SEAT Arona TGI - Forró csoki és korcsolyázás

by Mészáros Gergely

A SEAT Arona megmutatja milyen előnyöket és élményeket nyújthat a „földgáz” egy karácsonyi körúton.

Mennyibe kerül elmenni Franciaország legszebb ünnepi díszbe öltözött településére egy jót korcsolyázni? És ha egy kézműves üvegdíszt szeretnénk vásárolni Svájcban vagy egy igazi tésztát és fehér szarvasgombát ennénk egy észak-olaszországi kis faluban? Ami a legjobb, hogy egyik élményről sem kell lemondanunk, köszönhetően a sűrített földgáz üzemű jármű üzemanyag-takarékos működésének. A válasz egy példa nélküli kihívásban rejlik: négy európai ország, egy Arona TGI és egy 2 611 kilométer hosszú túra.

Barcelona (Spanyolország) – Colmar (Franciaország): 1 045 km

Jégen suhanva egy karácsonyi ihletésű környezetben

seataronatgi christmaswithcng01A túra Barcelona városából indul. Az első állomáson feltöltik az Arona TGI modellt sűrített földgázzal (Compressed Natural Gas – CNG). A teljes tank kevesebb, mint 16 euróba került, amely 340 kilométernyi autózást tesz lehetővé. A navigáció szerint 1 045 kilométer hosszú utat háromszori töltéssel lehet teljesíteni. Az első állomás az Elzász régiójában található Colmar, amely a leghíresebb karácsonyi hagyományokkal bír. November utolsó hetétől egészen az év végéig jellegzetes, különleges favázas házai egyedülálló karácsonyi dekorációt kapnak és fényárba öltöznek. Öt kis piaca mellett a város másik büszkesége az ott található korcsolyapálya. Ez a legnépszerűbb kikapcsolódási lehetőségek egyike, amelyet az ide látogatók és a helyiek is kedvelnek.

 • A sűrített földgáz költsége: 48,07 euró
 • Megtakarítás: 49,96 euró
 • Élmények: 14,20 euró (7,20 euró a korcsolyázásra, 7 euró forró csokoládéra)

Colmar (Franciaország) – Zürich (Svájc): 156 kilométer

15 méter magas karácsonyfa, amelyet 5 000 üveggömb díszít

seataronatgi christmaswithcng06A sűrített földgáz (CNG) üzemű autóval indult karácsonyi túra következő állomása a 156 kilométerre található Zürich, amely a tartályban található gáz egyharmadának felhasználásával könnyedén el is érhető. A svájci városban számos vásárt találunk, köztük Európa legnagyobb fedett karácsonyi piacát, amely a központi pályaudvaron belül kapott helyet. Muszáj megállni a 15 méter magas, 5 000 üveggömbbel díszített karácsonyfa körül elhelyezett 160 házikónál, ahonnan egy apró rénszarvas és a kézzel készített üveggömb kísér minket további utunkon.

 • A sűrített földgáz költsége: 7,18 euró
 • Megtakarítás: 7,45 euró
 • Élmények: 31 euró (21 euró rénszarvas dísz, 10 euró üveggömb)

Zürich (Svájc) – La Morra (Olaszország): 438 kilométer

Fehér szarvasgombás tagliatelle Észak-Olaszországban

Az Arona TGI következő megállója 438 kilométerre van. Az Alpok havas útjain átkelve, valamivel több, mint egy tank földgázzal jutunk el La Morra településére. A 2 700 fős apró olasz falut szőlőskertek veszi körül és az utunk végén különleges jutalom vár minket: fehér szarvasgomba. A boltokban jellegzetes karácsonyi portékákat találunk, például mogyoró nugátot, mogyorókrémes süteményt és a híres kandírozott gesztenyét. Az ízlelőbimbók kényeztetésére 65 eurót költöttünk.

 • A sűrített földgáz költsége: 20,15 euró
 • Megtakarítás: 20,94 euró
 • Élmények: 65 euró (25 euró mogyoró nugátra, mogyorókrémes süteményre és kandírozott gesztenyére, 40 euró (fehér szarvasgombával készült ebédre)

La Morra (Olaszország) – Les Bains de Saint Thomas (Pireneusok francia része): 781 kilométer

37 fokos termálvíz a Pireneusokban

seataronatgi christmaswithcng10A Barcelonába visszavezető úton, 191 kilométerre a spanyol várostól útba ejtünk még egy utolsó megállót. A Keleti-Pireneusok szívében, 1 150 méter magasan, egy keskeny hegyi út végén találhatók Saint Thomas termálforrásai. Az évnek ebben az időszakában a külső hőmérséklet 5 fok körül van, de a kénben gazdag víz 37 fokos és gyógyító, nyugtató hatással bír. Tökéletes lezárása egy izgalmas, sűrített földgáz üzemmel teljesített túrának.

 • A sűrített földgáz költsége: 35,93 euró
 • Megtakarítás: 37,34 euró
 • Élmények: 14 euró (termálvizes merülésre)

Les Bains de Saint Thomas (Pireneusok francia része) – Barcelona (Spanyolország): 191 kilométer

seataronatgi christmaswithcng2 611 kilométer, sűrített földgázzal megtéve: A Barcelonába vezető visszaúttal együtt több, mint 2 600 kilométert tettünk meg az Arona TGI modellel Európa közútjain és autópályáin. Az Európában található közel 3 700 töltőállomásból nyolcat használtunk utántöltésre. Összesen 120,12 eurót költöttünk földgázra, amely feleakkora összeg egy hasonló benzines autó fogyasztásához képest. Megtakarításainknak köszönhetően lehetőségünk nyílt élmények és emlékek gyűjtésére az út során.

 • A sűrített földgáz költsége: 8,79 euró
 • Megtakarítás: 9,13 euró

A teljes út alatt 120,12 euróba került az autóba töltött sűrített földgáz, ami 50 százalékkal kevesebb, mint egy hasonló autóba tankolt benzin lett volna. A SEAT Arona TGI-ről itt olvashatnak részletesebben.

 • A sűrített földgáz összköltsége: 120,12 euró
 • Teljes megtakarítás a benzines modellhez képest: 124,82 euró
 • Összes költés élményekre: 124,20 euró
 • Kibocsátás csökkentése: 52,22 kg szén-dioxid