Škoda Octavia 2020 - Szintet lép

by Mészáros Gergely

Megújult a cseh márka ikonja: nemcsak tágasabb, biztonságosabb és emocionálisabb az új Škoda Octavia az elődjénél, hanem sokkal innovatívabb is, többek között plug-in és mild hybrid hajtásláncokkal, „shift-by-wire” technológiával és head-up kijelzővel érkezik meg hamarosan a kereskedésekbe.

Hatvan évvel az eredeti Octavia gyártásának elindítása után a Škoda minden idők legjobb nemzedékét mutatta be november 11-én, Prágában. A negyedik generációs modell továbbra is Volkswagen-konszernhez tartozó márka szíve és motorja, több, mint 6.500.000 példányt gyártottak belőle, ami azt jelenti, hogy ez a legnagyobb darabszámban értékesített Škoda. Ahogy Bernhard Maier, a ŠKODA AUTO vezérigazgatója is megfogalmazta: „Az OCTAVIA kiemelkedő jelentőségű a ŠKODA számára, ezért teljes egészében megújult. ... Az elmúlt hat évtized során az OCTAVIA nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat és a márka ilyen dinamikusan fejlődhetett, s meggyőződésem, hogy az új generáció is jelentős részt vállal abban, hogy e fejlődés folytatódjon.”
Természetesen a modellváltás során az új Octavia tovább nőtt: 4.689 mm-es hosszúságával a ferdehátú 19 mm-rel, a Combi pedig 22 mm-rel hosszabb, mint a közvetlen felmenője, valamint 15 milliméterrel szélesebb. A praktikusabb kombi kivitel csomagtartó kapacitása 30 literrel meghaladja a korábbi értéket, vagyis immár 640 literes, míg a ferdehátú raktere 600 literes. De nemcsak nagyobb, hanem dinamikusabb és érzelmesebb is az őseinél az új generáció: az új hűtőmaszk és a borotvaéles fényszórók igencsak látványos megjelenést nyújtanak, ráadásul a tompított-, a távolsági- és a nappali menetjelző reflektorok alapkivitelben LED-technológiával rendelkeznek. A hátsó lámpák szintén LED-esek. A keskeny, laposan illeszkedő tetősínek ugyanakkor az autó elnyújtott körvonalát hangsúlyozzák, az akár 19 colos könnyűfém keréktárcsák pedig magabiztos fellépést garantálnak. A kibővült színpaletta mellé remek aerodinamikai tulajdonságok társulnak: a limuzin légellenállási együtthatója (CW) 0,24-től, a puttonyos változaté 0,26-tól indul, ami az Octavia szén-dioxid-kibocsátását és üzemanyag-fogyasztását is mérsékelte.

