Toyota GR Yaris 2020 - Közútra szelídített versenyautó

by Mészáros Gergely

Nem csalás, nem ámítás: a Toyota GR Yaris közvetlenül a rallypályák világából érkezett, fejlesztéséből a Tommy Mäkinen Racing csapat is alaposan kivette a részét, s hiszen a jövőbeli, következő generációs WRC versenyautó homologizációs modellje.

Nem véletlen tehát, hogy a Toyota GR Yaris – egyértelműen és minden porcikájával – a teljesítményre összpontosít: a teljesen új platformra épülő, könnyű felépítésű és egyedi karosszériájú gép motorházteteje alatt egy ugyancsak új fejlesztésű erőforrás tombol, miközben az útfogásáról egy szintén spéci futómű és állandó GR-Four összkerék-hajtás gondoskodik. Vagyis minden olyan kvalitással rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy a tulajdonosaik akár sikeresen versenyezhessenek a helyi rally versenyeken is.
Tommi Mäkinenék amúgy három fő területre összpontosítottak leginkább a fejlesztésen belül: az aerodinamika és a súlyelosztás tökéletesítésére, illetve a minél alacsonyabb önsúly elérésére. A WRC-k világában edződött, rendkívül képzett tervezői és mérnöki team szerint ugyanis ezek a legfontosabb tulajdonságok az autó vezethetősége szempontjából. Ezért például a tető 91 milliméterrel alacsonyabban „fut”, a motor hátrébb ül, az akkumulátor pedig a csomagtartóban rejtőzik. Az új – GA-B és GA-C kombinálásából megszületett platform szélesebb hátsó nyomtávot és pontosan hangolható kettős keresztlengőkaros felfüggesztést engedélyez, a háromajtós karosszéria pedig könnyű, de erős anyagokból épül fel. A motorház- és a csomagtér-fedél, valamint az oldalsó ajtók alumíniumból, a tető szénszálas polimerből készül, ennek köszönhetően a GR Yaris - a megerősített alapok ellenére - mindössze 1280 kilogrammot nyom a mérlegen. Ami egyúttal kiváló teljesítmény-súly arányt jelent, hiszen minden lóerőre csupán 5 kilogramm jut. Ebből pedig már kiszámolható, hogy a megszelídített versenyautó vadonatúj 1,6 literes, háromhengeres erőforrása 257 lóerős, maximális nyomatéka 360 Nm. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a kis Toyota 5,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s 230 km/h-val is képes repeszteni. (Végsebességét egyébként elektronika korlátozza.)
toyotagryaris2020aMivel a GR Yarist nem elsősorban autópályás száguldásra, hanem sokkal inkább kanyargós utak villámgyors leküzdésére tervezték, egészen különleges – GR-Four - összkerék-hajtást is kapott. Az egyszerű és könnyű rendszerben a két tengely közötti nyomatékmegosztásról késlekedés nélkül reagáló osztómű gondoskodik, amely elméletileg 0:100 arányban képes hajtóerőt juttatni bármely tengelyre. Ugyanakkor a fejlesztők ehelyett három fix áttételt állítottak be, melyek a pilóta által kiválasztott üzemmódhoz igazodik. Alaphelyzetben 60:40 arányban részesül az első és a hátsó tengely a nyomatékból, Sport üzemben ez 30:70-re módosul, ami élvezetes, kihívást jelentő vezethetőséget eredményez. Végül Verseny beállítások esetén 50:50 arányban juttat előre és hátra a motor erejéből. Mindemellett a hajtáslánc kiegészíthető két darab Torsen részlegesen önzáró differenciálművel; ezek a feszesebb futóművel és a sportabroncsokkal (Michelin Pilot Sport 4S) kiegészülő Versenypálya-csomag részeként lesznek megvásárolhatók.
toyotagryaris2020bA Toyota pálya és raliversenyző által tökéletesített GR Yaris annyira speciális, hogy nem a mezei Yarisokkal közös üzemben készül. A Gazoo Racing külön gyártósort alakított ki számára a Motomachi üzemben, itt készültek korábban a Lexus LF-A szupersportkocsik is. Itt szalag helyett négy munkaállomáson kel életre az autó; ezek között robotjárművek szállítják az alkatrészeket és fődarabokat. Az összeszerelést többségében kézi munkával végzik a szakemberek, olyan fokú pontossággal, amelyre tradicionális sorozatgyártásban sem lehetőség, sem szükség nincs. A GR Yaris 2020 második felében kerülhet a tulajdonosaik keze közé.