Renault Captur 2020 - Menőség

by Szélpál Imre

A városi terepjárók piaci úttörőjének számító Capturből 2013-as bevezetése után 1,5 millió darabot adtak el több mint 90 országban. Rövid idő alatt kategóriájában a legjobban eladott jármű lett Franciaországban és Európában egyaránt. Ezt a pozícióját tavaly is megőrizte, amikor összeurópai szinten 235 000 darabot adtak el belőle. Egy olyan piacon, amelyet rendkívüli verseny jellemez, a minden elemében új Captur újra feltalálta önmagát, megerősítve identitását, amelynek sikerét köszönheti.
CAPTUR 01Átalakult, és most megújult SUV-vonalvezetést hoz, amely egyszerre sportos és dinamikus. Miközben megőrizte modularitását, belső átalakulásnak köszönhetően még hívogatóbb, és a technológia és minőség is teljesen új dimenziójába lép. Tulajdonságaival a kategória bármelyik modelljéhez méltó. A megújult Captur piacra lépése a Renault-csoport Drive the Future (2017-2022) stratégiai tervének része, és annak egyik kulcsfontosságú modellje. Jelentősége elsősorban nemzetközi pozíciójának köszönhető, mostanra igazi globális termék lett. Már minden kontinensen fut belőle, és a Renault-csoport stratégiailag kiemelkedő jelentőségű régiójában, Kínában is gyártani fogják. Ma már minden piacon, így Dél-Koreában is, ugyanazon a néven ismert, a Renault márkán belül. Jelentőségét technológiai jellemzőinek is köszönheti, amelyek megfelelnek a jövő mobilitása három fő pillérének, amit a stratégiai terv tartalmaz:
▪ Elektromos meghajtású: a stratégiai terv befejezéséig a Renault-csoport kínálatában tizenkét elektromos modell lesz elérhető. A minden elemében új Captur lesz az első Renault-modell, ami megkapja az E-TECH Plug-in elnevezésű plug-in hibrid motort, ez a házon belül fejlesztett technológián alapszik majd.
▪ Online csatlakozás: a fenti időszak végére a vállalat kulcsfontosságú piacain a járművek 100%-a online csatlakozással bír. A minden elemében új Captur az online multimédia-rendszerével és a Renault EASY CONNECT szolgáltatásaival ezt a törekvést tökéletesen megtestesíti.
▪ Önvezető: a terv végére a Renault-csoport tizenöt önvezető technológiával ellátott modellt fog forgalomba hozni. A vadonatúj Captur az úttörők egyike lesz. Az Új Clio-val az önvezetés felé mutató technológiák alapértelmezettként szerepelnek a B-szegmens modelljeiben.

CAPTUR 03Elegáns vonalvezetésű ajtóival, domborúbb oldalsó vonalaival és szinte lebegő tetővonalával a minden elemében új Captur összetéveszthetetlen. Sportosabb és dinamikusabb megjelenése erősen hangsúlyossá teszi városi SUV jellegét. A külső átalakulás modernebb, jellegzetesebb, és kifejezőbb vonalvezetést ad, mégis tiszteletben tartja a „francia dizájn” érzéki jellegét, azt, amely megannyi ügyfél szívét hódította meg a Van den Acker korszakban. Az Új Captur hosszabb (4,23 m hosszú, azaz 11 cm-rel hosszabb), és (verziótól függően) 18’’-os kerekei, valamint a megnövelt (2,63 m hosszú, vagy 2 cm-rel hosszabb) tengelytáv vizuálisan is nagyobbá teszik. Újraformált kialakítása, milliméter pontos illesztései, jellegzetes C-alakú fényjegyei, a 100%-ban LED-es első és hátsó fényszórói, a karcsúbb hátsó fényszórók, és a látványos, krómozott betétek mind hozzájárulnak a továbbfejlesztett minőséghez. Sportosabb kialakítása és a megemelt vállöv az Új Capturnek vérbeli SUV-megjelenést kölcsönöz. Ezt a hatást fokozzák a lökhárító védőelemei elöl és hátul, az autó alsó részén teljes hosszában végigfutó ajtóvédő díszléc, a kerékívek és az alumínium tetősín. Az autó elején leívelő, domború motorháztető, a tető hangsúlyosabb lejtése hátrafelé és az üvegezett felületek csökkentése még dinamikusabb megjelenést kölcsönöz.
