Peugeot 208 2019 - A sárga az új fehér

by Mészáros Gergely

A Peugeot története során most először a sárga az alapszín. Nem a fehér vagy a matt piros – lehet, hogy ilyen nincs is -, hanem a metálfényű Faro-sárga. Egyébként messze nem ez az új Peugeot 208 legnagyobb erénye vagy újdonsága.

Mindenesetre rögtön lecsaptam egy ilyenre, mikor az érkezésemkor a rendezvény regisztrációs pultjánál megkérdezték, hogy melyik tesztautót szeretném elvinni egy körre a sajtótájékoztató után. Amúgy a fotózás miatt választottam a sárga fényezésű 208-ast, de később kiderült, a kékkel vagy a pirossal sem lőttem volna mellé, a négykerekű kisoroszlán önmagában, színtől függetlenül mutatós. Mielőtt azonban bepattantam volna a volán mögé, végighallgathattam egy felettébb részletes ismertetőt róla.
Rögtön az előadás elején számtalan olyan – elsősorban az energetikai átálláshoz kapcsolódó - kihívással, kérdéskörrel szembesítettek minket, melyek nagyban meghatározzák az autósvilág, illetve az autóipar jelenlegi szereplőinek mindennapjait és - még inkább - az elkövetkező éveit, s amire a Peugeot a jól hangzó #unboringthefuture jelmondattal összefogott jövőképpel ad választ. Na, meg persze a 208-assal, amely a hagyományos belsőégésű erőforrások mellett villanymotorral is megvásárolható – igaz, (utóbbi) csak jövő januártól. Vagyis a városi kisautó környezetbarát kiadására még várhatunk egy kicsit, az első példányok december közepén „jönnek” Magyarországra. Ugyanakkor az állami támogatással kedvezményes 9.900.000 forintos alapár ismeretében aligha fognak sorban állni értük a hazai kereskedésekben. Egy zöld rendszámos, plug-in hybrid luxus szabadidő-autónak jóval nagyobb esélye van a magyar szabályozások miatt... Pedig a moduláris - az alternatív meghajtásra is felkészített - CMP platformra épülő e-208 jó képességekkel bír: míg az 50 kWh-s akkumulátora a WLTP szabványnak megfelelően akár 340 kilométeres hatótávot, addig a 100 kW-os villanymotorja kellő menetdinamikát biztosít. Ráadásul a vásárlóknak nem kell kompromisszumot kötni felszereltség terén sem, hiszen a normál változatokhoz hasonlóan többféle kivitelben elérhető. Különben akár 30 perc alatt is feltölthető 80 százalékosra az akkuja. Hamarosan, miután személyesen találkozunk vele, részletesebben is bemutatjuk, de most nézzük a „sima” 208-ast, amivel mehettünk is egy kört.

