Audi A3 Sportback 2020 - Kicsit zömök, kicsit bulldog, de nagyon Audi

by Szélpál Imre

Az új Audi A3 Sportback a sportos dizájn és a kompakt arányok tökéletes elegye. A széles Singleframe hűtőmaszk, illetve a megnövelt első levegőbeömlők tovább fokozzák a prémium kompakt autó dinamikus karakterét. Az izmos kocsitest két végpontját, az első és a hátsó lámpák között érzéki vonal köti össze, amely alatt hangsúlyt kap a nagyobb kerékíveket kiemelő megújult Audi arculat. Innovatív újdonság a Mátrix LED fényszórók digitális nappali fénye.
AudiA3Sportback1Ez egy pixelmező, amelyben háromszor öt LED-szegmens hoz létre teljesen egyedi fényhatást, amelyről az A3 Sportback érkezése már messziről azonnal felismerhető. A sportos hatású és magas minőségű dizájn az utastérben az új váltókar formájában, alumínium, illetve szénszálas betétekben, izgalmas ajtónyitókban és feketén csillogó műszerfalban ölt testet. Azt üléskárpit most először a fenntarthatóság jegyében újrahasznosított PET palackokból készült. Az A3 Sportback pilótafülkéje teljes mértékben a vezetőre összpontosít. A márka nagyobb modelljeiben megszokott elemekből építkezik, 10,1 hüvelykes középső érintőképernyője alapáras.
AudiA3Sportback28Kézírással is vezérelhető, a betűk felismerését hangosan nyugtázza, irányítása természetes. A multifunkciós kormányon is vezérelhető digitális műszerfal az alapfelszereltség része. Az extraként rendelhető Audi virtuális műszerfal (Audi virtual cockpit) olyan további funkciókat tesz elérhetővé, mint a szélesebb kijelző, vagy az egész képernyős navigáció. A fejlettebb rendszer 12,3 hüvelykes képátmérőjű és háromféle megjelenítési módot kínál, mások mellett egy sportos kinézetet.

