Hyundai i20 2020 - Mást vártunk?

by Szélpál Imre

A vadonatúj i20 az első olyan Hyundai modell Európában, amely a márka új 'érzéki sportosság' formanyelvét alkalmazza. Ennek legfőbb jellemzője a négy alapvető elem: az arányok, a szerkezet, a formaterv és a technológia közötti harmónia. Az új formai irányzat célja, hogy érzelmi értékkel vértezze fel a Hyundai járműveit, és karakteres megjelenést kölcsönözzön nekik.
all new i20 1Elődjéhez képest a vadonatúj i20 arányai dinamikusabbak, ugyanakkor a modell megőrizte a zsúfolt belvárosi környezetben oly praktikus manőverezhetőségét. Kiállását sportosabbá teszi alacsonyabb tetővonala (-24mm), szélesebb karosszériája (+30mm) és megnövelt hosszúsága (+5mm). Emellett a tengelytáv is megnőtt (+10mm.) A képet új rajzolatú, 17 colos könnyűfém keréktárcsák teszik teljessé. A vadonatúj i20 stílusos karakterét erősíti a dinamikus első és hátsó lökhárító, valamint az új hűtőmaszk is. A modell ék alakú profilja energikus arányokkal rendelkezik, az optikai hatást merészen megrajzolt oldalsó karaktervonal és egyedi kialakítású C-oszlop teszi még erőteljesebbé.
all new i20 3Az oldalfalon megjelenő, egyedi fényrajzolat harmonikus egységet alkot a far kialakításával, kihangsúlyozva a vadonatúj i20 széles kiállását. Ezek a külső formajegyek kiemelik a típus modern hangvételét, egyben prémium hangulatot teremtenek a belső térben. A vadonatúj i20 ügyfelei tíz különböző karosszériaszín közül választhatnak; ebből négy árnyalat (Intense Blue, Aurora Grey, Aqua Turquoise és Brass) új a kínálatban. Ezen túlmenően a választható Phantom Black tetőlemez kéttónusú fényezést és még egyedibb megjelenést kínál az ügyfeleknek.
Karosszériaszínek:

• [Új] Intense Blue
• [Új] Aurora Gray
• Polar White
• Sleek Silver
• Phantom Black
• Dragon Red
• [Új] Aqua Turquoise
• [Új] Brass
• Tomato Red
• Slate Blue

• Tető: Phantom Black

all new i20 5A tökéletesített részleteknek köszönhetően a vadonatúj i20 ügyfelei minőségi időként élhetik meg a utazás perceit. A Hyundai formatervezői innovatív esztétikai és műszaki megoldásokkal hangsúlyozzák ki a modell stílusos arányait, friss és vonzó megjelenést teremtve. A plasztikusan megformált, magával ragadó részletekkel teli belső tér szellős, tágas érzetet kelt. Az egyik leglátványosabb részlet a magasan húzódó, hangsúlyos műszerfalat díszítő, vízszintes dekoráció. Ezek a meglehetősen szokatlan díszítőelemek kecsessé, szélessé teszik a műszerfal megjelenését. A vadonatúj i20 ajtajai elegáns, érzéki módon fogják közre a műszerfalat, formavilágukat a természet ihlette. Az ajtók kialakítása tökéletesen igazodik a műszerfal idomaihoz. A kifinomult kormánykeréken modern billenőkapcsolókat találunk, a karakteres színbetétek igazodnak a beltér más pontjain látható tónusokhoz. Az új LED-es hangulatvilágításnak köszönhetően a vadonatúj i20 éjjel is kellemes belső környezetet nyújt utasainak. Ezen túlmenően az ügyfelek háromféle belső kidolgozás (egyszínű fekete, fekete/szürke, fekete/sárgászöld) közül választva tehetik még egyedibbé autójuk megjelenését. A vadonatúj i20 dinamikus arányai az elődmodellnél nagyobb szélességből és megnövelt tengelytávból adódnak. Ugyanezek a jellemzők tágasabb hátsó férőhelyet biztosítanak. A csomagtartó tágasabb lett (+25 l), immár 351 liternyi csomagot képes elnyelni.
all new i20 7A mélyebben húzódó övvonal és a hátsó oldalajtó mögötti apró kitekintő ablak együtt jobb körkörös kilátást eredményez. A vadonatúj i20 a kategória legjobb csatlakozási szolgáltatásait nyújtja, modern kényelmi funkciók mellett. Az immár vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is elérhető Apple CarPlay és Android Auto funkciók révén a felhasználók a fedélzeti kijelzőre tükrözhetik iOS és Android okostelefonjuk tartalmát és funkcionalitását. A még elegánsabb, optikailag még komfortosabb belső környezet érdekében a tervezők vizuálisan egységbe foglalták az új, 10,25 colos képátlójú digitális műszeregységet és a szintén 10,25 colos központi érintőképernyőt. Az osztott megjelenítésnek köszönhetően az érintőképernyő egyszerre több funkciót is képes kiszolgálni (multitasking.) A padlókonzolon kialakított vezeték nélküli töltőaljzatnak köszönhetően az okostelefonok kábel nélkül tölthetők a vadonatúj i20 fedélzetén. A hátul utazók kényelmét egy további USB töltőaljzat szolgálja. A még magasabb színvonalú szórakoztatás érdekében a vadonatúj i20 a Hyundai európai modellkínálatának első tagjaként kínál prémium minőségű Bose audiorendszert. A kiemelkedő zenei élményről a beltér stratégiai pontjain elhelyezett nyolc hangszóró – köztük egy mélynyomó – gondoskodik. A vadonatúj i20 kétféle erőforrást kínál háromféle sebességváltóval, így a legkülönbözőbb elvárásoknak képes megfelelnie, és még takarékosabban üzemeltethető. A kínálat csúcsán az 1.0 T-GDi motor foglal helyet, 100 vagy 120 lóerős teljesítménnyel. A motorhoz most először 48 voltos mild hibrid rendszer társítható: ez a 100 lóerős verziónál opcióként, a 120 lóerősnél alapfelszereltségként érhető el.
all new i20 2A 48 voltos rendszer 3-4 százalékkal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a CO2-kibocsátást. A 48 voltos mild hibrid hétfokozatú duplakuplungos (7DCT) váltóval vagy újonnan kifejlesztett, hatfokozatú intelligens kézi (iMT) sebességváltóval társítható. Az iMT oldja a kapcsolatot a motor és az erőátvitel között, amint a vezető felengedi a gázpedált, így a jármű vitorlázni kezd, és üzemanyagot takarít meg. A 48 voltos mild hibrid rendszer nélkül a 100 lóerős 1.0 T-GDi motor a 7DCT váltóval vagy hatfokozatú kézi sebességváltóval rendelhető. A belépőmotor egy 1,2 literes, négyhengeres MPI erőforrás. A 84 lóerős motorhoz ötfokozatú kézi sebességváltó tartozik. A vadonatúj i20 4%-kal könnyebb elődjénél, ami igen versenyképes CO2-kibocsátási értékekkel ruházza fel. Ez egyben azt is jelenti, hogy a modell gazdaságosabban vezethető, ami ugyanakkor nem megy a vezetési élmény rovására. Mindezek felül olyan funkciók erősítik a modell környezetbarát szemléletét, mint az alapfelszerelésként kínált Stop and Go start-stop rendszer.
hyundaii20 2020utaster