Alfa Romeo Giulia GTA 2020 - A legenda visszatér

by Mészáros Gergely

110 évvel az alapítása után az Alfa Romeo visszatér a gyökereihez, és életre kelti a márka történetének egyik legendás típusát: a Giulia GTA-t. A Quadrifoglio kivitelre épülő újkori GTA-ban az Alfa Romeo 2.9 literes V6-os biturbó szíve dobog, 540 lóerős csúcsteljesítménnyel. Ráadásul 100 kilogrammal könnyebb is a hagyományos Quadrifogliónál, úgyhogy el lehet képzelni az általa nyújtott élvezeteket. De igazán szerencsésnek az az 500 vásárló érezheti magát, akinek jut a kétüléses GTAm változatból... Következnek a részletek!

Június 24-én fontos mérföldkőhöz ér az Alfa Romeo: születése 110. évfordulóját ünnepli. Ennek tiszteletére az olasz márka olyan típussal örvendezteti meg a híveit és általában az autórajongó közönséget, mellyel – minden idők egyik legemblematikusabb típusa, a Giulia GTA előtt tisztelegve - teljes mértékben visszatér a gyökereihez.
GTA, vagyis Gran Turismo Alleggerita; (az alleggerita jelentése az, hogy könnyített). A mágikus betűtrió története egészen 1965-ig vezethető vissza, amikor az Amszterdami Autókiállításon reflektorfénybe lépett a Sprint GT különleges kivitele, a Giulia Sprint GTA. Ez a modell megjelenését tekintve meg megegyezett a hagyományos verzióval, ám mivel alumínium karosszériát kapott, mindössze 745 kilogrammot nyomott a mérlegen – a normál Spint GT 900 kilogrammos tömegével szemben. Ugyanakkor a mérnökök az 1570 cm3-es, kettős felül fekvő vezérműtengellyel szerelt erőforrást sem hagyták érintetlenül. Hiába volt az utcai típus is 115 lóerős, az Alfa Romeo hivatalos versenyistállójának, az Autodeltának a motorgurujai 170 lóerőre növelték a csúcsteljesítményét.
Nem véletlen, hogy az újonc versenysikerei egy percet sem várattak magukra: egymás után háromszor diadalmaskodott az európai túraautó-bajnokságban, világszerte tucatnyi országos bajnoki címet és több száz futamgyőzelmet könyvelhetett el. Ezek az eredmények az Alfa Romeo teljes palettájának az imázsát felemelték, kézzel fogható aktualitást adva a szlogenjüknek: „győzelem minden nap, egy mindennapi autóban”. A GTA pedig az Alfa Romeo (sportosságának) megkérdőjelezhetetlen jelképévé vált.

Az új Giulia GTA fejlesztése során az Alfa Romeo tervezői az aerodinamika tökéletesítése és a még kiválóbb vezethetőség mellett mindenekelőtt a tömeg csökkentésére összpontosítottak, méghozzá ugyanazokat az irányelveket követve, amelyeket az 1965-ös Giulia GTA esetében is alkalmaztak az elődeik. Aprólékos munkával faragták le a GTA tömegét, a végeredmény minden túlzás nélkül lenyűgöző: nem kevesebb, mint 100 kilogrammal csökkentették a kocsi súlyát. Ehhez szénszálas kompozitokból készítették el a kardántengelyt, a motorházfedelet, a tetőlemezt, az első lökhárítót, az első kerékíveket és a hátsó kerékív-betéteket, valamint a hatpontos Sabelt biztonsági övekkel szerelt sportülések héját. Alumíniumból készült továbbá a motor, az ajtók és a felfüggesztés elemei; valamint számos egyéb alkatrésznél használtak kompozit anyagokat. Az oldalablakok és a hátsó szélvédő kerete például a motorsport világából származó polikarbonát (Lexan).
alfaromeogiuliagta 2020bEmellett az aktív aerodinamikai jellemzők tökéletesítésével megnövelték a leszorítóerőt. Az ehhez szükséges technikai ismeretek közvetlenül a Forma-1-ből származnak, kiaknázva a Sauber Engineering-gel folytatott együttműködést és a Sauber aerodinamikai csomagját. A titán kipufogót középen, a szénszálas hátsó diffúzorba integrálva vezették ki a mérnökök. Ez az Akrapovič rendszer éppúgy vadonatúj, mint azok a központi anyás, 20 colos keréktárcsák, amelyeket korábban soha nem láthattunk szedánra szerelve. A nagysebességű vezethetőség tökéletesítése érdekében elöl-hátul 50 mm-rel megnövelték a nyomtávot, valamint új rugókat, lengéscsillapítókat és perselyeket fejlesztettek ki.

