méhsejt mintázatú rácsozattal szerelték, ami az RS sorozat sajátja. A letisztult látványt a keret nélküli Singleframe hűtőrács teszi teljessé. Az új RS 4 logóval díszített méhsejt mintázatú hűtőrácsa a nagyméretű oldalsó légbeömlő nyílásokkal és a függőleges elemekkel együtt az első lökhárítóba integrálva kapott helyet. Az RS 4 Avant LED fényszórói is új formát kaptak.
AudiRS4Avant8Az opcionálisan elérhető, sötétített betétekkel szerelt Mátrix LED fényszórók teszik teljessé a nagyteljesítményű Avant modell megújult külső formavilágát, ezzel is megkülönböztetve az A4 modellcsalád többi tagjától. A kerékjárati ívek és azok domborulatai („quattro blister”) mind az első, mind a hátsó kerekeknél 30 milliméterrel szélesebbek, mint az Audi A4 Avant modell esetében. A fényszórók mellett közvetlenül elhelyezett fényes fekete dizájnelemek tovább erősítik a szélesség érzetét az új RS 4 Avant formavilágában (üzemanyag-fogyasztás, kombinált: 9,2 l/100 km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált: 211 - 210 g/km). A fényes fekete, matt alumínium és szénszálas optikai csomagok egyedi megjelenést kölcsönöznek az oldalsó küszöbbetéteknek, a külső visszapillantó tükrök házainak és az első illetve hátsó lökhárítóknak. Igény esetén a fényes fekete és szénszálas optikai csomagok az Audi négy karikájának és az első és hátsó RS emblémának a fekete változatát is magukba foglalják. Az RS emblémák a még tartózkodóbb megjelenés érdekében akár teljesen el is hagyhatók.
AudiRS4Avant22A tetősínek az alapfelszereltség részeként matt fekete kivitelben készülnek. Az RS specifikus tető légterelő, a diffúzorbetét és az RS kipufogórendszer króm végcsövei még jellegzetesebb megjelenést biztosítanak a megújult modell számára. Az opcionálisan választható, fekete kipufogóvégződésű RS sport kipufogó rendszer pedig különösen sportos hangélményt kínál. A vezető az Audi drive select menetdinamikai szabályozórendszeren keresztül állíthatja be, hogy éppen a sportos vagy a visszafogottabb hangzásra szavaz. A kettős turbófeltöltővel szerelt 2.9 TFSI V6 erőforrás használatával visszatér az Audi Sport GmbH másik legendás hathengeres aggregátjához, 2.7 literes erőforráshoz, amely 1999-től az első RS 4 Avant modellt hajtotta. Akkor a duplaturbós hathengeres motor teljesítménye 279 kW (380 metrikus lóerő) volt. Az új RS 4 Avant most 331 kW (450 metrikus lóerő) teljesítményre képes, amely literenként 155,5 metrikus lóerőt jelent. Ez lehetővé teszi, hogy az RS 4 Avant álló helyzetből mindössze 4,1 másodperc alatt gyorsítson fel 100 km/óra sebességre. A TFSI motor súlya mindössze 182 kilogramm, amely 31 kilogrammal kevesebb, mint a 2012-ben megjelent elődmodell nyolchengeres aggregátjának tömege. Ez kedvezően hat a modell saját tömegére és a tengelyenkénti súlyelosztásra, amelyek meghatározó előfeltételei a kiemelkedő teljesítménynek. A kettős turbófeltöltővel szerelt V6 aggregát elképesztő, 600 Nm nyomatéka pedig igen széles, 1 900 és 5 000 percenkénti fordulatszám közötti tartományban folyamatosan biztosított.
AudiRS4Avant32Az RS Dinamika csomaggal a modell elektronikusan szabályozott végsebessége 250 km/óra sebességről 280 km/órára nőtt. A 2.9 TFSI motor két turbófeltöltője egy-egy hengersorhoz van hozzárendelve és akár 1,5 bar töltőnyomás felépítésére is képes. Az Audi minden hathengeres és nyolchengeres motorjához hasonlóan a turbófeltöltők itt is a hengersorok által bezárt 90 fokos szögben kaptak helyet, ezért a hengerfejek kipufogóoldala a motor belső, a szívó oldal pedig a motor külső oldalán található. Ez az elrendezés kompakt szerkezetet tesz lehetővé, rövid gázáramlási utakkal és minimális áramlási veszteséggel, így a 2.9 TFSI különösen spontán reagál a gázpedál mozgására. A nagyteljesítményű hathengeres erőforrás nem csupán erejével, de magas fokú hatékonyságával is hódít. Az új WLTP menetciklus alapján mindössze 9,2 liter üzemanyagra van szüksége 100 kilométerenként, amely 211 gramm szén-dioxid kibocsátásának felel meg kilométerenként. Ez az elődmodellhez képest 17 százalékos csökkenés a fogyasztást illetően. Ebben kulcsfontosságú szerepe van az új TFSI égésfolyamatának, amely B ciklusként ismert. Ez a megoldás kifejezetten a részterhelés, mint a normál használat során domináns működési mód támogatására jött létre.
