Audi RS 5 Coupé & Sportback 2020 - "Kiglancolva"

by Szélpál Imre

Az Audi mind az RS5 Coupét, mind az RS5 Sportbacket felkészítette a 2020-as modellévre. A korábbinál is kifinomultabb megjelenésük mellé új „MMI touch technológia”, valamint ikerturbós V6-os erőforrás társul, hogy továbbra is lenyűgöző élménnyel örvendeztessék meg a tulajdonosaikat.

A két RS 5 modell tovább csiszolt formavilága már első pillantásra szembeötlik: letisztult formavilágukkal a nagyobb testvérek, az RS 6 és RS 7 megjelenését követik. Többek között szélesebb és laposabb lett a Singleframe hűtőrács, a hűtőrács felett elhelyezett beépített légbeömlők pedig a nagy klasszikus Audi Sport quattro modellt idézik 1984-ből. Eközben a 40 milliméterrel "erősebb" kerékjáratok kifejezetten magabiztos fellépést kölcsönöznek az RS 5 számára.
Az opcionális, az Audi lézervilágításával kiegészített sötétített Mátrix LED fényszórók alapvetően megkülönböztetik a két RS változatot az A5 alapmodelltől. A tervezők újragondolták az oldalsó küszöbrészt is, valamint az autó hátsó részén található diffúzor betétet, benne a kipufogórendszer két nagyméretű végcsövével. A fényes fekete, matt alumínium és szénszálas dizájn csomagok még egyedibb karaktert kölcsönöznek az autó orr- és hátsó részén található részleteknek és az oldalsó küszöbrészeknek. Kívánságra a négy karika és az RS emblémák is fekete színben készülnek. A meglévő színpaletta mellett két új fényezés, a Turbo kék és a Tango piros árnyalat is választható. A Coupé szénszál erősítésű polimer szerkezetű, szénszálas tetővel készül, amely a jármű súlyát közel négy kilogrammal csökkenti.
A megújult RS 5 modellek belterét vízszintes vonalvezetés és sötét színek határozzák meg. Az RS sportülések az alapkivitel részeként Alcantara és bőr bevonattal készülnek, opcióként pedig finom nappabőr borítással is rendelhetők. Igény szerint a dominánsan piros vagy szürke színekkel megálmodott RS dizájn csomag is elérhető mindkét modellnél. Ekkor piros vagy szürke, kontrasztos öltéssel készült térdpárnák, kormánykerék perem és sebességváltó kar színesítik a belteret. Az újdonságok kezelési koncepciójának középpontjában a 10,1 col átmérőjű MMI touch kijelző áll. A nagyméretű, szabadonálló, akusztikus visszajelzéssel működő kijelző kissé a vezető felé fordítva kapott helyet. Amennyiben az infotainment kínálat csúcsát képvsielő MMI navigation plus navigációs rendszer mellett dönt a vásárló, egy kifejezetten RS specifikus kijelző tájékoztatja a vezetőt a hajtás hőmérsékletével, a hosszanti és keresztirányú gyorsulással, a quattro sport differenciálművel, a guminyomással és az abroncsok hőmérsékletével kapcsolatos információkról. Az opcionálisan választható Audi virtual cockpit plus (12,3 col átmérőjű kijelzővel) révén a vezető számos képernyő közül választhat. Ezek között szerepel az RS specifikus teljesítmény képernyő, amely a fordulatszám skálát olyan módon vetíti ki, hogy azon szerepeljen a váltást jelző fény is. Amikor a vezető a kormánykeréken az „RS MODE” gomb megnyomásával kiválasztja a két új, egyedi RS mód egyikét, az RS specifikus teljesítmény képernyő jelenik meg és – többek között – megmutatja a maximális g-gyorsulási értékeket. Az opcionálisan elérhető head-up kijelző szintén exkluzív RS specifikus grafikával készül. Az Audi connect kínálata számos online szolgáltatással bővíti a navigáció lehetőségeit. A több, mint 30 elérhető vezetéstámogató segédrendszer néhány eleme az alapfelszereltségben is szerepel. A többi elem vagy opcionálisan választható vagy a Drive és Park csomagok részeként kombinálva érhető el.
audirs5coupe2020fAz RS 5 modellek szíve, a hathengeres biturbó 2.9 TFSI aggregát továbbra is 331 kW (450 LE) teljesítményt garantál, elképesztő, 600 Nm nyomatéka pedig már 1 900-as fordulatszámtól rendelkezésre áll. Mindkettő 3,9 másodperc alatt gyorsít fel álló helyzetből 100 km/óra sebességre, végsebességük pedig kívánságra elérheti akár a 280 km/órát is. Ehhez egy igen fürgén dolgozó nyolcfokozatú tiptronic váltó, na meg az állandó összkerékhajtás is hozzájárul. A vezető akár az új, nagyobb méretű alumínium váltófülekkel irányíthatja az egyes váltásokat.
audirs5sportback2020eA quattro hajtásrendszer mindkét RS modell számára garantálja a szükséges extra vonóerőt, dinamikát és stabilitást, az időjárási körülményektől függetlenül, ám az opcionális - hátsó tengelyen helyet kapott - sport differenciálművel az autók kezelhetősége még sportosabbá válik. Mindemellett a feszes hangolású RS sport futómű akár Dynamic Ride Control (DRC) bólintó és oldalirányú billenő mozgásokat kiegyenlítő, hidraulikus stabilizátorával szerelt RS sportfutómű pluszra is cserélhető. A rendszer acél rugókat és háromfokozatú, állítható lengéscsillapítókat használ, amelyek összekötéséhez egy központi szelepet és átlósan futó olajvezetékeket használ. Nagyobb sebességgel történő kanyarodáskor a szelepek szabályozzák az olaj áramlását a kanyar külső ívén futó első kerék lengéscsillapítójába.
audirs5sportback2020gA már ismert comfort, auto és dynamic profilok mellett az Audi drive select menetdinamikai szabályzórendszer (az alapfelszereltség része) két további új üzemmódot is biztosít az RS1 és RS2 felkínálásával. Amint a vezető egyéni igényeinek megfelelően beállítja és eltárolja a két új profilt, azok az MMI touch response ismételt működtetése nélkül, közvetlenül a kormánykerékről, az „RS MODE” gomb megnyomásával előhívhatók lesznek. A rendszer olyan fontos műszaki beállításokhoz is hozzáfér, mint a motor- és a sebességváltó-menedzsment, a lengéscsillapítás, a kormányrásegítés, a futómű, a dinamikus kormányzás, a sport-differenciálmű és a motorhang.
audirs5coupe2020bA megújult RS 5 modellek alapkivitelben 19 col peremátmérőjű keréktárcsákkal készülnek. Az új, 20 col peremátmérőjű kerekek kívánságra három kivitelben érhetők el, csillogó fekete és matt bronz festéssel. Az alapfelszereltséghez tartozó fékrendszernél az acéltárcsás fékekhez fekete vagy vörös színű féknyergek készülnek. Alternatívaként az Audi kínálatában szerepel szénszálas kerámia féktárcsa az első tengelyen, ebben az esetben a féknyergek színe szürke, vörös vagy kék lehet. Az infotainment rendszerek csúcsát képviselő MMI navigation plus egy számos funkciót teljesítő új központi egységet, a moduláris infotainment platform (MIB 3) harmadik generációját használja. Németországban és a többi európai országban hamarosan megindul a megújult RS 5 modellek értékesítése. Mindkét autó ára 83 500 eurótól indul majd.