Ami a dinamikát illeti, a teljes egészében alumínium építésű, 2.9 V6 Bi-Turbo erőforrás teljesítménye az aprólékos finomhangolásnak köszönhetően eléri az 540 lóerőt a Giulia GTA „fedélzetén”, ami az 1520 kilogrammos önsúllyal együtt 2,82 kg/LE tömeg/teljesítmény arányt eredményez. Rajtautomatikájának hála, az autó álló helyzetből villámgyorsan: mindössze 3,6 másodperc alatt éri el a 100 km/óra sebességet.
alfaromeogiuliagta 2020iAz utastérben szintén számos egyedi részlet rejtőzik: a műszerfalat, az ajtópaneleket, a kesztyűtartót, az oldalsó tetőoszlopokat és az ülések központi sávját Alcantara® borítja. A GTAm-ben még több Alcantarával találkozhatunk: a kiszerelt hátsó üléspad helyét teljes egészében kárpitozott üreg foglalja el, ahol formázott rekeszek szolgálnak a bukósisakok és a tűzoltó berendezés elhelyezésére. Az új matt karbon betétek műszaki jellegű, mégis elegáns esztétikumot teremtenek. Nem csak ez teszi azonban különlegessé az új GTAm kabinját: hiányoznak az ajtópanelek, valamint a hátsó ülés, a kilincseket pedig szíj helyettesíti, ami ugyanúgy az autóversenyzés világát idézi, mint a beépített bukókeret. A kétüléses Giulia GTAm teljesen alkalmas a közúti közlekedésre, ahol szénszálas első splitterrel és nagyobb hátsó légterelővel hirdeti a felülmúlhatatlan sportosságot.

Az Alfa Romeo Giulia GTA és annak még extrémebb kivitele, a Giulia GTAm összesen 500 példányban készül majd. Ezek a sorszámozott, tanúsítvánnyal ellátott modellek ugyanúgy a világ legkeresettebb gyűjtői darabjai közé tartoznak majd, mint 1965-ös előfutáruk. Nagyszerű megjelenésük mellett kifinomult műszaki megoldásokkal is rendelkeznek, így készen állnak arra, hogy lenyűgöző teljesítményüket maradéktalanul gazdájuk rendelkezésére bocsássák.
alfaromeogiuliagtam01Ahogy a Giulia GTA és Giulia GTAm modellek, a hozzájuk társuló, személyre szabott ügyfélélmény is rendkívül exkluzívnak ígérkezik: az ötszáz szerencsés vásárló semmihez sem fogható, hamisítatlan Alfa Romeo bánásmódban részesül majd. Az előfoglalási időszakot követően – amely ezennel hivatalosan is megnyílik, és az 500. autó lefoglalásával azonnal véget is ér – minden egyes vásárlóval egy számára kijelölt márka-nagykövet veszi fel a kapcsolatot, aki a megrendeléstől kezdve az átadásig végigkíséri a gondjaira bízott ügyfelet. Az ügyfélélménynek azonban ezzel még távolról sincs vége. A szerencsés tulajdonosok egy személyre szabott élménycsomaggal is gazdagabbak lesznek: ez egy különleges GTA kivitelű Bell bukósisakot, egy Alpinestars öltözékcsomagot (versenyoverall, kesztyű és cipő), valamint a GTA vagy GTAm makulátlan megjelenéséről gondoskodó, személyre szabott GoodWool autóponyvát tartalmaz. A rajongókat lelkesítő, további tartozékok és kiegészítők mellett az Alfa Romeo ügyfélélménynek része egy vezetéstechnikai képzés is, az Accademia di Guida Alfa Romeo szervezésében.