MINI John Cooper Works GP 2020 - Motorsport génekkel

by Mészáros Gergely

Los Angelesben lerántották a leplet a valaha készült leggyorsabb sorozatgyártású Miniről, a motorsport-génekkel átitatott John Cooper Works GP négyhengeres turbómotorja 306 lóerős, s mindössze 5,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra. Folyt. köv.

A legendás John Cooper név már a kezdetektől fogva elválaszthatatlanul összeforrt a Mini márkával, illetve az erőteljes motor és az agilis menettulajdonságok ígéretével. Méghozzá a versenypályákon ugyanúgy, mint a sima utakon, a brit kisautó mindenhol sikert sikerre halmozott: a Brit Túraautó-bajnokság futamain, a Monte Carlo Ralin és még a Dakar Ralin is. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy az új, harmadik generációs MINI John Cooper Works GP ismét magasabb szintre emeli a kisautókban átélhető vezetési élményt, melynek ékes bizonyítéka, hogy a sorozatgyártás előtti tesztfázisban kevesebb, mint nyolc perc alatt ért körbe a Nürburgring Nordschleife aszfaltcsíkján, több mint fél percet ráverve az elődjére. Pedig az sem volt kutya: a 2013-as kiadás 218 lóerős benzinmotorral, egyedi futóművel, valamint exkluzív stílusjegyekkel érkezett meg a kereskedésekbe. Az első nemzedék 2006-ban debütált.
Visszatérve az újdonsághoz, a kirobbanó menetdinamika a márka által kisautóba valaha épített legerősebb motorban gyökerezik, amelyhez a méltó futómű-technológiát a MINI John Cooper Works évtizedes sport-tapasztalatára támaszkodva finomhangolták a mérnökök, a könnyűszerkezetes járműépítés alapelvei szerint megtervezett karosszériát pedig nem csupán aerodinamikalilag tökéletesítették, de végtelenül merevvé is tették. Jöjjenek a részletek!
Az új MINI John Cooper Works GP négyhengeres szíve – jó szokás szerint - a legkorszerűbb MINI TwinPower Turbo technológia szerint ver, ugyanakkor a hagyományos John Cooper Works modellhez képest jelentős mértékben átdolgozták a 2 literes aggregátot. Többek között megerősítették főtengelyt, típus-specifikus dugattyúkat és hajtókarokat alkalmaztak, valamint a torziós rezgéscsillapító is optimalizált hűtést kapott. A vadonatúj turbófeltöltőnek ugyancsak kulcsszerepe van, melyet a tervezők a kipufogócsonkba integráltak, és a rendszerreakció optimalizálása miatt légtelenítő szeleppel láttak el. Emellett az erőforrás sűrítési aránya a turbófeltöltő nagyobb töltési nyomásával párhuzamosan 10,2-ről 9,5-re csökkent, s új a szívócső is. A nagyobb légbevezető nyílás és a vastagabb csőátmérő minden korábbinál intenzívebb levegő-ellátást, a közvetlen üzemanyag-befecskendezés legfrissebb verziója pedig azonnali teljesítmény-leadást garantál. Ezen felül a MINI a VALVETRONIC változó szelepvezérlés és a kétoldali, dupla-VANOS változó vezérműtengely-állítás legkorszerűbb innovációit is kamatoztatja.
minijohncooperworksgp01Ezek után kár csodálkozni, hogy a MINI John Cooper Works GP a gázpedál legenyhébb érintésére is veszett vadként veti magát előre, a csúcsformában lévő erőmű 1750-es fordulatnál adja le 450 Nm csúcs forgatónyomatékát és egészen percenkénti 4 500-ig fenntartja azt. A 225 kW / 306 lóerős maximális teljesítmény az 5000-től 6250-ig tartó fordulatszám-tartományban ugyancsak folyamatosan a pilóta rendelkezésére áll. Mindezek páratlan gyorsulási manővereket biztosítanak: a MINI John Cooper Works GP 5,2 másodperc alatt katapultál álló helyzetből 100 km/h-s tempóra, haladás közben pedig a kimagasló rugalmasságának köszönhetően még a nagyobb kategóriájú sportkocsikat is képes maga mögé utasítani. S akár 265 km/h-val is tud repeszteni.
minijohncooperworksgp25A hajtómű zabolátlan teljesítmény-leadását a GP-hez kialakított, érzelmekben gazdag kipufogórendszer jellegzetes orgánuma kíséri: visszafogott, nyugodt haladás esetén lágy sportos hangzással operál, padlógáz esetén azonban a zárt versenypályák izgalmát varázsolja a fülünkbe, nagymértékben hozzájárulva a felejthetetlen vezetési élményhez. Egyébként az egycsatornás rendszer a hátsó tengely magasságában egy kifejezetten nagyméretű dobba csatlakozik, amelyből két matt felületű, rozsdamentes acélból készült, egyenként 90 milliméter átmérőjű kipufogóvég ágazik ki a hátsó lökhárító közepén. Nem mellékesen a károsanyag-kibocsátási értékének optimalizálását benzinüzemű részecskeszűrő segíti. A megnövelt teljesítmény azonban extrém hőtermeléssel, és mint ilyen, rendhagyó hűtési igényekkel jár. Ezért a motorterébe önálló hűtőrendszert fejlesztettek: a magas hőmérsékletű hűtőkör két külső hűtővel, egy megnövelt térfogatú hűtővíz-tartállyal, különleges csövezéssel és egy nagyobb teljesítményű, elektromosan vezérelt hűtőventilátorral dolgozik az optimális működésért.
