Alfa Romeo Giulia & Stelvio QV My2020 - A megtestesült erő

by Mészáros Gergely

Ütemet váltott a száguldás, a COVID-19 koronavírus-járvány átmeneti lassításra késztette a világot. Az Alfa Romeo azonban tovább gyorsul: a Giulia és a Stelvio Quadrifoglio (MY2020) páros még inkább szuperautókat idéző produkciót nyújt, 510 lóerős motorjaiknak, exkluzív megjelenésüknek, új technológiai megoldásaiknak, s felfrissített vezetéstámogató és biztonsági rendszereiknek hála.

A 2020-as Giulia és Stelvio Quadrifoglio egyaránt az Alfa Romeo kiválóságát példázza: mindkettőt kifinomult műszaki megoldások, egyedülálló teljesítmény, funkcionális formatervezés, valamint utánozhatatlan olasz dizájn jellemzi.
A teljes egészében alumíniumból készülő 2.9 literes, V6-os Bi-Turbo szívük páratlan menetdinamikát biztosít. A percenként 2500-as fordulatszámon 510 lóerőt, és 600 Nm maximális forgatónyomatékot leadó erőforrás erejét a legerősebb Stelvio az aktív nyomatékvektor-szabályozással kombinált, innovatív Q4 összkerékhajtás rendszeren keresztül viszi át az útra, verhetetlen tapadást eredményezve. Nyolcsebességes automata sebességváltójukat ugyanakkor az optimális rugalmasság és a kényelem jegyében kalibrálták újra. RACE üzemmódban azonban a „békés” Alfa Romeók” vérbeli szuperautókká változnak, megmutatva igazi tudásukat. Ilyenkor a váltó mindössze 150 milliszekundum alatt kapcsolja a következő fokozatot.
Emellett a Giulia és a Stelvio Quadrifoglio számos, a vezetés élvezetét fokozó rendszer kapott. Ilyen például az Alfa ™ aktív felfüggesztés, a RACE állással felvértezett Alfa ™ DNA Pro üzemmód-vezérlés, illetve az Alfa ™ Active Aero első légterelő (a Giuliában). Az Alfa Chassis Domain Control (CDC) futómű-szabályozó minden helyzetben ideális vezethetőséget garantál, gondoskodva arról, hogy a Giulia és a Stelvio Quadrifoglio kivételes képességei érvényre jussanak. Mivel az autózás élményét nagyban a hangok határozzák meg, a Giulia és a Stelvio Quadrifogliót egy négykimenetű, kettős üzemmódú kipufogórendszerrel szerelték fel, mely igazi versenyautós hangzást nyújt. Ám a vájtfülű pilóták egy kifinomultabb akusztikai impressziókat adó új, szénszálból és titánból készülő Akrapovič kipufogórendszert is választhatnak.
alfaromeogiuliastelvioquadrifoglioMY2020cA Giulia és a Stelvio Quadrifoglio külsejének újdonságai közé tartoznak a sötét lencsével ellátott, LED-es lámpacsoportok és a fényes fekete fényezés a hűtőrácskereten és a hátsó emblémákon. Ezen túl a Stelvión új 21 colos könnyűfém keréktárcsák is bemutatkoznak. Természetesen a belső terük is átalakult: kellemes tapintású, áttervezett középső konzoljuk immár több tárolóhelyet kínál. A kormánykerék és a bőrrel díszített sebességváltó is megváltozott. A biztonsági övek pedig a klasszikus fekete mellett piros, valamint zöld színben szintén rendelhetők. Sztenderd felszerelés lett a bőr-, illetve Alcantara kárpitozású elektromos sportülés, opcióként azonban szénszálas Sparco változat is választható. Mindemellett hamarosan perforált bőrkárpitokkal bővül az extralista.
alfaromeogiuliaquadrifogliomy2020gMódosult az utasok kényelmét szolgáló fedélzeti technológia is. Az új 8,8 colos érintőképernyős infotainment rendszeren elérhetővé vált a Performance Pages alkalmazás, amelynek segítségével a vezető valós idejű információkat kaphat járműve állapotáról. Többek között leolvashatja a fontosabb mechanikai alkatrészek hőmérsékletét, az éppen leadott nyomatékot, a felhasznált teljesítményt, a turbónyomás, a gyorsulás, valamint a maximális sebesség teljesítményszintjének értékét.
alfaromeogiuliastelvioquadrifoglioMY2020hA Giulia és a Stelvio Quadrifoglio MY2020 modelljein mutatkozik be az Alfa Romeo teljes körű fejlett vezetőtámogató rendszere. A Bosch közreműködésével kifejlesztett, a 2. szintű autonóm vezetésre képes járműirányító berendezések – sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, aktív holttér-figyelő, adaptív tempomat, táblafelismerő rendszer és intelligens sebesség-szabályozás, Közlekedési torlódás és autópálya asszisztens, éberség-figyelő - nem veszik el az autózás örömét, csupán a teljes biztonságot, valamint kényelmet garantálja a forgalmas vagy hosszabb utakon.

Az Alfa Romeo tervezői a színválaszték koncepcióját is tökéletesítették, olyan, minden eddiginél emocionálisabb stratégiát alkalmazva, amely nem csupán festéstechnológia, hanem stílus szerint kategorizálja a fényezéseket. Négyféle besorolás közül választhat a vásárló. A Competizione a márka sporthagyományaira utal, a Metál az Alfa Romeo dinamizmusát hívja életre; a Pasztell színek a kiváló ár-érték arány kedvelőinek szólnak, míg az Old Timer az Alfa Romeo legendás múltjából merít ihletet. Utóbbi közé tartozik az izgalmas Junior GT Ocra sárga, a kifinomult Villa d'Este 6C piros és az új Montreal zöld.
alfaromeogiuliastelvioquadrifoglioMY2020csAz Alfa Romeo Giulia és a Stelvio sportos jellegének kiemelése érdekében a Mopar® új és exkluzív Quadrifoglio kiegészítők sorozatával jelentkezett. Ilyen például az Akrapovič márkával együtt fejlesztett nagy teljesítményű kipufogórendszer, a csiszolt hátsó lámpatest vagy az exkluzív fényezés. Eközben a széleskörben használt, könnyű és biztonságos szénszálas anyagok javítják az aerodinamikát, a teljesítményt és a tömeg-teljesítmény arányt, valamint hangsúlyozzák az Alfa Romeo két ikonjának elegáns, merész esztétikáját.

Az Alfa Romeo 2020-ban ünnepli alapításának száztizedik évfordulóját. A márka a története során az életerő és a szenvedély négykerekű megtestesítőjévé vált, melynek ékes példája az új Giulia és Stelvio Quadrifoglio.