Honda Jazz 2020 - Csak hibrid

by Szélpál Imre

A júniusban forgalomba kerülő vadonatúj hibrid Honda Jazz könnyű kezelhetőséggel, magával ragadó vezetési élménnyel, hatékony működéssel és gyors gázreakciókkal teszi gazdaságossá, környezetbaráttá és élvezetessé a hétköznapi közlekedést. Ez elsősorban az ultramodern e:HEV hibrid hajtásláncnak köszönhető, ami minden modellváltozathoz alapáron jár, de feltétlenül említést érdemel a kényelmesebbé tett utastér és a fejlett, intuitív fedélzeti rendszer is. Utóbbi nem csak a mobilkommunikáció terén áll a legmagasabb színvonalon, hanem a távoli eléréshez kapcsolódó szolgáltatásokat illetően is, könnyedén belesimul tehát a tulajdonos életvitelébe.
hondajazz2020bA modell történetében először kizárólag hibrid hajtáslánccal lesz kapható Európában a Honda Jazz. Miként a – szintén újdonságnak számító – e:HEV embléma is jelzi, kimagasló teljesítmény és páratlan takarékosság jellemzi, és mindamellett a kényelem és használati érték terén is kategóriaelső beltér. Maga az e:HEV rendszer vadonatúj fejlesztés a Jazzhez, tervezésekor a magával ragadó vezetési élményt jelölték meg legfőbb célul az alkotók. Alapját két kompakt, ámde nagy teljesítményű villanymotor adja, ezekhez kapcsolódik az 1,5 literes, DOHC-vezérlésű, benzines i-VTEC egység.

Energiaforrásként lítium-ion akkumulátorcsomag szolgál, az erőátvitelről pedig innovatív, fix áttételű nyomatékelosztó gondoskodik. Hogy mindig a lehető leghatékonyabb legyen a működés, a teljesítményleadást intelligens vezérlőelektronika szabályozza, ami kifinomult, egyszersmind közvetlen viselkedést garantál. Igen meggyőzőek a menetteljesítményekre vonatkozó adatok is, hiszen az alapmodell 9,4 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára és 175 km/h a végsebessége. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új Honda Jazz-zel városi környezetben, valamint autópályán, nagy sebességnél is biztonságosan és kényelmesen róhatók a kilométerek.
hondajazz2020lVegyes üzemmódban a CO2-kibocsátás csupán 102 g/km-tól indul (Crosstar kivitel: 110 g/km), az üzemanyag-fogyasztás pedig akár 4,5 l/100 km (Crosstar: 4,8 l/100 km) is lehet a WLTP szabvány szerint elvégzett mérések szerint. Az igazán magával ragadó vezetési élmény és a kimagasló hatékonyság érdekében a fejlett e:HEV hibrid hajtáslánc három menetüzemmódban használható, melyek között észrevétlenül vált a vezérlőelektronika.

• EV Drive - elektromos, azaz tisztán elektromos üzem esetén a lítium-ion akkumulátorról táplált villanymotorok mozgatják az autót.
• Hybrid Drive – hibrid módba kapcsolva a benzines erőforrás hajtja az áramtermelésért felelős generátor, ezáltal biztosítva az elektromosságot az autót mozgató villanymotornak.
• Engine Drive - benzines állásban a benzines motor tengelykapcsoló beiktatásával, közvetlenül hajtja a kerekeket.

