Opel Insignia GSi 2020 - Kardfogú ragadozó

by Mészáros Gergely

Összetéveszthetetlen kardfogakkal, 230 lóerős turbós benzinmotorral, új kilencfokozatú automata sebességváltóval és Twinster négykerék-hajtással debütál Brüsszelben az Opel Insignia GSi legújabb kiadása. És ez még nem minden, azonnal következnek a részletek!

„Ismét a GSi a család csúcsmodellje, amely olyan precízen viselkedik az úton, mint egy vérbeli sportkocsi“ - jelentette ki az Opel főnöke, Michael Lohscheller. Naná, hiszen a csúcsformában lévő csúcsmodell a legendás Nürburgring Nordscleifén kapta meg a végső csiszolást, így extrém magas szintű az útfogása. Ennek alapja a különösen dinamikusra hangolt, alapfelszereltségnek számító mechatronikus FlexRide futómű, mely a pillanat töredéke alatt adaptálja a lengéscsillapítást és a kormányzást, ezenkívül megváltoztatja a gázpedál jelleggörbéjét, illetve a szériában beépített automata váltó kapcsolási pontjait. A pilóta választhat a Standard, Tour, Sport és – a GSi exkluzivitása – Competition (verseny) menetmód között – attól függően ki mennyire bátor, és milyenek az útviszonyok.
Mindemellett tovább tökéletesítették a négydugattyús, vörösre fényezett, harapósan fogó Brembo fékeket és a már eleve direkt kormányzást. Új elektrohidraulikus fékerő-rásegítő fokozza a fékhatást és javítja a pedálérzést. Ráadásul csökkent a fékezés zajkeltése – ami főképp araszoló forgalomban emeli a komfort szintjét.
Ám igazán különlegessé a gombnyomással aktiválható, ugyancsak sportos beállítású és nyomatékvektor szabályozással kiegészített Twinster összkerék-hajtás teszi az Insignia GSi-t, mely teljesen egyedülálló a szegmensben. E rendszer két tengelykapcsolóval helyettesíti a hátsó híd szokásos differenciálját, és bármilyen menethelyzetben tökéletesen viszi át az erőt az útra. Ennek köszönhetően élénkebben fordul rá a kanyarokra az új Insignia GSi, miközben maximális stabilitást és példás útfogást nyújt. A még aktívabb vezetési élmény érdekében pedig a kormánykerék alatti billentyűkkel is működtethető a sebváltó. Aki pedig egyenletes vonalvezetésű úton, például autópályán extra hatékonyan utazna, egyszerűen kikapcsolhatja az összkerékhajtást, miáltal csak az első kerekek hajtanak, méghozzá a lehető legtakarékosabb módon.
opelinsigniagsi2020dTermészetesen a remek menetdinamikához a 2 literes, négyhengeres turbómotor is hozzájárul – 230 lóerős csúcsteljesítményével. Ugyanakkor ez az Opel első hengerlekapcsolós egysége, amikor kicsi a terhelés, a változó vezértengely-vezérlés kiiktat két hengert, jelentősen mérsékelve az erőforrás üzemanyagigényét. A légáramlást szabályozó teljes felületű Aero-Shutter hűtőzsalu szintúgy növeli a mindennapi hatékonyságot, illetve redukálja a fogyasztást. Gyakorlatilag egy Intelligens vezérlés kombinálja a termikus, elektromos és áramlási paramétereket, automatikusan nyitva és zárva a lamellákat. Emellett termikus előnyei is vannak az Aero-Shutternek: leállítás után lassabban hűl ki a motor, hidegindítás után pedig gyorsabban melegszik be. Ez főképp télen hat kedvezően a fogyasztásra és a komfortra, mert nemcsak a motor melegszik fel hamarabb, hanem a váltómű és a fűtés is.
opelinsigniagsi2020csFejlett IntelliLux LED®Pixel világításával igazi fénypont az éjszakában az új Opel Insignia, s ezen a téren nincs különbség a GSI és a nem GSI kivitelek között. Amúgy az alapmodell is LED-es fényszórókat kap. Visszatérve a csúcstechnológiához, az eddigi 32 LED-elem helyett immár 168 darab, tehát oldalanként 84 borítja fényárba az utat. Ráadásul a folyamatosan reagáló LED-ek nagy számának köszönhetően folyamatos a fénysugár alkalmazkodása. Szélesebb lett a bevilágított terület, úgyhogy a „kivágott” részen kívül semmi sem marad sötétségben. További plusz az új IntelliLux LED®-generáció autópálya-világítása. Balkanyarban még jobban elfordul balra a fénykéve, így a vezető messzebbről látja meg például a jelzőtáblákat. Jobbkanyarban pedig erősebben fordul jobbra a fénysugár, nehogy vakítsa a szembejövőket. A plusz funkciók ezen túl a kanyar- és rossz időjárási világítástól kezdve a városi és országúti fényen át a beparkolási világításig terjednek.
opelinsigniagsi2020fSzintén általánosságban elmondható az új Insigniáról, hogy zászlóshajóhoz méltón az asszisztens- és infotainment-rendszerek teljes kínálatát. Többek között van figyelmeztetés frontális ütközésveszélyre, automatikus vészfékezéssel és gyalogosfelismeréssel, sáv- és nyomtartó asszisztens, holttér-figyelő, adaptív sebességszabályozó vészfékezéssel, jelzőtábla-felismerés, automatikus parkolóasszisztens és vetített kijelzés.
opelinsigniagsi2020dzAz új Opel Insignia Brüsszelben mutatkozik be a nagyközönségnek: karakteres dizájnnal, potens aggregáttal, elektrohidraulikus fékrásegítővel, mechatronikus FlexRide futóművel és Twinster összkerék-hajtással. Ennyi volt, viszlát!