Citroën C3 2020 - Színesebb általa a világ

by Mészáros Gergely

A Citroën legnépszerűbb modellje, a C3-as eddig sem szürkült bele a tömegbe. A megújult, 2020-as modell azonban még inkább rágyúr az egyediségre: az eddiginél is karakteresebb megjelenéssel, több színnel és személyre szabási lehetőséggel és kényelmesebb ülésekkel folytatja karrierét a francia kisautó. Na, meg persze, az Airbumpok sem hiányozhatnak róla!

A markáns szabadidő-autós stílusjegyeket sem nélkülöző megújult C3 továbbra is fittyet hány az általánosan megszokott normáknak. De miért is foglalkozna különösebben a konvenciókkal, mikor a harmadik generáció 2016-os bevezetése óta mintegy 750.000 darab talált belőle gazdára, s ezzel a Citroën legkedveltebb típusa.
Különben pedig pont annyira szabadidő-autós, amennyire kell, miközben a felfrissített, óvatosan átrajzolt frontrész már egy új korszakot jelet a márka formatervezésében. A dizájnerek többek között a 2016-os CXPERIENCE tanulmányautóból merítettek ihletet, még határozottabb tekintettel felruházva a C3-ast. Az új elrendezésű fényszóróktól magasabbnak, erőteljesebbnek látszik a motorháztető, a krómozott márkaembléma – lámpákat is összekötő - hosszú szárai pedig a kisautó szélességét hangsúlyozzák. Az alsó (fő)fényszórók immár – felszereltségtől függetlenül – LED-es technológiájúak - jelentősen biztonságosabbá téve az éjszakai autózást -, a legalul elhelyezkedő ködfényszórók pedig színes kereteikkel járulnak hozzá a bohókás arculathoz. A 3,99 méteres városi kiskocsi robusztus kiállását új 16 és 17 colos könnyűfém keréktárcsák és az ajtók aljára pozícionált, mégis hangsúlyos Airbump®-betétek fokozzák.
Emellett a kor szellemének és az „Inspired by You” jelmondatnak megfelelve a sokszorosára bővült az új C3 személyre szabási kínálata. A külső kombinációk számra 36-ról 97-re nőtt, így az ügyfelek még könnyebben a maguk képére formálhatják a négykerekű kedvencüket: 2 új – Elixir vörös és Sping kék -, összesen pedig 7 karosszériafényezés, 4 különböző színcsomag – új Emerald kék -, négyféle tetőszín és három új opcionális tetőmatrica közül válogathatnak a vásárlók.

Az egyéni kialakításra az új C3 belterében is számos lehetőség nyílik: a letisztult szériakivitel mellett 2 új opciós beltér hangulat is választható. A derűt és nyugalmat árasztó élettér egyrészt a La Maison Citroën világát (Techwood hangulat), másrészt a skandináv otthonok berendezését idézi. Az új C3 tervezői kényelem tekintetében sem ismertek kompromisszumot és a Citroën Advanced Comfort® program következetes megvalósítására törekedtek. Ennek – köztük az új kellemesebb párnázású Citroën Advanced Comfort üléseknek és a Best in Class felfüggesztésnek - köszönhetően az utasok még inkább otthon érezhetik magukat benne, noha a helykínálat nem változott a korábbi modellhez képest. A tengelytávja maradt 2540 milliméter, a csomagtartója 300 literes. A raktér kapacitása arra is rávilágít, hogy a példás komfort mellett praktikum terén sincs szégyenkeznivalója a C3-asnak, ráadásul a kabinban is rengeteg rakodóhely várja az apróbb kacatokat.
citroenc3 2020bFeltétlen külön említést érdemel az is, hogy 12 vezetéstámogató rendszer könnyíti meg a pilóta mindennapjait, többek között az új első-hátsó parkolóradar, a kulcsnélküli nyitás és indítás funkció, az Active Safety Brake vészfék rendszer, a fáradtság-figyelő és pihenésre figyelmeztető asszisztens, a holttér-figyelő, a tolatókamera, a táblafelismerő és a sávtartó segéd. Emellett olyan kapcsolódási szolgáltatásokat is nyújt már, mint a Connect Assist, a Connect Nav és a Connect Play.
citroenc3 2020hAhogy a 10,7 méteres fordulóköre is mutatja, az ötajtós és ötüléses Citroën C3 elsősorban városi használatra készült, ám hatékony és gazdaságos motorpalettájával hosszabb utazások, nyaralások is simán megoldhatók. A gépháztető alatt rejtőző háromhengeres PureTech és BlueHDI dízel erőforrások mindegyike teljesíti az Euro 6-os környezetvédelmi szabványokat, a teljesítményskála 83 lóerőtől 110 lóerőig terjed. A kisebb teljesítményű egységekhez 5, az erősebb aggregátokhoz hatfokozatú manuális váltó társul, opcióként azonban EAT6 automata sebességváltó is a vevők rendelkezésére áll – a PureTech 110 S&S erőmű esetében.
citroenc3 2020iAz új C3 továbbra is előnyt kovácsol egyediségéből: színes egyéniségével és egyedülálló kényelmével messze kitűnik a társai közül. Nyáron érkezik meg az európai kereskedésekbe.