CAPTUR 04Az Atacama narancs, a Lángvörös vagy a Ferrit kék csak néhány az Új Captur karosszériájához választható színek közül. Markáns mélységükkel és fényükkel hangsúlyozzák a sportos, dinamikus kialakítást és a lebegő tetőt, különösen kontrasztos tetőszínekkel kombinálva. Összesen tíz karosszériaszínben, négy kontrasztos tetőszínnel és három külső testreszabási csomaggal lesz kapható bevezetéskor, amely a kategóriájában egyedülálló módon, közel nyolcvanféle kombinációt tesz lehetővé. A szélesebb hűtőrács alatt a minden elemében új Captur erőteljes első lökhárítója nem pusztán személyiségének és dinamizmusának megerősítését szolgálja. A kerékívek előtt elhelyezkedő két széles légterelő formájában funkcionális szerepet is betölt, mivel mérsékelik a turbulenciát, javítják a jármű légellenállását, így csökkentik a fogyasztást. Az Új Captur első fényjegyei megőrzik a Renault-modellekre jellemző C-alakjukat, és fényszórói már a belépő szintű felszereltségtől 100%-ban LED-es technológiával rendelkeznek. Stilizált megjelenésüket további szegmensek egészítik ki: négy első (fényszórónként kettő), amelyek meghosszabbítják a króm betéteket, még kifejezőbb megjelenést kölcsönözve az Új Capturnek, és további tizennyolc (fényszórónként kilenc) szegmens az oldalsó 3D térhatásért, mely a modell megjelenését még elegánsabbá teszi.
CAPTUR 11Az egészet egy jellegzetes 3D háló keretezi, ami hangsúlyozza a minden elemében új Captur továbbfejlesztett megjelenését. Az Új Captur karcsú hátsó lámpái szintén a Renault-modellekre jellemző C-alakú fényjegyekkel rendelkeznek. Akárcsak az első fényszórónál, jellegzetes 3D háló és további első (lámpánként egy) és oldalsó (lámpánként nyolc) szegmens teszi hangsúlyosá a megjelenését és az oldalsó 3D térhatást. A hátsó lámpák a csomagtérajtóban folytatódnak, ami extra széles jármű illúzióját kelti. Jellegzetes kontúros légterelő szárnyaival, domborúbb vonalvezetésével az Új Captur oldalprofiljáról azonnal felismerhető. A megnövelt tengelytáv, a (verziótól függően) 18’’-os kerekek és az új karosszéria méretei még látványosabbá teszik az autót. Az extra minőséget hangsúlyozzák a krómozott elemek például az ablak körül, a krómozott oldalsó ajtóvédőkön és az első légterelő díszítésén. A C-alakú fényjegyek mellett az autó oldalán látható krómcsíkok hátul is megjelennek. Újragondolták a csomagtérajtó kialakítását, ami a kifejezően megtervezett felületekkel magas színvonalú kivitelezésre utal. A minden elemében új Captur testre szabhatósági csomagjának fontos elemeként a tető a karosszériáéval azonos vagy négy kontrasztos színben érhető el: Fekete gyémánt, Atacama narancs, Highland szürke és Alabástromfehér. Kérhető hosszanti tetősínnel vagy félig üvegezett, nyitható napfénytetővel. Az Új Clio belső terében elkezdődött forradalom az Új Captur esetében is folytatódik, amely a modellt a kategóriájában magasabb szintre emeli. A továbbfejlesztett „intelligens pilótafülke” mellé, ami kissé a vezető irányába fordul, vadonatúj lebegő konzolt kapott. A legújabb technológiák felhasználásával és a kategóriájában legnagyobb képernyőjével kifejezetten modern ergonómiát biztosít a még intenzívebb vezetési élményért. Ugyanakkor nemcsak a vezetői pozíció forradalmian új.
