Mercedes-Benz E Coupé és Cabriolet 2020 - Nyerő páros

by Mészáros Gergely

Új, sportosabb orrkialakításukkal, hatékonyabb motorpalettájukkal, fejlett MBUX telematikai rendszerükkel és innovatív vezetéstámogató asszisztenseikkel minden eddiginél vonzóbbá vált a Mercedes-Benz E modellcsalád legérzelmesebb párosa, a megújult E Coupé és Cabriolet.

A 2020-as modellfrissítés az E-osztály kétajtós modellváltozatainak érzelmes oldalát domborítja ki: a Coupé és a Cabriolet olyan izgalmas álomautóként tündökölnek, melyek tökéletes harmóniába hozzák a látványt a használhatósággal, a modern technológiát az utazóautós kvalitásokkal.
A ráncfelvarrás leginkább a páros frontrészét érintette, a laposabb formájú, szériában teljesen LED-es első fényszórók még kifinomultabb megjelenést garantálnak, miközben a közrefogott gyémántmintás hűtőrács az autók dinamikus karakterét fokozza. Az izmos far kétrészes lámpáit szintén áttervezték. Mindemellett négy új szín is elérhető hozzájuk: a high-tech ezüst, a grafitszürket metál, a mojave ezüst és a patagóniai vörös árnyalatok egyaránt jól illik a Coupe és a Cabriolet elegáns karosszériájához. Ugyancsak kibővült a kerékválaszték, az új aero könnyűfém flenik nagyban hozzájárulnak az üzemanyag megtakarításhoz és a fenntarthatósághoz.
Belső terükben a modern stílus a sportos luxussal keveredik. Az olyan új lehetőségek, mint a szürke színű, nyíltpórusú kőrisfa és a szénszálas mintázatú alumínium még inkább kiemelik a kabin ízléses hangulatát. A hosszú távon is kényelmes ülések több különleges megoldással gondoskodnak a komfortról: az adaptív kivitel például automatikusan felveszi a vezető testméretének ideális elhelyezkedést, amennyiben azt megadják a média kijelzőn vagy a Mercedes me felületen keresztül. Az integrált oldaltámaszok és fejtámlák pedig letisztult kinézetet biztosítanak. Számos kárpitozás választható hozzájuk: az ARTICO műbőrtől a hagyományos és nappa bőrkárpitozáson át egészen a Cabriolet napsugárzás-visszaverő megoldásáig.
Az E-osztály 2020-as kiadásai teljesen új, intelligens kormánykereket is kapnak: a hagyományos bőrkárpitozású és szupersport változatok vezérlői magasfényű fekete felületekkel rendelkeznek, melyeket sötétezüst elemek kereteznek. A műszercsoport és a központi kijelzők funkcióit felületérzékeny kapcsolók segítségével lehet vezérelni, ezek működési elve az eddigi optikai helyett kapacitív lett.

Az új E-osztály kétajtós kivitelei is immár az MBUX multimédiás rendszer utolsó generációjával tájékoztatják a pilótát. Alapra ez két nagyméretű, 10,25 colos kijelzőt jelent, ám opcióként 12,3 colos kivitel is rendelhető, utóbbi tűéles felbontást, érzelmekre ható és látványos megjelenítést, valamint intuitív működtetést nyújtanak.
mercedesbenzeclasscabriolet 2020sAz ENERGIZING komfortvezérlés hálózatba köti az autó különböző rendszereit, hogy zenével és megvilágítással, valamint különböző masszázs üzemmódokkal az egyéni igényeknek és szükségleteknek megfelelő atmoszférát hozza létre. További újdonság az ENERGIZING COACH, mely egy intelligens algoritmus alapján ajánlja a különböző programokat az aktuális helyzet függvényében. A Mercedes me szolgáltatáshoz kapcsolódó URBAN GUARD járművédelem és az URBAN GUARD járművédelem Plusz szolgáltatás a leparkolt autó folyamatos megfigyelését teszi lehetővé. Ezáltal a tulajdonos értesül arról, ha a leparkolt járműnek koccannak, elvontatják, vagy ha feltörési kísérlet történik. A kiterjesztett szolgáltatás pedig az ellopott jármű helyzetét is megmutatja, még akkor is, ha a tolvaj kikapcsolta a járműkövető funkciót.
mercedesbenzeclasscoupe 2020mEzen felül a Mercedes E-osztály Coupéban és Cabriolet-ban a legmodernebb vezetést támogató rendszerek dolgoznak, kimagasló aktív biztonságot szavatolva. Többek között a volán kézrátétel érzékelése immár kapacitív alapon működik, így sokkal inkább felhasználóbarát. Önvezető üzemmódban elég csak a kormányt a kezünkben tartani, erőt nem kell kifejtenünk ahhoz, hogy a rendszer észlelje a jelenlétünket. Ha mégsem érzékel minket, először figyelmeztet, majd bekapcsolja az Aktív vészmegállító asszisztenst. Mindegyik kivitelben széria az aktív fékasszisztens is, az opcionális Vezetői Segédrendszerek csomag részeként a rendszer bekanyarodáskor is képes lefékezni, ha szembejövő forgalmat észlel. Extraként további Intelligent Drive funkciók is vásárolhatók.
mercedesbenzeclasscabriolet 2020cAz E-osztály megújulásával párhuzamosan tovább bővül a hajtásláncok elektromos kiegészítése. A kétajtós karosszériákban a négyhengeres dízelmotor 265 lóerős csúcsverziója lesz elsőként kapható integrált indítómotor generátorral (ISG), ami a 48 voltos mild hibrid rendszer alapját adja. Az EQ Boost elektromos rásegítés generátota immár a második nemzedékbe lépett, s a motor helyett a váltóba épül be. Nemcsak plusz 20 lóerőt és 180 Nm nyomatékot kínál, de a rekuperáció és a vitorlázó funkció még hatékonyabbá teszi az autót.
mercedesbenzeclasscoupe 2020gyA 48 V-os hibrid technológia a vadonatúj hathengeres benzinmotorhoz esetében is „opció”. A CLS, S-osztály és GLE modellekben már korábban megjelent egység EQ Boost funkciója akár 22 lóerő és 250 Nm pluszt jelent. Ráadásként 4MATIC összkerékhajtás is kapcsolódhat hozzá.
mercedesbenzeclasscabriolet 2020lA folyamatos továbbfejlesztéseknek hála, az OM 654-es kódszámú dízelmotor ugyancsak sokoldalúbb lett, például a beépített generátor révén. A négyhengeres dízel aggregát csúcsteljesítménye 265 lóerp, az EQ Boost rendszer további 20 lóerőt ad. Emellett az új főtengely alkalmazása 94 mm-re növelte a löketet, a hengerűrtartalom 1950-ről 1993 köbcentiméteresre nőtt, a befecskendezési nyomás pedig az eddigi 2500-ról 2700-ra emelkedett.
mercedesbenzeclasscoupe 2020kA 9G-TRONIC automata váltót sem hagyták érintetlenül a mérnökök, hiszen kellett a hely az ISG rendszernek. Emellett az új elektromos külső olajpumpa 30 százalékkal gyorsabb az eddigi mechanikus megoldásnál, a váltóvezérlő meg nagyobb kapacitású számítási teljesítménnyel büszkélkedhet.
mercedesbenzeclasscabriolet 2020g2020 őszétől a ráncfelvarrott Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ Coupé és Cabriolet modellek is megérkeznek, de azokról a következő alkalommal olvashatnak.