Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Edition - Y Azevedo

by Mészáros Gergely

Az összesen négytagú gyűjtői Heritage Design Edition sorozat első modelljeként debütáló 911 Targa 4S HDE az 50-es és a korai 60-as évek stílusjegyeit idézi fel – némiképp újragondolt formában. A nemesi családba is beillő exkluzív sorozatból 992 példány készül majd.

„A Heritage Design modellek által ügyfeleinkben az 50-es, 60-as, 70-es és 80-as évek emlékeit szeretnénk felidézni. Egyetlen másik autógyártó sem képes ezt a hangulatot olyan jól átmenteni az aktuális modellekbe, mint a Porsche. Fő célunk, hogy vásárlóink igényeit kielégítsük. Mindezeken felül exkluzív limitált modelljeinkkel egy új terméksorozatot szeretnénk létrehozni, amely termékstratégiánkban a ‘Lifestyle‘ irányzatot képviseli“, mondta Oliver Blume, a Porsche AG vezérigazgatója.
Az exkluzív cseresznye metál fényezés – akárcsak a másik négy rendelkezésre álló külső fényezés – az aranyszínű feliratokkal karöltve az 50-es évek autentikus hangulatát varázsolja elénk, a történelmi összképet a fehérre fóliázott elemek koronázzák meg. Külön említést érdemel még az első sárvédő ív lándzsa formájú grafikája, ezek az úgynevezett „Spears” motívumok a Porsche Motorsport kezdeti időszakát juttatják eszünkbe. A 911 Targa 4S Heritage Design Edition további egyedi ismertetőjegye a Porsche Heritage jelvény a hátsó hűtőrácson, ami arra a plakettre rímel, amely a Porsche 356-ra került fel a 100.000 km-es futásteljesítmény átlépését követően. A régi idők minőséget igazoló ‘pecsét‘ modern interpretációja mind a négy Porsche Heritage Design modell farára fel fog kerülni. Mindemellett az autó elején, kormányán, kerekein, fejtámláin, kulcsán és kulcstartóján megjelenő, 1963-ból származó történelmi Porsche jelvény újabb összekötő kapocs a múlt és a jelen között, az elöl 20, hátul 21 colos Carrera Exclusive Design kerekekkel, továbbá a klasszikus, feketére fényezett féknyergekkel egyetemben.

Természetesen a belső teret is a tradíció jegyében álmodták meg a lakberendezők: a speciális Bi-Color bőrbelső kétféle összeállításban (bordó bőr és Atacama bézs OLEA Club bőr vagy fekete bőr és Atacama bézs OLEA Club bőr kombinációjában) választható. Az ajtókon és az üléseken alkalmazott, illetve már a Porsche 356-ban is használt kordbársony kárpit ugyancsak az 50-es évek divatjának szellemét hozza vissza. A zöld színnel megvilágított, klasszikus stílusú fordulatszámmérő és stopperóra szintén a koncepció különleges hangulatát hangsúlyozza, akárcsak a mikroszálas perforált tetőkárpit és az átfogó Exclusive Manufaktur bőrözés. A középkonzol díszbetétjén feltűnő fém plakett pedig az adott autó sorszámát mutatja a limitált modell-sorozaton belül.
porsche911targa4sheritagedesignedition08Mivel a Heritage Design sorozat első tagja a néhány napja bemutatott, vadonatúj Porsche 911 Targa modellen alapul, megörökölte annak minden műszaki vívmányát, beleértve a futómű, az asszisztens rendszerek és a multimédia legfrissebb technológiáit is. Ezáltal a meghajtásról egy 450 lóerős, 6-hengeres, 3-literes Bi-Turbo boxermotor gondoskodik, amely a nyolcfokozatú PDK duplakuplungos váltóval együttműködve 304 km/h-s végsebességet és (a Launch Control rajtautomatika funkció használatával) akár 3,6 másodpercen belüli 0-100 km/h-s sprintidőt tesz lehetővé.
porsche911targa4sheritagedesignedition12Az exkluzív modell bevezetésével párhuzamosan a különleges kiadás bizonyos utastéri elemei minden új 911-hez elérhetők lesznek a Heritage Design csomag keretében. Mindezeken felül kifejezetten a gyűjtői példányok vásárlói számára a Porsche Design egy szintén limitált, minőségi kronográfot is bemutatott.
porsche911targa4sheritagedesignedition06A puritán kialakítású, rendkívül igényesen kivitelezett mechanikus óra tökéletesen illik a négykerekű Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Editionhoz, és az autóhoz hasonlóan mindössze 992 példány készül belőle. A kronográf bizonyos részletei a legendás Porsche 356 és az ikonikus Porsche 911 Targa modellek részleteit elevenítik fel: a számlap kialakítása például a fehér másodpercmutatóval és a foszforzöld gyűrűkkel az imént említett autók sebesség-/fordulatszámmérőjére hasonlít, az órabeosztásokon pedig a Porsche jellegzetes betűtípusa köszön vissza. Szíja abból a bőrből készül, mint a stuttgarti sportkocsik belső tere, miközben a dombornyomott „911“ logó újabb emléket állít a sportautó-ikonnak.
porsche911targa4sheritagedesigneditionA Lifestyle irányzathoz tartozó, különösen érzelemdús Heritage Design Edition kivitel máris megrendelhető, az első példányok 2020 őszén érkeznek meg a Porsche Centrumokba.