CAPTUR 15Az egész utastér a minőség és kényelem olyan új dimenziójába lépett, ami csak magasabb kategóriák modelljeiben érhető el. A legkiválóbb anyagok, a műszerfal és az ajtópanelek puha borítása, a középkonzol vonalai, részletesen kidolgozott berendezések és új ülésszerkezet: a hatás minden vonatkozásban érzékelhető. Az „intelligens pilótafülke” lényeges eleme, a 9,3’’-os multimédia képernyő (mely átlósan kétszer akkora, mint a 7’’-os verzió) kategóriájában a legnagyobb. Ez a kissé meghajlított tablet nagyfokú modernitást kölcsönöz az utastérnek, és enyhe görbülete javítja a képernyő olvashatóságát. A vezető felé fordítva, az új Renault EASY LINK rendszerével, minden multimédia-, navigációs és infotainment-szolgáltatás könnyen elérhető, csakúgy, mint a MULTI-SENSE® rendszer beállításai és a vezetéstámogató rendszerek paraméterei. Az Új Clio-hoz hasonlóan az Új Captur is digitális fedélzeti számítógép kijelző egységgel büszkélkedhet. Ez a színes kijelző 7” és 10,25’’ méretben érhető el és a vezetési élmény személyre szabhatóságának intuitív módját teszi lehetővé. A 10,25’’-os verzión a gyári GPS navigációs rendszer képe is megjeleníthető. Az Új Captur 9,3’’-os és 10,25”-os képernyői ebben a szegmensben a legnagyobb kijelző felületek közé tartoznak. A középkonzol szintén a „intelligens pilótafülke” (Smart Cockpit) egyik fontos eleme az Új Capturben. A jobb vezetési ergonómia és a sebességváltókar könnyebb használata érdekében a középkonzolt megemelték. Ez a teljesen új kialakítás, a lebegő verzió, az utastérnek áramvonalasabb megjelenést kölcsönöz. E megoldás révén mindenekelőtt több helyet nyerhetünk és lehetővé vált az indukciós okostelefon töltő elhelyezése. A lebegő konzolt a futurisztikus „e-Shifter” EDC sebességváltóval párosították, mely sima és pontos mozdulatokat tesz lehetővé a vezetési élmény fokozásáért.
CAPTUR 19Tárolótérrel rendelkezik, személyre szabható, hogy még jobban illeszkedjen a belső környezethez, a LED-es háttérvilágítás emeli ki. A külső borítástól egészen az alsó rész puha burkolatáig – amely olyan praktikus komponenseknek ad helyet, mint a kesztyűtartó – az Új Captur műszerfalát teljesen átalakították. Minden erőfeszítés célja a magas minőség biztosítása volt. Középen a vízszintes sávban, két szinten helyezkedik el a szellőző, a testre szabható dekoratív elemekkel együtt. A központi képernyő alján – különös figyelmet szentelve az ergonómiának – kaptak helyet a zongorabillentyű gombok és a légkondicionáló-vezérlők, melyeket a sofőr könnyen elérhet. A korábbi modelléhez képest kompaktabb légzsáknak köszönhetően a kormány karcsúbb, így elegánsabb lett. Egyik előnye, hogy a vezető jobban rálát a fedélzeti műszeregység kijelzőjére. A hüvelykujjtámasszal és a vastagon párnázott peremmel rendelkező fűtött kormánykerék kellemes tapintású. Új és mindenre kiterjedő, háttérvilágítással ellátott vezérlőkkel rendelkezik, szaténfényű króm felülete pedig extra minőséget nyújt. Az Új Captur EDC váltóval szerelt változatain váltófülek is találhatók a kormányon. A