Porsche 718 GTS 4.0 2020 - Csak a vezetési élmény számít

by Mészáros Gergely

A Porsche két kifejezetten sportos specifikációjú modellel bővíti a középmotoros sportkocsi-sorozatát: bemutatkozik a 718 Cayman GTS 4.0 és a 718 Boxster GTS 4.0. 

Az új kétüléses sportkocsik szívét a GTS kivitelekben is használt 400 lóerős, hathengeres boxermotor adja. Az erőteljes négyliteres aggregátot kivételes hatékonyság jellemzi: például az adaptív hengervezérlés részterhelés esetén lekapcsolja az egyik hengersort, a piezo befecskendezőkkel rendelkező közvetlen üzemanyag-befecskendezés és a változó szívó oldali szelepvezérlés pedig még tovább fokozza a takarékosságot. Ugyanakkor azonnali reakcióival és lenyűgöző erejével is mély benyomást tesz az erőforrás. Könnyedén forog el 7800 fordulat/percig, eközben a széria dinamikus csillapítással és részecskeszűrővel is felszerelt sport kipufogórendszer gazdag hangzásvilággal örvendezteti meg a pilótát.
Mindez a hatfokozatú kézi váltóval kombinálva pazar teljesítmény-leadást és kimagasló vezetési élményt nyújt. A stuttgarti újdonságok 4,5 másodperc alatt gyorsulnak fel álló helyzetből 100 km/h-ra, végsebességük pedig 293 km/h.
Persze a futómű is nagyban hozzájárul ehhez a precíz vezethetőségével, az agilis kormányzásával és nem utolsósorban a fordulékonyságával. Alapfelszereltség a Porsche Active Suspension Management (PASM), a 20 milliméterrel alacsonyabb futómű a dinamikus menettulajdonságokat tökéletesen összhangba hozza a hétköznapi vezetéshez szükséges kényelemmel. Opcionálisan a PASM sportfutómű mindössze 10 milliméterrel csökkenti a szabad magasságot.
Szintén a széria a PSM Sport üzemmódba is állítható Porsche Stability Management (PSM), a továbbfejlesztett Porsche Track Precision App alkalmazással bővített Sport Chrono csomag, a Porsche Active Drivetrain Mounts (PADM) névre keresztelt aktív motortartó bakok, valamint a mechanikus önzáró differenciálművel felvértezett Porsche Torque Vectoring (PTV).

A 718 Cayman GTS 4.0 és a 718 Boxster GTS 4.0 egyaránt selyemfényű fekete 20 colos könnyűfém kerekeket viselnek, amelyeken nagyteljesítményű gumiabroncsok feszülnek, elöl 235/35 ZR 20-as, hátul pedig 265/35 ZR 20-as méretben. Továbbfejlesztett fékrendszerük lyuggatott féktárcsákkal és vörös színű féknyergekkel bír. A Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) felár ellenében elérhető. A GTS 4.0 modellek különleges státuszát sötétszínű, kontrasztos részletek hangsúlyozzák: a légterelő-ajak, a Sport Design első lökhárító légbeömlői, az első ködfényszórók, a hátsó fényszórók is feketék. Ikerkipufogóik kialakítása helyet ad a szintúgy fekete színben pompázó diffúzornak, amelyet kimondottan a GTS változatok számára fejlesztettek a Porsche mérnökei.
porsche718gts40 2020dzsAz utastérben a sötét Alcantara® bőséges alkalmazásával teremtettek sportosan elegáns atmoszférát a lakberendezők. E nemes anyag borítja a - széria - Sport Plus ülések középső részét, a kormánykerék karimáját, a középkonzolt, a váltókart és mindkét ajtó könyöklőjét is. Sőt, a 718 Cayman GTS 4.0 esetében az A-oszlop és a tetőkárpit is Alcantara® kárpitozást visel. Az opcionális GTS belső csomag viszont egy újabb színt hoz a kabinba: kontrasztos kárminvörös vagy kréta árnyalat teszi még egyedibbé, hangulatosabbá a belsőt. A tulajdonos ízlésének, választásának megfelelően ezen árnyalatok egyike hangsúlyozza ki a fordulatszámmérőt, a biztonsági öveket, az összes díszítő varrást, beleértve a fejtámlák hímzett GTS emblémáját és a lábszőnyegek Porsche feliratát is. A műszerfal és a középkonzol betétjei szénszálból készülnek.
porsche718gts40 2020aA 718 GTS 4.0 modellek alapfelszereltségének a része a nagyfelbontású, hétcolos kijelzővel tájékoztató Porsche Communication Management (PCM), valamint a korábban már emlegetett Sport Chrono csomag. Ez a motorsportból származó okostelefonos alkalmazás számos teljesítményközpontú adatot megjelenít a PCM kijelzőjén versenypályás használat közben, valamint rögzíti is azokat későbbi elemzés céljából. A valós idejű közlekedési információval, beszédvezérléssel és Porsche Connect rendszerrel is rendelkező online navigációs modul opcionálisan megvásárolható, épp úgy, mint a BOSE® Surround vagy a Burmester High-End Surround audiorendszer.
porsche718gts40 2020A 718 Cayman GTS 4.0 Németországban bruttó 81.926, míg a 718 Boxster GTS 4.0 bruttó 83.949 eurótól lesz hazavihető. Mindkettő 2020 március végén érkezik meg a kereskedésekbe.