AudiRS4Avant42A 2.9 TFSI vonóerejét egy sportos hangolású, nyolcsebességes tiptronic váltó továbbítja a quattro állandó összkerékhajtás felé. Normál haladáskor a rendszer több erőt továbbít a hátsó tengely irányába. A tisztán mechanikus működésű differenciálműnek köszönhetően a nyomaték 60 százaléka kerül a hátsó tengelyre, míg 40 százalék az elsőre. Amennyiben az autó bármelyik tengelye nem várt módon megcsúszik, a rendszer az erőt automatikusan és gyorsan a másik tengelyre irányítja. Ekkor az első tengelyre az erő akár 70 százaléka, a hátsó tengelyre pedig 85 százaléka is juthat. A magas zárértékek egy egyértelműen meghatározott nyomatékelosztást tesznek lehetővé illetve az ESC elektronikus menetstabilizáló rendszerével és a kerekenkénti forgatónyomaték szabályzással való kiemelkedően pontos interakció lehetőségét teremtik meg. A kerekenkénti forgatónyomaték szabályozás minden típusú felületen aktív. Sportos vezetés mellett a kanyar belső ívén gördülő kerekeket fékezi meg enyhén az elektronikus menetstabilizáló rendszerén (ESC) keresztül, ezzel is növelve a kanyar külső ívén haladó, nagyobb kerékterhelésnek kitett kerekekre jutó nyomatékot.
AudiRS4Avant52A vonóerő különbség bekormányozza az autót a kanyarba, lehetővé téve, hogy az autó tökéletesen kövesse a bekormányzás szögét. Az eredmény pedig pontos, agilis és semleges kezelhetőség. Az opcionálisan elérhető RS specifikus hangolású quattro sport differenciálmű még dinamikusabb választ garantál a kanyarban való kigyorsítások során. Ekkor a nyomatékot a hátsó tengelyen található kerekek között aktívan és célzottan osztja szét, ezzel is javítva a vonóerő-átadást, a stabilitást és a jármű dinamikáját. A kanyarban való elfordulás vagy gyorsítás esetén a nyomatékot túlnyomórészt a kanyar külső ívén haladó hátsó kerékhez irányítja a rendszer, az autót így lényegében az alulkormányzottság legcsekélyebb érzése nélkül beletolja a kanyarba. Túlkormányozottság esetén a differenciálmű a kanyar belső ívén futó kerékhez irányított nyomatékkal stabilizálja a járművet.
AudiRS4Avant53Az új RS 4 Avant alapkivitelben 19 col peremátmérőjű, 265/35 méretű kovácsolt alumínium keréktárcsákkal készül. Igény esetén különböző formavilágú, 20 col peremátmérőjű változatok is elérhetők, többek között egy új, teljes egészében matt bronz színű, ötágú keréktárcsa, amelyre 275/30 méretű abroncsok kerülnek. Az erőteljes, elől 375, hátul 330 milliméter átmérőjű RS acéltárcsás fékek perforált féktárcsákkal biztosítják a magabiztos fékezéshez szükséges feltételeket. Az RS logót hordózó, hat dugattyús féknyergek alapkivitelben fekete, opcionálian pedig vörös színben készülnek. Igény esetén az első tengelyen rendelkezésre állnak a fáradásnak még inkább ellenálló RS kerámia fékek. A féknyergek színe ebben az esetben vörös, szürke vagy kék lehet, perforált tárcsáinak átmérője pedig 400 milliméter. Az Audi RS 4 Avant belterét a fekete szín határozza meg. LED irányfények emelik ki az ajtók formáját és a középkonzolt, teszik mindezt 30 különböző színárnyalatban az opcionálisan elérhető hangulatvilágítás csomaggal kombinálva. A műszerfal vízszintes vonalvezetésével a tágasság érzetét kelti. A vezetőt és a mellette helyet foglaló utast az RS 4 logójával díszített, megvilágított küszöblécek fogadják. Kérésre az RS dizájn csomag részeként az RS logó megjelenésével további színeket vihetünk a belső térbe, az embléma ekkor ugyanis feltűnik a középkonzolon, a könyöktámaszon, a biztonsági öveken és a szőnyegeken. A kormánykerék, a sebességváltó és a térdtámasz mind vörös kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal készült Alcantara bevonatot kaptak.