minden elemében új Captur utasterének modern felszereltsége tökéletesíti a kényelmet, az ergonómiát és a minőséget. Jó példa erre a keret nélküli visszapillantó tükör, az automata parkolófék auto-hold funkcióval, a csúsztatható középső kartámla, a két USB-aljzat és egy, a hátsó utazóknak biztosított 12 V-os aljzat vagy éppen az ajtó tárolói, melyek mindegyike másfél literes palack tárolására is alkalmas. Az Új Captur ülései teljesen új felépítésükkel a magasabb kategóriák modelljeire jellemző felépítéssel rendelkeznek. A 15 mm-rel hosszabb ülőfelület, és körülölelő alakja jobb megtámasztást biztosít. A félmerev támla homorú formája 17 mm-rel több lábteret biztosít a hátul utazók számára. Az új, keskenyebb, hajlított formájú fejtámlák a könnyebb kilátást biztosítják, míg az ülések hozzájárulnak az utastér magasabb színvonalához.
CAPTUR 13Az elektromos vezérlők (verziótól függően), illetve a könnyebben elérhető kézi vezérlők ergonomikusabbak és könnyebben kezelhetők. Az Új Captur kárpitozásához többféle csomagot választhatunk, ami szintén növeli a belső tér személyre szabhatóságát: narancssárga „Ambiance” csomag narancs színű üléskárpit betétekkel és belső dekorelemekkel; világosszürke „Ambiance” csomag világosszürke beleső dekorelemekkel; emellett világosszürke varrással készült titánfekete bőrkárpit is elérhető. Az Új Captur itt is a kategóriájában egyedülálló anyagokat kínál. Az ajtópaneleket széles betétek díszítik, amelyek – a kartámaszokhoz hasonlóan – illenek a rendelkezésre álló különféle belső kialakításokhoz. Az ajtóbetétek szintén rendelkezhetnek a közvetett, lágy, szórt hangulatfény előnyeivel. Akárcsak az Új Clio esetében, a prémium Bose® hangrendszer mélysugárzóját az Új Captur csomagterének oldalára építették be anélkül, hogy csökkent volna a hasznos térfogat. A csomagteret több mint 536 literre növelték (ami a kategóriájában legnagyobb méretű), ehhez jön még az utastér összesen 27 literes tárolótere. A csomagtér mérete szabályozható a 16 cm-rel eltolható hátsó üléspaddal és a duplafenekű padlóval, amely kétszintes kialakításával megkönnyíti a mindennapi ki- és bepakolást. A hátsó ülés lehajtásával egy majdnem lapos felület jön létre, így a csomagtér hossza 1,57 m-re növelhető, ami 11 cm-rel hosszabb, mint az előző generációnál. Az Új Captur a nagyban újratervezett motorok széles kínálatával is egy osztállyal feljebb lépett. Az öt- vagy hatsebességes kézi váltóval, illetve hétsebességes, dupla kuplungos automata váltóval párosítva ezen erőforrások megnövelt teljesítménytartományt kínálnak: benzinmotorok esetében 100-tól 155 lóerőig dízelmotorok esetében pedig 115 lóerőt. Ezek mind legújabb generációs motorok, amelyek a legmodernebb technológiákat tartalmazzák, hogy megfeleljenek a jelenlegi szabványoknak, és optimális fogyasztási és kibocsátási értékeket biztosítsanak. Az Új Captur-höz elérhető motorválasztékot 2020-tól az E-TECH jelzésű plug-in hibrid motorral bővítik. Erre először kerül sor a Renault-Csoportnál, de az autó a szegmensében is egyedülállónak számít.