minijohncooperworksgp15A keresztbe beépített motor erejét egy integrált mechanikus differenciálzárral ellátott, nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltó továbbítja az első kerekek felé. A versenyzés világából megörökölt technológia szorosan együttműködik a GP üzemmódot is felajánló dinamikus menetstabilizáló rendszerrel (DSC – Dynamic Stability Control), így laza terepen és mostoha időjárási körülmények közepette is képes optimalizálni az új MINI John Cooper Works GP tapadását, sportos vezetési stílusban vett kanyarodás esetén pedig a menetdinamika fenntartásáért felel. Terhelés alatt akár 31 százalékos összezárásra is képes.
minijohncooperworksgp08Nyilvánvaló, hogy a gokartos vezetési élmény eléréséhez extrém szilárd karosszériára és hozzáértő futómű-hangolásra is szükség van, előbbiről a spéci motorbeágyazás, a kardánalagút extrém merevítései, utóbbiról a szimpla-ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első- valamint a többkaros hátsó kerékfelfüggesztés típus-specifikus változata gondoskodik. Az agilitás fokozása érdekében kiszélesítették a nyomtávokat, az autó hasmagassága pedig a MINI John Cooper Works modellhez képest 10 milliméterrel lejjebb került. A GP mesteri megoldásainak a speciális spirálrugók, lengéscsillapítók és stabilizátorok egyaránt részei. Az új fejlesztésű függőcsapok az első kerekek nagyobb szögű dőlését teszik lehetővé, további érdekessége a brit „gokartnak”, hogy a hátsó tengely keresztlengőkarjait a külső végeken gumi helyett fémből készült gömbfejekkel szerelték, míg a belső csatlakozási pontokon merevebb gumik dolgoznak.
minijohncooperworksgp28Mindezek tudatában jó hír, hogy a MINI John Cooper Works GP sport fékrendszere még a legintenzívebb igénybevétel esetén is extrém lassulást nyújt. Az első 360 milliméter átmérőjű és 30 milliméter vastag féktárcsákat Chili Red árnyalatúra fényezett, MINI John Cooper Works logóval ellátott négydugattyús fix nyergek, a hátsó tárcsákat meg egydugattyús úszónyergek szorítják össze. Alapfelszerelés a 18” méretű, kovácsolt könnyűfém keréktárcsa, mely kevesebb, mint kilenc kilogrammot nyom a mérlegen.
minijohncooperworksgp27Mindemellett a MINI John Cooper Works GP megjelenése tökéletesen illik a tüzes karakteréhez: már álló helyzetben is egy kisportolt atléta benyomását kelti. Nem mellesleg aerodinamikai szempontból is közel áll a tökéleteshez, például a tetőre szerelt duplaszárnyas légterelő szárny, az első lökhárító és a típus-specifikus első koptató az új MINI John Cooper Works GP körüli felhajtóerőt hivatott csökkenteni. A GP látványos stílusjegyei közül is kiemelkedik a kerékjáratokon alkalmazott extrém mértékű ívszélesítés, melyek szintén részt vesznek a légáram terelésében.
minijohncooperworksgp16Végül, de nem utolsósorban a MINI John Cooper Works GP utasterét két üléssel és minimalizált zajszigeteléssel álmodták meg a lakberendezők, hogy még sportosabbá tegyék a vezetés élményét és még tovább csökkentsék az autó saját tömegét. A vezető és az utasa tehát Alcantara és bőr kettősével húzott, ezüst színű oldalbélésekkel, vörös kontraszt-varrással díszített MINI John Cooper Works sportülésekben foglalhat helyet, a műszerfal utasoldali részének dekorbetétjén az adott modell sorszáma olvasható, amelyet háromezer példányban egyenként, háromdimenziós nyomtatással állítanak elő. Szintén széria a nappa-bőrrel bevont kormány mögötti digitális műszeregység, az 5 colos képernyő-átmérőjű, nagyfelbontású kijelző skálázott kilométerórával és digitális számokkal is mutatja az aktuális sebességet, aktivált GP üzemmód esetén pedig pillanatnyi rendszerüzeneteket is küld.
minijohncooperworksgp22Fentebb már kiderült, hogy a MINI újdonsága alig 3000 példányban készül majd az oxfordi üzemben. A brit prémiumgyártó legnagyobb motorsport-rajongói 2020 márciusában vehetik át az első példányokat.