Opel Insignia 2020 - Vakító szépség

by Mészáros Gergely

Ja, nem is! Mert az új Opel Insignia az adaptív IntelliLux LED® Pixel fényszóróival külön figyel arra, hogy anélkül borítsa fényárba éjszaka az utakat, hogy más közlekedőket elvakítana. Jön a 2020-as generáció!

Szó se róla, az Opel Insignia ezen kívül is tele van modern csúcstechnikával: például most először radaralapú tolatóasszisztenssel kombinált digitális hátsó kamera mutatja a mögöttes forgalmat, s a vezetéstámogató asszisztensek portfóliójában a gyalogosfelismerő frontális ütközésveszély-figyelmeztető és a head-up display mellett az automatikus vészfékező és az adaptív sebességszabályozó is feltűnik. Ráadásul könnyű szerkezetével és a teljesen megújult, gazdaságos motorkínálatával minden eddiginél hatékonyabb lett az új Opel Insignia. Következzenek a részletek!
Az új Opel Insignia világítása szó szerint „technológiai fénypont”: a jövőben kizárólag teljesen LED-es rendszerek dolgoznak a villámos márka csúcsmodelljében, kezdve az extra energia-hatékony LED-fényszórótól az új adaptív IntelliLux LED® Pixelig bezárólag. Ez idáig „mindössze” 32 LED biztosította a lehető legjobb látási viszonyokat, ezentúl viszont 168 darab új generációs LED csinál már-már nappali világosságot, vagy ahogy az Opel sajtóanyaga fogalmazza: „stadionvilágítást”.
„Újabb nagy előrelépés az IntelliLux LED® Pixel világítás. Pihentetőbbé és biztonságosabbá teszi a hosszú éjszakai meneteket" - magyarázza Christian Müller, az Opel fejlesztési főnöke. „Az új fényszóró még gyorsabban, pontosabban és finomabban reagál a mindenkori forgalmi helyzetre. Mindig úgy áll be, hogy a lehető legjobb legyen az útpálya kivilágítása. Ezáltal tökéletes a látás, mások elvakítása nélkül.“
Ennek kulcsa a két vezérlőkészülék – az egyik a frontkamerához, a másik a fényszóróhoz kapcsolódik -, melyek ezredmásodpercek alatt, észrevétlenül igazgatják a fénykévéket. A folyamatosan reagáló, nagy számú LED-eknek hála, jóval simábbak az átmenetek a korábbinál; a szélesebb fénykéve miatt pedig úgy világítják körbe a szembejövő vagy előrébb haladó járműveket, hogy körülöttük nem marad sötét rész.

A fénykéve hosszúsága és iránya természetesen a menethelyzettől és a környezettől függ. A funkciók a kanyar- és rossz időjárási világítástól a városi-, országúti- és autópálya-fényig, illetve a beparkolás-segítésig terjednek. További pozitívum, hogy az adaptív autópálya-világítást is optimalizálták: balkanyarban még jobban balra fordul a fénycsóva, így nagyobb távolságból lehet észrevenni a jelzőtáblákat; jobb kanyarban meg erősebben jobbra „néz”, nehogy véletlenül elvakítsa a szembe tartókat.
opelinsigniagrandsport2019Eközben „az új Insignia továbbviszi a merész és letisztult Opel-dizájnfilozófiát“ - mondja Mark Adams, az Opel dizájnfőnöke. „Az új front kiemeli a sportosan elegáns karaktert. Az Insignia alacsonyabbnak, szélesebbnek hat, a legapróbb részletig felmutatja a német precizitást.“ Többek között nyújtottabb lett a krómkeretes hűtőmaszk, melynek középső – mélyebbre került - krómlécén az eddiginél is nagyobb Opel-villám csillog. Az alsó légbeömlők és a ködlámpák is dinamikusabb képet mutatnak, miközben a széles far kifejezetten egyszerű, cicoma nélküli idomokkal csábít. A markánsan letisztult formához az immár ovális kipufogóvégek is hozzájárulnak.
opelinsigniagrandsport2019iAz Insignia zászlóshajóhoz méltón sorakoztatja fel az új asszisztens és infotainment rendszerek arzenálját, melynek többek között része a digitális tolatókamera, a tolatóasszisztens, a nyom- és sávtartó-asszisztens, a holttér-figyelő, az automatikus parkolósegéd, a head-up display, a jelzőtábla-felismerés, valamint a vészfék funkcióval bővített adaptív sebességszabályozó. A szórakoztató és információs központok nyilvánvalóan Apple CarPlay és Android Auto kompatibilisek, a csúcs navigációs készülék - Multimedia Navi Pro - csatlakoztatott navigációs szolgáltatásokat nyújt, valós idejű közlekedési információkkal, online térképfrissítéssel és előrelátó navigálással. Az E Call vészhívó funkcióval szükség esetén egy pillanat alatt lehet gombnyomással elérni a segítséget. Légzsákos vagy övfeszítős balesetkor automatikusan indít vészhívást a rendszer.
opelinsigniagrandsport2019aMindezen felül továbbra is magas szintű komfortot ad az Insignia: a vezető és az utasa – opcióként - az Egészséges Hát Munkacsoportnál tanúsított ergonomikus aktív ülésen foglalhat helyet. A kompatibilis okostelefonokat drót nélkül tölti fel menet közben a Wireless Charging. Az Insignia Sports Tourer pedig a hátsó lökhárító alatti lábmozgatásra nyitja fel vagy csukja le automatikusan a csomagtér-ajtót.
opelinsigniagrandsport2019cVilágító-, asszisztens-, biztonsági- és komfort-berendezéseinek átfogó csomagjaival, extra hatékony dízel- és benzinmotorjaival minden adottsága megvan az új Insigniának, hogy folytassa az Opel csúcstípusának sikereit. További részletekkel a januári premier után jelentkezünk!