CAPTUR 20Az Új Captur ugyanis, a széles közönség számára tervezett népszerű modellként úttörő szerepet játszik majd a plug-in hibrid technológia terjesztésében. A 1,0 TCe és a 1,3 TCe motorokkal és az Alliance által kifejlesztett E-TECH Plug-in motorral a minden elemében új Captur a Renault-Csoport és partnerei stratégiájának középpontjában álló együttműködés megtestesítője. Jó szokásához híven most is elsőként, a minden elemében új Captur lesz 2020-ban az első olyan elérhető árú modell a kategóriájában, amely plug-in hibrid motorral is kapható lesz. A Szövetségnek és saját know-how-jának köszönhetően a Renault, mint Európában vezető szereplő az elektromos mobilitás területén, a hibrid által kínált egyedülálló vezetési élményt mindenki számára elérhetővé teszi. Népszerű és ikonikus modelljéhez, az Új Capturhöz, az E-TECH Plug-in motort később közepes hatótávolsággal kínálják majd. A vásárlók igényeire koncentrálva a piacon elérhető legnagyobb hatótávolságot kínálja elektromos módban, és a legjobb teljesítményt a generalista plug-in hybrid modellek között. A Renault mérnökei több mint 150 szabadalmat regisztráltak az E-TECH Plug-in motorral kapcsolatban, amellyel az Új Capturt felszerelték. Az Alliance-on belül tervezett alkatrészeket használtak fel, ahogyan az új generációs 1,6 literes benzinmotor esetében is, amelyet kifejezetten ezért alakítottak át, és részecskeszűrővel láttak el a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. Ezt két villanymotor, egy innovatív, multimodális, közvetlen kapcsolású sebességváltó (jobb energiahatékonyságú kialakítás, mely a Renault F1 csapat tapasztalatának köszönhető) és egy 9,8 kWh akkumulátor egészíti ki. Az Új Clio E-TECH-hez hasonlóan, az Új Captur E-TECH Plug-in innovatív technológiája maximális elektromos vezetési hatékonyságot kínál: mindig elektromos üzemmódban indul, és halk, kényelmes működésével, valamint a piacvezető dinamikus reakcióképességével csendes vezetési élményt és kisebb energiaveszteséget biztosít. A közvetlenül az elektromos járművek világából átvett fékrendszernek és az F1 csapat energiagazdálkodási tapasztalatának köszönhetően a kiváló energiateljesítmény az akkumulátor gyors újratöltéséhez maximális mennyiségű energia visszanyerését és visszavételét teszi lehetővé.
CAPTUR 17A vegyes használattal maximum 135 km/órás sebességen 45 km-es, illetve városi (WLTP City) használat esetén 65 km-s hatótávolságával az Új Captur teljesen új sokoldalúságot mutat: a napi utazások során benzinfogyasztás nélkül működik, hétvégenként vagy hosszú utazások során pedig nem kell aggódni a hatótávolság miatt. A speciálisan kialakított akkumulátorának, a folyamatos energia-visszanyerő képességének és két villanymotorjának köszönhetően az Új Captur hosszú utakon hibrid E-TECH modellként működik, és megtartja annak fő előnyeit: elektromos módban és csökkentett fogyasztással indul. Akárcsak az Új Clio, a minden elemében új Capturben is a kategóriájában legteljesebb és legfejlettebb vezetéstámogató rendszereket alkalmazták a nyugodt vezetés elősegítsért. Ezek közül a legjelentősebb az EASY PILOT Forgalmi és Autópálya Asszisztens, amely ritka a városi terepjárók, és általában a többcélú járművek kategóriájában. Jelentősen nagyobb kényelmet és nyugalmat biztosít a forgalmi dugóban vagy autópályán való autózás során, lévén az önvezető járművek felé mutató technológiák első lépcsőfoka, és az Új Captur bevezetésével válik elérhetővé. A 360°-os kamera, a kerékpáros és gyalogosérzékelő aktív vészfék mellett a parkolók eddiginél is biztonságosabb elhagyása érdekében kifejlesztett hátsó keresztirányú forgalomra történő figyelmeztetés (Rear Cross Traffic Alert) először jelenik meg a Renault kínálatában. Az Új Capturhöz elérhető fejlett vezetéstámogató rendszerek (ADAS) három kategóriába sorolhatók: vezetés, parkolás és biztonság. Ezek együttesen alkotják a Renault EASY DRIVE rendszert. A beállítások a Renault EASY LINK multimédia rendszer érintőképernyőjén könnyen módosíthatók.
