FIAT „One-Shot” - Három időtlen remekmű születése

by Mészáros Gergely

A „One-Shot” a FIAT első dokumentumfilmje, mely elmeséli az új 500-as születésének a történetét és bepillantást enged a három exkluzív változatának, az Armani, a Bvlgari és a Kartell fejlesztésének a színfalai mögé.

„Soha nem kapsz második esélyt arra, hogy jó első benyomást kelts" – ezekkel a szavakkal indítja az új 500 bemutatását Olivier François, majd a FIAT márka elnöke, egyúttal az FCA marketing igazgatója végigkalauzolja a „One-Shot” nézőit az újdonság történetén. A projekt „rendezője és kormányosa” feltárja mindazt az igyekezetet, lelkesedést, valamint kreativitást, amely az új modell három egyedi darabját is megformálta.
A rövidfilm a találkozók és folyamatok egymást követő állomásainak sorozatát mutatja be. Középpontba helyezi a csapatmunkát, fellebbenti a fátylat a rendkívüli projekt különféle területein dolgozó tervezők együttműködéséről, érzelmeiről. Keretet ad az egyedi Új 500 létrehozásának, a legjobb olasz termék születésének.
Az utazás Torinóból, a Fiat márka bölcsőjéből indul. Az „utazók” Rómán és a világszerte ismert Bvlgarit szimbolizáló naplementéin, színes forgatagán keresztül érkeznek meg a divat fővárosába, az új 500 bemutatkozásához hátteret nyújtó Milánóba. A divat és a dizájn nemzetközi fővárosába, ahol az Armani, illetve a Kartell egyaránt óriási szerephez jut.
A hiteles, közérthető nyelvezetű film még a torinói Fiat Style Center kapuit is megnyitja a kamerák előtt. Páratlan bepillantást nyerhetünk a Rossella Guasco által vezetett „Szín és anyag” osztály mindennapjaiba, megismerkedhetünk a kifinomult kutatóközpontra jellemző törekvéseket az elegáns divatüzletek igényességével ötvöző szakemberekkel. A felvételek dokumentálják a minden részletre kiterjedő figyelmet, az olasz kreativitást bemutató „know-how”-t, és az egyedi kihívásokkal szembenéző csapat érzelmeit.

A következő állomáson Klaus Busse formatervezési vezetővel találkozhatunk. Szavaiból megtudhatjuk, mi rejlik a stílus és a forma megalkotásának kreatív folyamata mögött. Megismerhetjük a Fiat 500-as szerepét a formatervezés történetében, a kollektív tudattalan alakításában. Felidézzük, hogy az 50-es évek legendáját, a mesés „Cinquino”-t a Style Center révén fedezte fel újra a világ 2007-ben. Láthatjuk, miként színesíti a mindennapok utcaképét, hogyan ad hiteles, egyedi és szembetűnő választ a városi mobilitás kihívásaira az 500-as.
fiat500 2020giorgioarmani07A „One-Shot” figyelmeztet: 2020-ban új korszakhoz érkeztünk. Eljött az ideje, hogy a Fiat 500 felhasználja népszerűségét az elkerülhetetlen változások ösztönzésére, részévé váljon a megoldásnak. Tegye ezt akkor is, ha változás útját nem járhatja végig egyedül. A sikerét szolgáló lépések megtételéhez olyan pozitívan gondolkodó partnerekre van szüksége, akik készek hagyományaik, értékeik és céljaik megosztásával részt venni a Föld helyzetének javításában.
fiatB500mai troppo 2020cVégül, de nem utolsósorban a „One-Shot” arra is rávilágít, miként testesíti meg a fejlődés fenntarthatósága iránti erős vágyat az Új 500. A megállíthatatlan törekvést bizonyítja az Armani, a Bvlgari és a Kartell összefogása. Az olasz kiválóság ikonikus alakjai három egyedi modell létrehozásával vállaltak szerepet az Új 500 projektjében. Munkájuk eredményeként együtt ünnepelhetjük az FCA első, teljesen elektromos autójának megszületését, mely büszkén hirdeti: „Made in Italy”.