Lexus LC500 Convertible - Ez gyönyörű!

by Mészáros Gergely

Felhúzott és lehajtott tetővel egyaránt gyönyörű a Lexus új luxuskabriója, a Los Angelesben leleplezett LC500 Convertible. V8-as szívómotorjának jellegzetes gurgulázására már csak a ráadás...

A LC Convertible, a japán márka első vászontetős kabriója, hűen tükrözi a Lexus azon törekvését, hogy fényűző életstílus-brandé fejlődjön, olyan élményt kínálva, mely messze túlmutat a vezetés hagyományos örömein. Egyfajta egységet teremt az utasok és a természet között, úgy, ahogy arra csak egy cabriolet képes, ezáltal teljesebbé formálja a tulajdonosuk életét.
A Lexus LC Convertible önmagában már a megjelenésével is az érzékeinkre hat. Felhúzott és lehajtott tetővel is igazi szépség, a tervezőknek sikerült megőrizni az eredeti koncepció kecses vonalvezetését, illetve a kiváló aerodinamikáját. A különleges sziluettet formázó hagyományos vászonkupola sportos megjelenést biztosít az autónak, s noha a csomagtér-fedél magasabb és szélesebb lett, egy cseppet sem farnehéz a dizájn. Persze, a négyrétegű vászon jóval kevesebb helyet foglal, mint egy keménytető, s az automata összecsukó mechanizmust is sikerült eltüntetni egy takaróelemmel. Így az ajtók végénél felfelé ívelő övvonallal olyan benyomást kelt az LC Cabriolet, mintha a letisztult karosszéria körbeölelné az utasteret. Egyébként a tető anyagát úgy választották meg és szabták ki, hogy mindig feszes maradjon, ne legyenek rajta zavaró ráncok és gyűrődések, s még a támasztó kerek kontúrjai sem „látszanak át”.
A fekete vagy bézs színben rendelhető tető nyitásának és zárásának minden mozzanata gondosan kontrollált, 50 km/h-s tempóig menet közben is mozgatható, a művelet mindössze 15, illetve 16 másodpercet vesz igénybe. A folyamat a központi kijelzőn megjelenő animáción is nyomon követhető. Feltétlen említést érdemel, hogy külön réteg gondoskodik a hatékony zajszigetelésről is. Ami a menetszelet illeti, azt elsődlegesen a speciálisan módosított övvonal tartja távol a „kabintól”, ám a belső szélcsendről az átlátszó plexi vagy a külön rendelhető szélfogó háló is gondoskodik, miközben a zajkomfortot aktív csillapítás (ANC) fokozza. Az audiorendszer beállításai ugyancsak automatikusan igazodnak a tető állapotához.

Mindemellett az LC Convertible teljes értékű négyévszakos kabrió: hogy hűvösebb időben is élvezhető legyen a nyitott autózás, arról a beltéri hőmérséklet kifinomult szabályozásáért felelős Lexus Climate Concierge gondoskodik. A klímamenedzser automatikusan vezérli a légkondicionálást, az ülésfűtést, a nyakmelegítést és a kormánykerék fűtését, természetesen azt is figyelembe véve, hogy a tető éppen nyitva vagy zárva van-e.
Az így megteremtett idilli atmoszférában még jobban érvényesül az LC500-ból ismerős ötliteres, 477 lóerős V8-as szívómotor vérpezsdítő orgánuma. A nagyobb élvezet érdekében az erőmű szívási hangjait egy hanggenerátor továbbítja az utastérbe a műszerfal-panelen keresztül, a borzongató motorhangot pedig egy kipufogószelep erősíti fel. A DirectShift-10 automata sebességváltó zökkenőmentesen továbbítja a jelentős erőt a kerekekhez, ugyanakkor a teljesítmény-leadás a mindenkori forgalmi helyzethez idomul: az LC a mindennapi autózás során simán és lágyan gyorsul, de ha a pilóta éppen arra vágyik, akkor lélegzetelállítóan katapultál.
lexuslcconvertible12A lélegzetelállító menettulajdonságok érdekében az LC 500 Convertible karosszéria-szerkezetét teljesen áttervezték, hogy merevségével ugyanolyan kimagasló vezetési élményt nyújtson, mint a kupé. A hátsó futómű toronymerevítésének gondos kialakításával még növelték is a szerkezet szilárdságát. Mivel azonban a merevítés könnyű alumíniumöntvényből készül, csak minimálisan nőtt az autó tömege, a nagy teljesítményű lengéscsillapítók pedig kiváló rugózási komfortot biztosítanak. A tetőszerkezet passzív biztonsági funkcióját a szükség esetén automatikusan kiemelkedő bukókeret helyettesíti. A végeredmény egy dinamikus kabrió, mely készségesen engedelmeskedik a vezető utasításainak.
lexuslcconvertible04Végül, de nem utolsósorban a dizájnerek úgy válogatták össze a karosszéria, a vászontető és az elegáns utastér színpalettáját, hogy az tökéletesen megfeleljen az LC-vásárlók kifinomult stílusának, ízlésének és sokrétű életstílusának. A belső egyik jellegzetes dekorációs eleme az üléstámlák felső részét díszítő varrott és perforált mintázat, valamint a fejtámlákon látható dombornyomású „L” embléma.
lexuslcconvertible02A Lexus modellkínálatának új ékköve várhatóan 2020 végén jelenik meg a magyar márkakereskedésekben.