hondajazz2020rVárosi környezetben általában a Hybrid Drive és az EV Drive közötti – szinte észrevétlen – kapcsolásokkal éri el a várt hatékonyságot a rendszer, míg, ha a főként autópályán ideális, Engine Drive program fut, a belső égésű motor forgatja a kerekeket, az elektromos hajtómotor csak akkor kapcsolódik be a hajtásba, ha a vezető erőteljesen gyorsít és igazán nagy teljesítményre van szüksége. Hybrid Drive módban a benzines motor termelte áramot – egy generátor révén – az akkumulátorok töltésére is fordíthatja a rendszer. Fékezéskor az EV Drive üzemmód válik élessé, és a regeneratív féket kihasználva elektromossággá alakítja a mozgási energiát a rendszer. A három vezetési üzemmód közötti váltás tulajdonképpen észrevehetetlen a bent ülők számára, ami nem meglepő, hiszen a Jazz mérnökei rengeteget dolgoztak azon, hogy minimális legyen a torpanás. A nagy fordulatszámú villanymotorokat házon belül fejlesztette a japán vállalat, hogy a lehető legkisebbek, könnyebbek és hatékonyabbak legyenek, ugyanakkor a legnagyobb teljesítmény jellemezze őket. Munkájuk gyümölcseként a percenkénti fordulat elérheti a 13 ezret, a forgatónyomaték pedig nem kevesebb, mint 253 Nm. Klasszikus váltó helyett egyszerű, fix áttételű erőátvitel teremt kapcsolatot a mozgatásért felelős részegységek között, így páratlanul kifinomult a nyomatékleadás és egyenletes a gyorsítás. Ez a Honda szerkezet kifinomultabb és kisebb helyigényű, mint a más hibrid járművekben megtalálható bolygóműves eCVT.
hondajazzcrosstar09Az egyenletes gyorsítás csak egy a Jazz e:HEV rendszer előnyei közül, legalább ennyire fontos a kis súrlódású felfüggesztés és a fokozott merevségű karosszéria. A vadonatúj Jazz kidolgozásakor a műszaki alapokért felelős mérnökök szorosan együttműködtek a formatervezőkkel, hogy a modell megőrizhesse kategóriaelső helykínálatát, ami oly sikeressé tette a korábbi Jazz-nemzedékeket. Lelkiismeretes hozzáállásuk eredményeként a csomagtartó befogadóképessége már alaphelyzetben is eléri a 298 litert, a hátsó támlák ledöntésével pedig 1203 literes raktér alakítható ki. A vadonatúj Jazz kategóriaelső helykínálata első sorban a hibrid hajtáslánc logikus elrendezésének köszönhető, különféle elemei ugyanis elfértek a motortérben és a karosszéria kihasználatlan zugaiban. Ugyancsak jelentős méretcsökkentést sikerült elérni a belsőégésű erőforrásnál, illetve annak szívórendszerénél, továbbá a váltónál, a villanymotoroknál és a Teljesítményszabályozó Egységnél (Power Control Unit, PCU), így még több hely szabadult fel, még a 12V-os, másodlagos akkumulátort is sikerült behelyezni a motortérbe. A Teljesítményszabályozó Egység egyebek mellett annak köszönheti kompakt mivoltát, hogy a legújabb teljesítmény-tranzisztorból építették a Honda szakemberei, az üzemanyagtartály pedig az első ülések alá került, ami egyedülálló megoldás ebben a kategóriában, ráadásul a Magic Seats Ülésrendszer beépítését is lehetővé teszi.
hondajazzcrosstar13Ez utóbbi nemcsak a csomagtér – poggyászmérettől függő – bővítésével járul hozzá a modell sokoldalúságához, hanem felhajtható ülőlapjaival is. A modern, integrált mobilkommunikációs rendszer révén a vadonatúj Jazz utasai mindig kapcsolatban lehetnek a külvilággal. A játszi könnyedséggel használható LCD-érintőképernyő csak minimális időre vonja el a vezető figyelmét, és a többi kezelőszerv sem igényel nagy odafigyelést, mivel a kifutó modellhez mérten 58%-kal kevesebb idő elegendő a beállításokhoz. Ez még ergonomikusabbá és biztonságosabbá teszi a közlekedést, különösképp, hogy az érintőképernyő kezelése pont úgy történik, mint az okostelefonoké, azaz tapintással és simítással vezérelhetők a szoftverek, lapozhatók az oldalak, görgethetők a listák stb. Maga a kijelező a legapróbb részletekig személyre szabható, ezt bizonyítja az is, hogy a leggyakrabban használt programokhoz és zenetárakhoz gyorselérési ikonok társíthatók. A mobilkommunikációra képes rendszer nemcsak az érintőképernyővel irányítható, hanem hangutasításokkal is – a vezető a várható időjárásról, a szabad parkolóhelyekről éppúgy kérhet információt, mint saját helyzetéről, a telefonon igénybe vehető szolgáltatásokról, a zenelejátszásról vagy a navigációról. Az előre telepített alkalmazások között immáron ott találjuk a – USB-kábellel és/vagy Bluetooth-szal kapcsolt – okostelefonok közvetlen használatát biztosító Apple CarPlayt és Android Autót is. Ezentúl a Jazzhez WiFi hotspot is elérhető lesz, így minden arra alkalmas készülék csatlakozhat majd az internethez. A belső tér alkotói nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy letisztult műszerfal, illetve vezetői környezet jöjjön létre. Válaszként a felhasználói visszajelzésekre, a hűtő-fűtő rendszer kapcsolókonzolján újra megjelentek a hagyományos, kitapintható gombok, „vakon” szabályozható tehát a hőmérséklet, valamint a ventilátor sebessége.