A külső méretváltozás persze a kabinra is jótékony hatással volt, a cseh bestseller az eddiginél is tágasabb belsővel szolgál, például a hátul helyet foglaló utasok térdmagasságban már 78 milliméteres lábteret élvezhetnek. A jobb térkínálathoz új dizájn, illetve új koncepció is jár, a különböző síkokból felépülő, modulrendszerű műszerfal, a szabadon álló nagyméretű központi multifunkciós kijelző, illetve az alatta lévő, színében is elkülönülő felület tökéletesen másolja a karosszéria elegáns stílusát. Feltétlen külön említést érdemel a - szintén vadonatúj - kétküllős volán, amely amellett, hogy opcionálisan fűthető, akár 14 különböző funkció vezérelhető róla (multifunkciós változat). A lágy tapintású, finom anyagok otthonosan kellemes hangulatot kölcsönöznek a utastérnek, míg tíz különböző színű LED-es hangulatvilágítás különleges vizuális érzetet ad a bejárati ajtóknak és a műszerpultnak. Utóbbinak egyébként a továbbfejlesztett, 10,25 colos, négyféle alapnézetet biztosító VirtualCockpit, valamint a legújabb generációs infotainment rendszerek is a részei; a vásárlók négy (8.25-10 colos) változat közül választhatnak. Valamelyik gesztus- vagy hangvezérléssel is működik – a Laura Škoda digitális asszisztens segítségével. A beépített eSIM-nek köszönhetően az új Octavia mindig online, ezáltal a ŠKODA Connect mobil online szolgáltatások állandóan elérhetők. Ezek közé tartozik az EU-ban kötelező e-segélyhívó, az átfogó távoli jármű-hozzáférés, az online szórakoztató adatokkal támogatott infotainment alkalmazások. Mindezen felül az autó akár öt USB csatlakozással is rendelkezik, az egyik opcionálisan a visszapillantó tükör feletti konzolban rejtőzik. Első ízben a hátat kímélő Ergo-ülésekkel is rendelhető lesz az Octavia, melyek a fűtés mellett kívánságra masszázsfunkciót és hűsítő szellőztetést is kínálnak. Kívánságra háromzónás Climatronic légkondicionáló berendezés, valamint mind a négy ajtót nyitó kulcsnélküli nyitási (KESS) rendszer is kapható hozzá. További újdonság még a Head-up Display, ami a fontos információkat – mint például a sebesség és a navigációs útmutatások – a szélvédőre vetítve, a vezető közvetlen látóterében jeleníti meg.
skodaoctaviacombi2020zsS ezzel még nincs vége az Octavia fejlett műszaki arzenáljának, hiszen a limuzin és kombi kasztnival is megvásárolható modell első Škodaként Shift-by-Wire technikát alkalmaz a DSG sebességváltó vezérlésében. Ez esetben már nem mechanikus, hanem elektronikus úton továbbítja a vezető menetfokozat-választási utasításait a váltómű felé a jól ismert DSG váltókar helyére került kisméretű kezelőmodul. Ugyancsak az Octaviában debütál számos fejlett vezetéstámogató és biztonsági berendezés, így az új kikerülés-asszisztens (Collision Avoidance Assist), a Turn Assist, kiszállás-figyelmeztetés (Exit Warning) és a helyi forgalom figyelmeztető funkció, az Area View névre hallgató holttér-figyelő és a prediktív sebességtartó automatika. Felfrissítették még a közlekedési tábla felismerő rendszert, a sávtartó és a közlekedési torlódás, illetve a vészhelyzet-asszisztenst. Ezek együttesen alkotják az átfogó utazási segédcsomagot, mely a Hands-on Detecttel azt is ellenőrzi, hogy a pilóta folyamatosan a kormányon tartja-e a kezét.
skodaoctavia2020kAz OCTAVIA még soha nem volt annyira hatékony, környezetbarát és nem kínált annyi alternatív hajtómű választási lehetőséget, mint most. A gazdaságos és jól ismert TDI és TSI erőforrások mellé felsorakoznak a környezetkímélő földgázüzemű, továbbá a hálózatról tölthető és a mild-hibrid hajtásláncok. A motorok teljesítményskálája 81kW-tól (110LE) 150 kW-ig (204LE) terjed.
skodaoctaviapluginhybrid2020Míg a 17,7 kg földgázzal CNG üzemmódban 523 kilométer megtételére képes az Octavia G-TEC, addig a plug-in hybrid kiadás 37 Ah-ás, 13 kWh-ás kapacitású nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátora teljesen elektromos üzemmódban akár 55 kilométeres hatótávolságot biztosít az autónak - WLTP ciklusban mérve. A mild-hibrid változatokban a 48 V-os ékszíjas generátor-indító és a 48 V-os lítium-ion akkumulátor segítségével visszanyerhető a fékezés energiája, mellyel a belső égésű motor elektromos rásegítést kaphat, vagy akár a motor teljesen kikapcsolt állapotában is közlekedhet az Octavia.
skodaoctavia2020pMindemellett három különböző futómű áll az Octavia vásárlói rendelkezésére, - az alapon túl - az egyik a karosszériát 15 milliméterrel mélyebbre süllyesztő sportváltozat, míg a másik a szabadmagasságot ugyancsak 15 milliméterrel megnövelő, kimondottan a gyenge minőségű utakra készült kivitel. Extraként az adaptív futómű-szabályzás (Dynamic Chassis Control; DCC) folyamatosan változtatható a rugózás és a lengéscsillapítás működése, a menetprofil-választó (Driving Mode Select) pedig különböző üzemmódokat is felajánl a vezetőnek.
skodaoctavia2020hatterVégül, de nem utolsósorban az Octavia megmaradt Simply Clevernek. Ennek megfelelően magasfokú funkcionalitással bír, s számos részlet megkönnyíti a tulajdonos mindennapi életét. Az alváscsomag például a hátsó ülésén két megnövelt méretű, különösen kényelmes fejtámlát és egy plédet ad az itt utazóknak. A poggyásztérben szintén rengeteg okos megoldás rejtőzik, az ajtóban elhelyezett ernyő mellé pedig már egy kézikefe is befér. Az AdBlue-tartály a komfort-betöltőnyílásnak hála, még teherautó-pisztollyal is megtankolható, a vonófej meg gombnyomásra bújik elő a hátsó lökhárító alól.
skodaoctavia2020hEgyelőre ennyit az új Octaviáról, mely piaci bevezetésekor Active, Ambition és Style felszereltségi szintekkel kerül a kereskedésekbe, de már a jövő év során megjelenik az új Scout és RS változat is a kínálatban.