FIAT 500 és Panda Hybrid - Hatékony városi megoldások

by Mészáros Gergely

Miközben javában folyik az új, teljesen elektromos 500-as gyártásának előkészítése Torinóban, a FIAT a régi-új 500-ast és a Pandát sem hagyja magára, s a márka elektrifikációs folyamatának részeként mild-hybrid hajtáslánccal is piacra dobja őket.

A FIAT 500 és a Panda nemcsak a városi kisautók európai bestsellerei, hanem az olasz márka lelkei. S míg az előbbi egy igazi érzelmekkel teli divat- és dizájnikon, az utóbbi meg inkább egy funkcionális, praktikus, de nem kevésbé „kedves” modell, közös bennük, hogy mindketten dicső, büszke múltra tekinthetnek vissza, illetve - egymást kiegészítve - együtt képesek bármilyen igényt kielégíteni a szegmensükben. Az új mild-hybrid hajtóművekkel pedig ez még hatványozottabban igaz lesz. Kompaktak, könnyűek és hatékonyak – az új hybrid hajtáslánccal ideális, mondhatni tökéletes megoldást jelentenek a városi autók kategóriájában, egyúttal teljes összhangban vannak a FIAT mindenkori újító, úttörő mobilitási szerepvállalásával.
A két újdonság gépházteteje alatt a híres FIRE motorcsaládot leváltó, illetve annak örökségére épülő 1.0 literes, háromhengeres Firefly erőforrás rejtőzik, egy 12 voltos szíjhajtású indítómotor generátorral (BSG) és egy 11 Ah-s lítium ion akkumulátorral kombinálva. A mild-hybrid hajtáslánc az üzemanyag-hatékonyság növelése mellett körülbelül 20, illetve 30 százalékkal (Panda Cross) csökkenti a CO2 kibocsátást a régi 1.2-es 69 lóerős FIRE egységhez képest, természetesen a teljesítmény csökkenése nélkül. Ugyanis a közvetlenül a 70 lóerős belső égésű motorhoz kapcsolódó BSG rendszer fékezésnél, lassulás közben képes visszanyerni a mozgási energiát, majd eltárolja azt a lítium-ion akkumulátorban. Stop&Start üzemmódban pedig felhasználja a motor újraindításához, illetve támogatja vele a gyorsítást. A technológia azt is lehetővé teszi, hogy 30 km/h-s tempó alatt a benzinmotor leálljon, ilyenkor – vitorlázó üzemben – a lítium-ion akkumulátor látja el a jármű elektromos rendszereit.

A Panda és az 500 Hybrid a mild-hybrid hajtóművet egy új hatfokozatú manuális sebességváltóval (C514) kombinálja, melynek működése ugyancsak pozitív hatással van az üzemanyag-fogyasztásra illetve az autók mozgékonyságára. Utóbbihoz a korábbinál alacsonyabb súlypont is hozzájárul, ami a 45 milliméterrel alacsonyabbra épített erőátviteli rendszernek is köszönhető.
Fiat500PandaHybridLaunchEdition04Az olasz újdonságokat különleges „Hybrid” jelvények és feliratok, valamint a speciális „harmatzöld” fényezésük különböztetik meg a testvéreiktől. Ráadásul most először az 500-as és a Panda egy egyedi sorozatban is kapható lesz, s a fentebb említett stílusjegyek mellett az exkluzív Hybrid Launch Edition még SEAQUAL®YARN üléskárpitokkal is büszkélkedhet. Ennek előállítása során a tengerből összegyűjtött műanyag hulladékot hasznosítják újra, kielégítve a környezetvédelemre is odafigyelő FIAT-tulajdonosok elvárásait.
Fiat500PandaHybridLaunchEdition03A fenntartható városi vezetéshez és mobilitáshoz nagyban hozzájáruló FIAT 500 és Panda Hybrid az idei év februárjában, márciusában kerül a kereskedésekbe, ám már most rendelhetők a Hybrid Launch Edition sorozatok. És még egy kis figyelmet kérünk a végén: még az idén megérkezik az új, teljesen elektromos 500-as is! Viszontlátásra!