Alfa Romeo Giulia GTA és GTAm - Játék a színekkel és csíkokkal

by Mészáros Gergely

Mi lehet jobb, mint egy Alfa Romeo Giulia GTA? A válasz egyszerű: egy olyan Giulia GTA, mely a tulajdonosai álmai köré épül, és a páratlan vezetési élmény mellett az esztétikai megjelenésével is rabul ejti a használóját.

Március 2-i bemutatkozását követően, a Giulia GTA óriási érdeklődést váltott ki az autózás szerelmeseinek körében. Nem véletlenül: az új modellel az Alfa Romeo visszatér a gyökereihez, felidézve dicső múltjának, illetve a motorsport egyik ikonikus legendáját.
Az új Giulia GTA műszaki tartalma és koncepciója egyaránt az 1965-ös Giulia GTA-ra vezethető vissza, arra a „Gran Turismo Alleggerita” típusra, amelyet az Autodelta fejlesztett ki a nemzetközi porondon is sikeres Giulia Sprint GT alapjain. A Giulia Quadrifoglióra épülő, újkori GTA az olasz márka 2,9 V6-os biturbó erőforrásának még erősebb, 540 lóerős kivitelét kapta meg, ráadásul az ultrakönnyű anyagok széleskörű alkalmazásának köszönhetően 100 kilogrammal könnyebb a Quadrifogliónál, és ezzel a kategória legkiválóbb tömeg/teljesítmény arányát (2,82 kg/LE) nyújtja.
Sajnos mindössze 500 szerencsés tulaj fogja megtapasztalni a Giulia GTA és GTAm tudását, számukra viszont az Alfa Romeo olyan megoldásokat kínál, melyek révén az exkluzív sorozat minden egyes példánya sokkal több lesz egy páratlanul tökéletes autónál.
Ennek érdekében a Centro Stile Alfa Romeo csapata rendkívül sokat dolgozott a különleges széria ideális külső és belső kialakításán. Céljuk az volt, hogy a Giulia GTA egyszerre legyen méltó történelmi elődje szelleméhez és jellegéhez, ugyanakkor maradéktalanul feleljen meg napjaink szigorú követelményeinek is. Ezért a GTA történetére összpontosítottak, elemezték a versenysportban eredményesen szereplő, a győzelmek terjedelmes listáját gyarapító gépek megjelenését, s kiderült, hogy a Giulia GTA számos egyedi stílusjegyet mondhatott magáénak pályafutása során.

Például az autó orrán meghatározó szerepe volt a jellegzetes maszknak. A semmi másra nem hasonlító dizájnjegy – a kocsi oldalán végigfutó csíkokkal – egyértelműen megdobogtatja a márka szerelmeseinek szívét. Szintén kivételes elem a motorháztetőt beborító, az Alfa Romeo logóját idéző ábrázolások, köztük a Biscione és az olasz zászló képe. A történelmi külső fényezések sorában szerepel az okker- fehér, valamint a vörös-sárga szín kombinációk alkalmazása.
alfaromeogiuliagtalivery03Az okker az 1750 GTAm-re és a 2000-es GTAm-re emlékeztetheti a szemlélőt, ezekkel nyerte meg Toine Hezemans 1970-ben és 1971-ben a Túraautó-Európa-bajnokságot. A Biscione - az oldalsó vonalakkal kiegészítve - a GTA 1300 Junior jellemzője volt. A hosszanti csíkozás, valamint az autó orrának vörös és a sárga színű fényezése a versenyzők megkülönböztetését szolgálta. Figyelembe vették azt is, hogy az 1965-1968-as Sprint GTA festett eleje nem volt szimmetrikus, szemben a GTA 1300 Junioréval.
alfaromeogiuliagtalivery13A Centro Stile Alfa Romeo kutatásainak eredményei megjelennek az új Giulia GTA dizájnjában is. A vásárlók speciális színvariációk között válogathatnak. Az olasz zászlót tiszteletben tartó GTA vörös, Trofeo fehér és Montreal zöld fényezések mellett kiválaszthatják autójuk oldalszámát, illetve Goodwool autóponyvájukat. Az exkluzív modelleken variálható a féknyergek, valamint a belső térben a bukócső, a biztonsági övek, és a kárpit öltéseinek színe.
alfaromeogiuliagtalivery14Az Alfa Romeo nem csak a Giulia GTA és a Giulia GTAm vezetését, exkluzív modelljei megvásárlását is egyedi élménnyé teszi. Az ötszáz szerencsés pilóta egyedülálló kiszolgálásban részesül. A GTA világához csatlakozókat különleges értékesítési folyamat várja, amelynek során a megrendeléstől az autó átadásáig szakértő „márkanagykövet” követi az ügyfeleket.
alfaromeogiuliagta 2020lA vevők személyes élménycsomagjukban értékes kiegészítőket találnak. Autójukhoz speciális színezésű Bell sisakot, a garázsban pihenő GTA és a GTAm védelmére Goodwool takaróponyvát kapnak. Ezen felül részt vehetnek egy az Alfa Romeo Autós Akadémia által kidolgozott vezetéstechnikai tanfolyamon is, valamint teljes - overált, kesztyűt, cipőt magában foglaló - Alpinestars versenyruházatot kérhetnek.
alfaromeogiuliagtalivery15És ez még nem minden! A GTA és a GTAm modelleket az Alfa Romeo történetének egyik ikonikus helyszínén, az Autodelta műhelyében, Baloccoban adják át. Előbbi 143.000, utóbbi 147.000 euróba kerül. De az általuk nyújtott élmény megfizethetetlen.