Felárért a legfontosabb információkat a szélvédőre vetítve is megjeleníthetjük. Az MMI kezelőfelület mögött az Audi harmadik generációs moduláris infotainment platformja található. Tízszer gyorsabban működik, mint közvetlen elődje, könnyen kapcsolódik a telefonunkhoz, sebesen futtatja az Audi connect szolgáltatásokat fejlett LTE technológiája révén, és természetesen beépített wifi hotspottal is rendelkezik.
AudiA3Sportback8A felhasználók akár hat különböző profilban is elmenthetik saját beállításaikat – legyen az a kímélő klíma, a pihentető üléspozíció, a leggyakoribb navigációs útitervek, vagy a kedvenc rádióadók. A DAB+ digitális rádióadás standard, az online, illetve hibrid rádióadók hallgatása feláras tétel. A navigációs célravezetés minden korábbinál könnyebb és rugalmasabb. A fedélzeti számítógép a forgalmi helyzet alakulását képes előrejelezni és az esetleges torlódások elkerülésére menetközben újabb alternatív útvonalat kínálni. A Google Earth nagyfelbontású műhold képei mellett a legtöbb európai nagyváros részletes, háromdimenziós térképe is rendelkezésre áll. A kiemelt turisztikai célpontokat fotókkal, nyitvatartási időkkel és szöveges ajánlásokkal támogatja, de az Audi connect egy sor car-to-X szolgáltatást is kínál.
AudiA3Sportback22Segít szabad parkolóhelyet találni és a közlekedési lámpákkal kommunikálva lehetővé teszi, hogy a zöld hullámot kihasználva suhanjunk át a városon. Okostelefonnal csatlakoztatva használható a myAudi, az Apple CarPlay, vagy az Android Auto, az Audi phone box pedig az autó antennáját használja a készülék helyett, miközben vezeték nélkül tölti. Kis idővel a piaci bevezetést követően az Audi A3 Sportback ügyfelei élvezhetik a Audi connect key kényelmét, amelynek révén androidos okotelefonról lehet majd nyitni, zárni az autót, illetve elindítani a motort, sőt hamarosan az Amazon Alexa is elérhető lesz. 
AudiA3Sportback12Az új Audi A3 Sportback Európában háromféle motorral érkezik – a 110 kW (150 LE) 1.5 TFSI-vel, illetve a 2.0 TDI-vel, amely választható 85 kW (116 LE) vagy 110 kW (150 LE) teljesítménnyel. Minden motor lenyűgöző nyomatékkal bír, futásuk kifejezetten kulturált. A gyártás kezdetekor ezek az erőforrások csakis elsőkerék-meghajtású változatokban érhetők el hatfokozatú kézi sebességváltóval, illetve gyors reagálású hétfokozatú S tronic váltóval, amelynek megújult kompakt választókarját tolni, valamint húzni lehet. A piaci bevezetés után az Audi fokozatosan további motorváltozatokkal – beleértve villamosított erőforrásokat is –, valamint összkerék-meghajtással áll a vásárlók rendelkezésére. Az új A3 Sportback felfüggesztése – a 110 kW (150 LE) teljesítménytől négylengőkaros hátsó futóművel – kifejezetten sportos és határozottan kiegyensúlyozott, a kellemes menetkomfortot hozza összhangba a kiváló dinamikával. Kívánságra a felfüggesztés adaptív csillapításvezérléssel is elérhető, amely egyben 10 milliméterrel ülteti az aszfalthoz közelebb a karosszériát. A lengéscsillapítók egyenként alkalmazkodnak az útviszonyokhoz, az aktuális közlekedési helyzethez és az Audi drive select beállítasaihoz. Az S line csomaggal együtt a vásárló élvezheti a sport felfüggesztés áldásait (minden más esetben feláras extra).
AudiA3Sportback29A csillapítás keményebb, a karosszéria pedig 15 milliméterrel kerül közelebb az úthoz, a vezetési élmény pedig garantált. A koccanásokat elkerülő Audi pre sense front, a kikerüléssegéd, valamint a sávelhagyásra figyelmeztető révén az A3 Sportback hatékonyan csökkenti a közlekedési balesetek kockázatát és a biztonság magas védelmi szintjét nyújtja már alapáron is. A vezető és utasai biztonságát olyan feláras rendszerek fokozzák, mint sávváltásra-, illetve kiszállásra figyelmeztető, keresztirányú forgalomfigyelő és parkolóinas. Az adaptív, az előttünk haladó sebességéhez automatikusan alkalmazkodó sebességtartót sávtartó egészíti ki, amely a sáv közepén tartja az autót, ha indokolt apró kormánymozdulatokkal korrigál.
AudiA3Sportback11Hosszú utazások alkalmával ez a funkció is javítja a komfortot és a biztonságot. Az új A3 Sportback kompakt külső méretei ellenére meglepően tágas és praktikus autó. Hossza 4,34 méter, szélessége 1,82 méter tükröket nem számítva, a prémium kompakt elődjéhez képest három centiméterrel hosszabb. 1,43 méteres magassága és 2,64 méteres tengelytávja nem változott. A hátsó üléstámlák helyzetétől függően a csomagtartó mérete 380 és 1200 liter közötti, a csomagtérpadló többféle magasságban állítható. Kívánságra az A3 Sportback lábbal is irányítható elektromos csomagtérajtó-mozgatással is felszerelhető. Az új Audi A3 Sportback számos európai országban márciustól megrendelhető, az ügyfelek az első autókat májusban vehetik át.
AudiA3Sportback36A 110 kW-os (150 LE) 1.5 TFSI motorral szerelt A3 Sportback ára Németországban 28 900 euró. A piaci bevezetés egyedi modellel indul: az A3 Sportback edition one felszereltsége különleges extrákat sorol. Kívülről matt platinaszürke díszítésről, sötétített Mátrix LED fényszórókról és 18 hüvelykes titánszürke könnyűfém felnikről ismerszik meg. S line utasterében újonnan fejlesztett, beépített fejtámlás sportülések kaptak helyet, a hangulatot alumínium betétek és rozsdamentes acélból készült pedálok teszik különlegessé.