Porsche 911 Turbo S 2020 - Határozottan 911, kétségtelenül Turbo és abszolút új

by Mészáros Gergely

A 911 Turbo S új generációja minden eddiginél nagyobb teljesítménnyel, intenzívebb menetdinamikával és nagyobb kényelemmel örvendezteti meg a rajongóit. Az új csúcsmodell Coupé és Cabriolet változatban is megvásárolható lesz.

Mit csinálsz – teszi fel a kérdést a Porsche – ha te készíted a világ egyik leggyorsabb, legerősebb, legvakmerőbb és legkeresettebb sportkocsiját? Hát, a válasz baromi egyszerű a zuffenhauseni sportkocsi-gyár szerint: megcsinálod újra! Csak gyorsabbat, keményebbet, még erőteljesebbet... Aztán megint! Újra és újra!
Nos, a Porsche vadonatúj 3.8 literes, hathengeres szíve, melyet két változó geometriájú turbófeltöltő lélegeztet, immár 650 lóerő és 800 Nm leadására képes, vagyis jelentősen felülmúlja elődje képességeit. Ennek megfelelően villámgyors is... a Turbo-specifikus nyolcfokozatú Porsche Doppelkupplung (PDK) duplakuplungos automata váltóval 2,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig 330 km/h. De a 0-ról 200 km/h-ig tartó sprintidő is csupán 8,9 másodpercig tart, ezzel kereken egy másodperccel gyorsabb a közvetlen felmenőjénél.
Egyébként a 911 Turbo S erőforrásának alapját a Carrera motorgenerációja szolgáltatja. Ugyanakkor teljesen átdolgozott töltőlevegő-hűtőrendszerrel bír, a nagyobb, változó geometriás turbófeltöltői szimmetrikus elrendezésben kaptak helyet, illetve elektronikusan vezérelt wastegate szeleppel rendelkeznek. A piezo befecskendezők alkalmazása szintén hozzájárul a pörgősebb motorkarakterisztikához, de tökéletesen harmonikus és kiegyensúlyozott viselkedésével hétköznapi és versenypályás használatra is ideális az új 911 Turbo S. Ami részben a továbbfejlesztett Porsche Traction Management (PTM) összkerékhajtásnak is köszönhető, mely akár már 500 Nm-t is juttathat az első kerekekhez. A széria PASM futóműve is még sportosabb lett. A gyorsabb és precízebb lengéscsillapítás érezhető előnyöket hoz a menetdinamika tekintetében, fokozva a stabilitást, az úttartást, a kormányzási viselkedést és a kanyarsebességet.

Az új 911 Turbo S méretei a menetdinamikai tudásával párhuzamosan nőttek: a karosszéria az első tengelynél 45 milliméterrel (1.840 mm), a hátsó tengely felett 20 milliméterrel szélesebb a korábbinál, a nyomtáv elöl 42, hátul 10 milliméterrel bővült. A továbbfejlesztett aerodinamika és az új, vegyes méretű - 255/35/R21, illetve 315/30/R21 - abroncsok jelentősen hozzájárulnak az agilitás fokozásához és a sportossághoz. A nagyobb hátsó légterelő pedig még több leszorító-erőt termel. Az új felszereltségi lehetőségek az összkerékhajtású 911 még sportosabb képességeit hangsúlyozzák ki. Ezek között megtalálható a Porsche Active Suspension Management (PASM) aktív futóműrendszer sportverziója 10 mm-es ültetéssel, valamint a sport kipufogórendszer állítható szelepekkel, amely karakteres hangot szavatol.
porsche911turbos 2020aA szélesebb légbeömlőkkel rendelkező új első lökhárító karakteres Turbo megjelenéssel rendelkezik. A kettős fényszóró modulok egyedi kialakítást, a széria LED mátrix fényszórók pedig sötét betéteket kapnak. A pneumatikusan mozgatható első légterelő és a nagyobb hátsó szárny 15 százalékkal nagyobb leszorító erőt biztosít. Az integrált légbeömlőkkel szabdalt széles far izgalmas kontrasztot képez a 911 Turbo S karcsú karosszériájával. Az autó külsejét a tipikus Turbo stílusú, fekete magasfényű hátsó kipufogóvégek koronázzák meg.
porsche911turbos 2020eA belső tér kimagasló minőségű és sportos kialakítású. Alapfelszereltség a teljes bőrkárpitozás, szénszálas betétekkel és világos ezüst részletekkel kiegészítve. A 18 irányban elektromosan állítható sportülések varrása az első 911 Turbo (930) előtt tiszteleg, a jellegzetes műszercsoportot egyedi Turbo S logók díszítik. A középkonzol PCM rendszere immár 10,9 colos, az új elrendezésnek köszönhetően pedig gyorsan és egyszerűen működtethető. Emellett a GT sport kormánykerék, az –integrált Porsche Track Precision alkalmazással bővített - Sport Chrono csomag és a BOSE® Surround audiorendszer is a felszereltségi csomag része.
porsche911turbos 2020dzA 911 Turbo S Coupé alapára Németországban 216.396 euró lesz, míg a 911 Turbo S Cabriolet 229.962 eurótól lesz elérhető.