Ferrari Roma - Édes élet 2.0

by Mészáros Gergely

Kifinomult eleganciájával és időtálló stílusával azt a gondtalan, kellemes életmódot eleveníti fel a Ferrari új V8-as, 2+-os kupéja, ami az 1950-es és 60-as évek Rómáját jellemezte. A Dolce Vita kortárs, „négykerekű” újraértelmezése.

Innen ered a neve is: Roma. Az új front-középmotoros kupé végtelenül letisztult vonalaival, harmonikus arányaival és kiegyensúlyozott idomaival remekül beleillik az olasz márka Grand Touring hagyományiba, mely olyan legendás típusokat foglal magába, mint a 250 GT Berlinetta Lusso vagy a 250 GT 2+2. Mégis rendkívül modern, karcsú karosszériája megtestesíti a Ferrari mai hitvallását: az időtlen eleganciát élvonalbeli technológiával házasítja.
Így a neves vérvonal klasszikus stílusát megőrizve a Ferrari mérnökei többek között olyan, a hátsó szélvédőbe integrált mobil spoilert alkalmaztak, mely „szerényen” visszahúzódik, mikor nincs rá szükség, nagy sebességnél viszont „előbújik”, s – a Roma teljesítményéhez illő – megfelelő mértékű leszorító-erőt generál. Az új, az összes felesleges részlettől megtisztított, monolit felületű hűtőmaszk ugyancsak beleillik a koncepcióba, sőt mi több jól hangsúlyozza a Roma minimalista stílusát. Eközben a vízszintes fénycsíkkal megosztott, teljesen LED-es technikájú adaptív fényszórók megszakítva a Ferrari bőrfelületét némi feszültséget, izgalmat hoznak a dizájnba. A 4656 milliméter hosszú, 1974 milliméter széles és mindössze 1301 milliméter magas kupé drágakőként ragyogó ikerfényszóró- és kipufogóegységekkel zárul.
Mivel a Roma karosszériája és alváza már az új generációs Ferrarikhoz kifejlesztett moduláris technológiából építkezik, s a legfejlettebb súlycsökkentő és gyártási eljárásokat használja, azok minden előnyéből részesül. Nem csoda, hogy a 70 százalékában teljesen új alkotóelemekből álló, elülső középmotorral szerelt 2+-os kupé szegmensének legjobb tömeg/teljesítményével (2,37 kg/lóerő) rendelkezik, ami nagyban hozzájárul az autó parádés menetdinamikájához és reakcióképességéhez.

Természetesen ugyanilyen fontos szerepe van a hosszú és alacsony gépháztető alatt lapuló V8-as turbómotornak is, mely kereken 620 lóerőt mozgósít 7500-as fordulatszámon. A 3855 cm3-es, két turbóval lélegeztetett egység pörgős karaktere ellenére már egészen alacsony, 3000-es fordulatszámnál 760 Nm nyomatékot biztosít a pilóta részére, ami egészen 5750-ig ki is tart. Ennek megfelelően az üresen 1472 kilogrammos Roma 3,4 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, 200 km/h-ig pedig további 5,9 szekundumra van szüksége. Végsebessége meghaladja a 320 km/h-t. Mindemellett a többszörösen díjnyertes erőforrás benzines részecskeszűrővel is fel van szerelve. Az új, nyolcfokozatú duplakuplungos automata sebességváltó szintén besegít a környezet védelmébe, mivel nemcsak simábban és gyorsabban kapcsol a hat kilogrammal nehezebb elődjénél, de a sportkocsi fogyasztását is mérsékli. Ráadásul a stop&start technológiát használó forgalmi szituációkban is sokkal nyugodtabb, komfortosabb.
ferrariroma02Országúton, kihasználva a V8-as erőműben rejlő potenciált, inkább az F8 Tributóból „átemelt” Side Slip Control 6.0, illetve a Ferrary Dynamic Enhancer járműdinamikai rendszerek tudását áldja majd a pilóta, aki az 5 különböző beállítást felkínáló Manettinóval persze nagyban szabályozhatja a Roma viselkedését.
ferrariroma04Végül, de nem utolsósorban a Ferrari Styling Centre formatervezői a Roma kabinját is új koncepcióban álmodták meg: két különálló „cellára” osztva a belső teret. A kettős pilótafülke vezető részében teljesen átalakították a HMI-rendszert is, kezdve a kormánykerékkel, egészen a digitális műszeregységig bezárólag. Az új volán a „szem az úton, kéz a kormányon” filozófia jegyében készült, gyakorlatilag az autó összes fő paramétere állítható innen. Mögötte a 16 colos digitális műszeregység minden lényegi információval ellátja a sofőrt, ugyanakkor a központi, 8,4 colos, függőleges állású kijelző kezelése is végtelenül intuitív. Az utasnak külön kezelőfelülete is van. További kényelmi extra a kulcs nélküli bejutást lehetővé tévő „Comfort Access” funkció, míg a továbbfejlesztett vezetéstámogató asszisztensrendszerek (ADAS) a Roma mindennapi használatát könnyítik meg. Csomagtere alapra 272 literes.
ferrariroma07Harmonikus vonalaival, vitathatatlan szépségével a Roma már most a klasszikus Ferrari Grand Turismók közé sorolható. Páratlan teljesítménye és kezelhetősége már csak a ráadás. Úgyhogy éljen az új Dolce Vita, a Ferrari Roma.