Porsche Macan GTS 2020 - A legsportosabb Macan

by Mészáros Gergely

Nagy teljesítményű – az elődjénél is 20 lóerővel erősebb - motorral, jellegzetes dizájnnal és naprakész felszereltséggel vág neki a 2020-as esztendőnek a legsportosabb Macan, a GTS.

A Porsche kompakt méretű szabadidő-autója elsősorban a kiváló menetdinamikája szerezhette meg a GTS jelzőt, mely a „Gran Turismo Sport” rövidítése. Ennek egyik alapja a speciálisan hangolt Porsche Active Suspension Management állítható lengéscsillapítása, emellett azonban a karosszériát is lejjebb engedték 15 milliméterrel a fokozott dinamika érdekében. Sőt, az opcionálisan elérhető adaptív légrúgózás további 10 milliméterrel engedi lejjebb az autót. Így a 20 colos RS Spyder Design kivitelű könnyűfém felnikkel és az elöl 360x36, hátul 330x22 milliméter méretű fékekkel szerelt Macan GTS lenyűgöző, vérbeli sportkocsikkal vetekedő mozgékonysággal és rugalmassággal örvendezteti meg a pilótáját. Extraként Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) vagy volfrám-karbid bevonatú PSCB fékrendszer is választható hozzá.
A vezetési élményt kifejezetten a Macan GTS-hez igazított sport kipufogórendszer hangsúlyozza, ám a GTS fókuszában mégiscsak a 2.9 literes, duplaturbós V6-os szíve áll. Míg a központi turbóelrendezés (CTL) rendkívül közvetlen gázreakciókat, addig a további fejlesztések plusz 20 lóerőt és 20 Nm-t eredményeztek – a kifutó generációhoz képest. Vagyis a Macan GTS erőforrásának csúcsteljesítménye (jelenleg) 380 lóerő, maximális nyomatéka pedig 520 Nm – a meglehetősen széles, 1750 és 5000 közötti fordulatszám-tartományban. A szintén újonnan adaptált PDK duplakuplungos automataváltóval és az opcionális Sport Chrono csomaggal mindössze 4,7 másodperc gyorsul 0-ról 100 km/h-ra a Macan GTS, s akár 261 km/h-val is képes repeszteni. (Mintegy 0,3 másodperccel gyorsabb a felmenőjénél is.) Ráadásul a NEDC ciklus szerint alig 9,6 liter üzemanyagot éget el 100 kilométerenként a kompakt Porsche.
porschemacangts02Természetesen a Macan GTS megjelenése hűen tükrözi a képességeit. Az új első és hátsó spoilert, valamint a feltűnő oldalsó szoknyákat is magában foglaló – széria - Sport Design csomag igazán jellegzetes karaktert biztosít az autónak, a fekete stíluselemek – beleértve a kipufogóvégeket is magában foglaló diffúzort - egyértelműen a GTS-modell sajátosságai. A PDLS Porsche dinamikus világítási rendszerrel felvértezett LED-es első fényszórók és a 3D hatású, LED-es hátsó lámpák ugyancsak sötétített kivitelűek. A fekete szaténfényű felnik mögött megbújó piros féknyergek is a Macan GTS különösen sportos arculatát állítják előtérbe.
porschemacangts04Az utastérben kifejezetten a GTS számára rendelkezésre álló, nyolc irányban állítható és speciális oldalsó támaszokkal kialakított sportülések és prémium atmoszféra fogadja a szerencsés utasokat. Többek között a GTS bőrkárpitozást kiegészítő Alcantara és szálcsiszolt alumínium és kontrasztos színű díszbetétek varázsolják exkluzívvá a szabadidő-autó belső kialakítását és eleganciáját, miközben a felszereltség úgyszintén nívós színvonalú. Például BOSE Surround Sound rendszer, indukciós okostelefon töltési lehetőség és levegő ionizátor gondoskodik a benn ülők kényelméről és szórakoztatásáról, a biztonságért pedig – Traffic Jam Assist és Surround View funkcióval bővített - adaptív sebességtartó automatika és fűtött szélvédő felel.
porschemacangts05Az új Macan GTS már megrendelhető, Németországban 77.880 euró az alapára.