CAPTUR 18Az EASY PILOT Forgalmi és Autópálya Asszisztens egyesíti az adaptív sebességtartó automatikát (Stop & Go-val) és a sávtartó asszisztenst. A 0 és 160 km/h között aktív rendszer az automataváltós TCe 130 FAP EDC és TCe 155 FAP EDC verziókkal már működik, és az E-TECH Plug-in motorhoz is elérhető lesz. A rendszer ellenőrzi az autó sebességét és az elöl haladó járművel biztonságos követési távolságot tart, miközben a járművet a sáv közepén tartja. Ez a vezetéstámogató rendszer különösen előnyös nagy forgalomban, mert automatikusan leállítja és három másodpercen belül újraindítja az autót, a vezetőnek pedig eközben semmit sem kell tennie. Azokon az utakon, ahol a sávjelzések (folytonos vagy szaggatott vonalak) jól láthatók, valamint látótávolságon belül lévő járművek esetén a rendszer egy első kamerát és egy radart használ. Ha nincs sávjelzés, akkor adaptív sebességtartó automatikára kapcsol. Amennyiben a jármű előtt nincsen másik jármű, a sávtartó asszisztens és a sebességtartó automatika (60 km/órás sebességtől) folytatja a működést. Az EASY PILOT Forgalmi és Autópálya Asszisztens már második szintű önvezető technológia, amely még kényelmesebb vezetést tesz lehetővé. A vezetőnek ugyanakkor a kezeit a kormányon és tekintetét az úton kell tartania. Amennyiben a rendszer kb. 13 másodpercig nem érzékeli a vezető kezét a kormányon, figyelmeztető jelzést ad. Két további figyelmeztetést követően a sávtartó asszisztens automatikusan kikapcsol. Az adaptív sebességtartó automatika (ACC) is megjelenik az Új Captur kínálatában, a dupla kuplungos EDC automata váltóval ellátott verziókban. Automatikusan biztonságos követési távolságot tart az elöl haladó autóval 170 km/órás sebességig.
CAPTUR 12A távolság – pontosabban az időeltérés – a vezető választása szerint lehet hosszabb vagy rövidebb (2,4 és 1,2 mp között, illetve alapértelmezettként 2 mp). Ha nincs előtte haladó jármű, akkor úgy működik, mint egy hagyományos sebességtartó automatika, tartva a kiválasztott sebességet akár lejtmenetben történő haladás esetén is. Az adaptív sebességtartó automatikát Stop & Go funkció kíséri minden olyan Új Captur esetében, amit TCe 130 FAP EDC vagy TCe 155 FAP EDC motorral szereltek. Ha a forgalomban araszoláskor teljesen meg kell állni, a rendszer leállítja, majd három másodperc belül, amikor a forgalom ismét megindul, újraindítja a járművet. Három másodperc elteltével az újrainduláshoz a sofőr beavatkozása szükséges (a kormánykeréken lévő gomb megnyomásával vagy gázpedál lenyomásával). Három perc inaktivitás után a rendszer kikapcsol. Az első autók már megérkeztek a kereskedésekbe. Az induló listaár 5.2 millió forint, ami a jelenlegi piacon nagyon versenyképes, és már egy „fapados” verzió is elegendő lehet az átlagos igények kielégítésére.