AudiRS4Avant44A vörös szín mellett a kibővített RS dizájn már szürke színű megoldásokat is kínál az ügyfelek számára. A vörös árnyalatú RS dizájn csomag egyik újdonsága, hogy az üléstámlák szegélye is ehhez illő színárnyalatban készül. Az MMI 10,1 col átmérőjű érintőképernyője az új kezelési koncepció irányítóközpontja, amely a műszerfal közepén, enyhén a vezető felé fordítva kapott helyet. Az érintésérzékeny kijelző nagyfelbontású grafikus animációval köszönti az RS 4 Avant vezetőjét. Az MMI érintőképernyője hangjelzést használ és átveszi a korábban használt, középkonzolon található forgatható nyomógomb szerepét. A vezető az RS kijelzőn keresztül kaphat áttekintést a hajtásrendszer komponenseinek hőmérsékletéről, a nehézségi gyorsulással (g) kifejezett maximális gyorsulásértékekről, illetve a gumiabroncsok légnyomásáról és hőmérsékletéről. Az Audi virtual cockpit műszeregységen speciális RS-kijelzők tájékoztatnak a gumiabroncsok légnyomásáról, a pillanatnyi forgatónyomaték- és teljesítményértékekről, a motorolaj hőmérsékletéről, a köridőkről, a gyorsulásmérések eredményeiről és a nehézségi gyorsulással (g) kifejezett menetdinamikai erőhatásokról. A sebességváltó-kapcsolásjelzői a fordulatszámhatár elérésekor a szükséges felkapcsolásra hívják fel a vezető figyelmét, de az extrafelszerelésként rendelhető RS Head-up kijelző is szolgál RS-specifikus információkkal, mint amilyenek például a sebességváltó-kapcsolásjelzőjének adatai.
AudiRS4Avant54A vezető a két RS1 és RS2 üzemmódot az Audi drive select rendszerén keresztül, az alul egyenesített, multifunkciós bőr sportkormány új „RS MODE” gombjának megnyomásával aktiválhatja. Ez automatikusan megnyitja az Audi virtual cockpit műszeregységen az RS specifikus információkat kínáló kijelzőt. Az új, alumíniumból készült sebességváltó-kapcsolóbillentyűk lényegesen nagyobbak lettek. A kormánykeréken és a megvilágított küszöbléceken kívül az opcionálisan méhsejtmintázatú steppeléssel is rendelhető RS sportülések szintén az RS emblémát hordozzák. Az RS 4 Avant mindennapi használhatóság tekintetében ugyanazt a magas szintet képviseli, mint az A4 Avant alapmodell. A csomagtér kapacitása 495 liter, amely a hátsó ülések lehajtásával és a teljes csomagtér tetőig való kihasználásával egészen 1 495 literig növelhető. A csomagtér ajtajának és csomagtér borításának működtetése alapfelszereltségként elektromosan történik, kívánságra pedig a lábmozdulat-vezérlés, mint a csomagtér nyitásának és zárásának módja is rendelkezésre áll. Az extrafelszerelésként kínált kihajtható vonófej elektromosan, gombnyomásra reteszelhető ki. Kívánságra az RS 4 számos vezetési helyzetben segítheti a vezetőt.
AudiRS4Avant46Több, mint 30 vezetéstámogató rendszer teszi teljessé a nagyteljesítményű Avant sokoldalú karakterét. A lehetőségeket a „tour” és a „city” csomagokba egyesítve tekinthetik át az ügyfelek. Itt megtalálhatják többek között az araszoló (Stop&Go) funkcióval kiegészített adaptív sebességszabályozás rendszerét (Audi adaptive cruise control; ACC), az útkereszteződés-asszisztenst, a sávváltások során figyelmeztető rendszert vagy az útpadka figyelmeztetés rendszerét. Az RS 4 Avant vásárlói nyolcféle fényezésből választhatnak, köztük az újdonság Turbo-kék illetve az új metálfényű Tango vörös árnyalatokból. Az Audi exkluzív programja révén további számos egyedi fényezés is elérhető, mint például a gyöngyházfényű Nogaro kék. Ezzel a karakteres színnel készült az RS 2 Avant, az RS modellek legendás elődje 1994-ben.