Nissan Juke 2020 - Megérkezett Magyarországra

by Mészáros Gergely

Karácsonyi meglepetésként hazánkba érkezett az új Nissan városi crossover-coupéja, s egy statikus bemutatón már meg is ismerkedhettünk a felnőtté vált Juke-kal. A megkomolyodott és modern technológiákkal felvértezett új generáció 5.790.000 forinttól elérhető. Következzenek a részletek!

„A Nissan JUKE sosem követte a tömeget. Ehelyett egyéniségével és agilis vezetési élményével utat mutatott” - mondta el Marco Fioravanti, a Nissan Europe termékfejlesztésért felelős alelnöke. „Az új modell hozza magával a sportos és izgalmas formatervet, amit az emberek imádnak a Juke-ban, ezeket egészíti ki az olyan vezetés közben tapasztalható élményekkel, mint a ProPILOT rendszer és az intelligens technológiák nagy választéka.”
Habár a Juke felnőtt, talán egy kicsit komolyabbá is vált, mégis megtartotta fiatalos lendületét, dinamikáját. Két külön világ legnagyszerűbb elemeit gyúrja össze: a kupék vonzó stílusát a crossoverek robusztus kiállásával ötvöző. S igaz ugyan, hogy a víz alól pislogó vízilóra emlékeztető felső fényszórói eltűntek, az éles, metszett vonalakkal megrajzolt karosszériája most is hasonlóan drámai hatást kelt, mint a régié. Ráadásul ikonikus formai megoldásaival – például a kör alakú első fényszórójával és a „V-Motion” hűtőmaszkjával első pillantásra is Juke-ként és Nissanként azonosítható, a jellegzetes Y-formájú LED-es nappali menetfények azonban abszolút naprakésszé varázsolják. A 19 colos könnyűfém keréktárcsák szintén hozzájárulnak a Juke vagány karakteréhez, de a lebegő tető, a merészen felkunkorodó övvonal, az X-formájú C-oszlopok, valamint a kacsafarok együttese is izgalmas látványt ígér. Hátul talán konvencionálisabbak lettek a lámpák, de a Boomeráng fénymintázat a régi, a tetőspoiler pedig az aerodinamikai hatékonyságot fokozza. A 11 karosszériaszín mellé választható 3 különböző tetőfényezés nemcsak azt garantálja, hogy a Juke kitűnjön a tömegből, hanem a személyre szabhatóságot is támogatja. Bizony, a Nissan nem feledkezett meg azon vásárlókról sem, akik számára fontos, hogy még az autójuk is kifejezze egyéni stílusukat – a megszokott Visia, Acenta N-Connecta és Tekna felszereltségek mellé érkező N-Design csomag mélyreható testreszabási lehetőségeket kínál. A vásárlók az üléskárpitok, műszerfal, ajtópanelek és kartámasz háromféle – Urbanizer, Midnight és Juke - kombinációjára építve alakíthatják ki saját, egyedi utasterüket: összességében az egyéni kabin és külső 20 féle kombinációja állítható össze.

A 4210 milliméter hosszú, 1595 milliméter magas és 1800 milliméter széles karosszéria tágasabb utasteret rejt, miközben a nagy szilárdságú acélok széleskörű alkalmazásának hála, jobb stabilitást és kanyarodási képességeket, illetve alacsonyabb önsúlyt ígér a Juke az elődjénél. De a lényeg, hogy mind a benn ülőknek, mint a csomagoknak több tér jut, különös tekintettel a hátsó térdeknek és fejeknek. A raktér kapacitása is 20 százalékkal nőtt – 422 literre. A nagyobb komfort mellett továbbfejlesztett felhasználóbarát kezelőszervek és minőségi anyagok várják az utasokat, többek között fejtámlával és hangszórókkal egybeépített sportülések és Alcantara kárpitozás is választható a kompakt Nissanhoz.
nissanjuke2020fA lebegő műszerfal a vezetőt helyezi fókuszba, a 7 colos Advanced Drive-Assist kijelzőnek minden szükséges információval – beleértve a fedélzeti számítógépet, a navigációs iránymutatásokat, az audiót és még sok minden mást – ellátja a pilótát. A középkonzol tetejét pózoló tűéles, 8 colos érintőképernyő a kommunikációs csomópont, mely mögött a Nissan Connect Infotainment rendszer teljesít szolgálatot. Ez olyan korszerű technológiákat alkalmaz, mint az Apple CarPlay vagy a Google Assistant, hogy folyamatosan tájékoztassa, szórakoztassa és hírekkel lássa el a benn ülőket. Az új Juke akár Wi-Fi hotspotként is működhet, amire akár nyolc különálló eszközt is csatlakoztathat. Mindezen túl a Nissan Connect Service-szel a tulajdonos az okostelefonjáról is ellenőrizheti az ajtózára állapotát, vagy akár ki is nyithatják azokat. További opciós lehetőség a nyolc - köztük két UltraNearfiled - hangszórós, nagyteljesítményű Bose Personal Plus hangrendszer.
nissanjuke2020k01Mindemellett az új Juke fejlett vezetéstámogató technológiák valóságos armadájával gondoskodik arról, hogy minden egyes utazás biztonságosabb legyen. Többek között olyan rendszerek őrködnek az utasok felett, mint a gyalogosok és kerékpárosok felismerésére képes intelligens vészfékezési asszisztens, az intelligens sebességtartó, a közúti jelzésfelismerő, az intelligens sávelhagyás-jelzés és –megelőző asszisztens, a hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer, illetve a holttér-figyelő. Utóbbi most mutatkozik be először a Nissan modellpalettáján: nemcsak figyelmezteti a vezetőt, ha mellette haladó jármű a holttérben van, hanem visszairányítja az autót a sávjába, hogy elkerülje az ütközést. A magas színvonalú ProPILOT stresszmentesebbé teszi a hosszú ingázásokat és a sűrű forgalommal járó helyzeteket, hiszen önállóan a sávjában tartja a JUKE-ot, miközben állandó, biztonságos távolságot tart a többi autótól, még lassan araszoló forgalomban is.
nissanjuke2020uA Juke agilis menettulajdonságairól a domború gépház alatt dolgozó 3 hengeres benzinmotor gondoskodik, mely ugyanakkor kifejezetten hatékony, gazdaságos is. A kompakt méretű és könnyű 1.0 literes erőforrás a turbófeltöltőnek hála, 117 lóerős csúcsteljesítményre képes, ami mellé 180 Nm (a túltöltési funkcióval 200 Nm) nyomatékmaximum társul. Alapfelszereltség a hatsebességes kézi sebességváltó, de most először egy új dupla tengelykapcsolós egység is rendelhető - kormány mögötti váltófülekkel. A fürgeségén túl kedvező fogyasztással örvendezteti meg a tulajdonosát a Juke a kézi váltós modell gyári átlaga 5,9 liter/100 km, az automatáé 6.0 liter /100 km (WLTP ciklus szerint). Ráadásként a sofőr a D-Mode funkcióval három eltérő – Standard, Eco és Sport – üzemmód közül választhat, melyek az autó viselkedését az aktuális útviszonyokhoz és a saját hangulatához igazíthatja.
nissanjuke2020zsA Nissan sunderlandi gyáregységében készülő modell 5.790.000 forinttól megvásárolható Visia felszereltséggel és hatfokozatú manuális váltóval. Reméljük, hogy hamarosan menet közben, úton is kipróbálhatjuk az új Juke-ot. Viszontlátásra!