Külsőleg nincs nagy különbség az e és a nem e-modellek között. Egyaránt kardfogúak, széles fekete övvel összefogott hátsó lámpáikat megkarmolta egy-egy tigris vagy oroszlán, első fényszóróik megjelenése pedig a pénztárcánktól függ – akár full LED-esek is lehetnek. Ja, meg mérhetetlenül modernek, dinamikusak és menők. Igazi, 21. századi Peugeot-ok! A sajtóanyag emellett érzékiséget sem nélkülöző szoborszerű formákat, hangsúlyos sárvédőket és elegáns sziluettet emleget, amit hátrébb tolt szélvédő és hosszabb, plasztikusabb gépháztető egészít ki. Mindezt csupán a tények kedvéért sorolom, a lényeg, hogy simán befigyelhet a múlt századi „206-os effektus”, hogy boldog-boldogtalan viszi majd, mint a cukrot. Végül azért elárulom azt is, hogy az elektromos 208-as a karosszériájával azonos színű hűtőmaszkjáról, a dikroikus („színváltós”) emblémáiról és az e-betűiről ismerhető fel.
peugeot208 2019k01Ha valakit eddig nem vett volna meg a 208-as külső dizájnja kilóra, majd a „beltartalom”, leginkább a 3D Peugeot i-Cockpit® láttán az is elcsábul. Persze biztosan lesznek olyanok, akik parasztvakításként értékelik a francia kisautó zseniális műszerpult-koncepcióját, de hát valójában erről szól az életünk. Mármint a parasztvakításról. Blutooth kapcsolatra képes, okoseszközökhöz kapcsolható kávéfőző, ötkamerás, hajlítható kijelzős telefon, automatizált robotporszívó - na, ez speciel nagyon kéne -, ajtónyitáskor földre világító márkajelzés, s még sorolhatnám a baromságokat, melyekért akkor is képesek vagyunk többet fizetni, ha semmi gyakorlati jelentőségük nincs, és boldogan élnénk nélkülük is. Speciel az i-cockpit nemcsak látványos, (de nagyon!), hanem hasznos is: biztonságosabbá, egyszerűbbé teszi a vezetést, a 3D-s hatás pusztán a ráadás. Mindenesetre én kicsengetném érte a felárat, de a „régi, alapfelszereltségnek számító” i-Cockpit is profi a maga nemében. Ugyanez a komplett kabinról is elmondható: mutatós és praktikus a kialakítása, illetve naprakész a felszereltsége. (További részletek itt.) A városi kiskocsi helykínálata nyilván a kategóriának megfelelő, a négy személynek kényelmes utastér hátul is elegendő helyet nyújt egy 180 centiméter magas felnőttnek, talán a hátsó ajtó nyílása lehetne nagyobb egy kicsivel. Benn már oké a 208-as. A csomagtartó kapacitása 285 liter, amivel azonban nem volt dolgunk a rövid menetpróbán.
peugeot208 2019mobem01A 100 lóerős, 1.2-es PureTech háromhengeres viszont bizonyíthatott rendesen, mivel az egyik pilótatársam nem igazán fogta vissza magát az első ismerkedős kilométereken. Úgyhogy nyilvánvalóvá vált, hogy a könnyű építésmód és a turbómotor kifizetődő párost alkot, a 100 lóerőnek meg sem kottyan a 208-as tömege. A kisköbcentis aggregát vidáman, jellegzetes és egyre erősödő hang mellett pörög fel, ha kell egészen leszabályozásig, közben a környező táj egyre inkább rohan. A dinamika rendben, pláne, hogy a kis átmérőjű volán apróbb mozdulataira is villámgyorsan reagál a kocsi, a hatfokozatú manuális váltó kis erővel kapcsolható, a futómű pedig kellően feszes és stabil. Kevésbé heves vérmérsékletű sofőr és normál tempó mellett - ez én lennék - az is beigazolódott, hogy kifejezetten jó a zajkomfort, a motor elcsendesedik, vele együtt minden kezelőszerv finoman működik, érezni, hogy egyben van az autó. Természetesen erősebb és gyengébb erőforrásokkal is választhatjuk a 208-ast, a PureTech családban van egy 75 és egy 130 lóerős egység is, ehhez már AISIN nyolcfokozatú automata váltó jár. Akárcsak a kipróbált 100 lovashoz extraként. Az egyetlen dízelmotor 100 lovas és négyhengeres. Feltétlen említést érdemel, hogy a Peugeot kínálata simán megfelel a legszigorúbb előírásoknak, a benzinesek az €6.d, a dízelek pedig az €6.d-temp normáknak is eleget tesznek.
peugeot208 2019aHasonlóan örömteli, hogy az új 208 számtalan vezetéstámogató asszisztenssel fel van szerelve, nagyban megkönnyítve a mindennapi használatot, sőt, nagy lépést téve a félautonóm vezetés felé. A Drive Assist rendszer része például a Stop & Go funkciós adaptív tempomat, a sávban elfoglalt helyzetet tartó asszisztens, a Full Park Assist parkolósegéd, az ütközésveszély-jelző és automata vészfékező rendszer, a sávtartó asszisztens, a fáradtságérzékelő, a távolságifény-asszisztens, a kibővített táblaolvasó, s így tovább.
peugeot208 2019mobem02Mindemellett az új Peugeot 208 ötféle – Acces, Active, Allure, GT Line és GT - kivitelben megvásárolható. Míg a mindenféle földi jóval – 3D navigáció, fűthető első ülések, vezeték nélküli telefontöltő, kulcsnélküli ajtónyitás, 17 colos könnyűfém felni, tolatókamera, Safety Plus csomag - ellátott Allure felszereltségű, 100 lóerős PureTech motoros tesztautó 5.570.000 forinttól vihető haza, a legolcsóbb alapmodell kedvezményes ára 3.990.000 forint. Most búcsúzunk, de hamarosan visszatérünk az elektromos változattal.