Jeep Compass 2020 - Made in Italy

by Mészáros Gergely

Bármennyire is fura leírni, a most megújult Compass már a második Jeep, amely Európában, Olaszországban készül. Ezáltal az amerikai legenda nemcsak gyorsabban és pontosabban „válaszolhat” a folyamatosan változó követelményekre és növekvő keresletre, de a szállítási határidő is alaposan lerövidülhet. Nézzük a részleteket!

A Jeep az olaszországi gyártásnak köszönhetően, a rövidebb kiszállítási határidő mellett az európai utakhoz - és vásárlók igényeihez - igazított autót, fejlett felhasználóbarát technológiákat is ígér, melyek hatékonyabb, kényelmesebb és „összekapcsolt” mindennapi használatot biztosítanak, megfelelve ezáltal a márka szabad szellemének: „Go Anywhere, Do Anything!” (Menj bárhová, csinálj bármit!). A költözésnek egyébként az eredetileg Mexikóban gyártott Compass sikere ágyazott meg, egyre többen döntöttek az amerikai szabadidő-autó vásárlása mellett.
Az új Compass népszerűségének valószínűleg az új, 1,3 literes benzines turbómotorok sem fognak ártani, sőt! A globális kismotor-család (GSE) négyhengerese kétféle teljesítménylépcsőben kerül be a Compass gépházteteje alá: a 130 és 150 lóerős változat egyaránt fokozott menetdinamikát és kimagasló vezetési komfortot kínál, nem mellékesen pedig az Euro 6D Final emissziós normákat is teljesíti a páros. Előbbihez hatfokozatú kézi sebességváltó, utóbbihoz szintén hatfokozatú szárazkuplungos automata társul, s mindkettő az első kerekeket hajtja. A Compass most először ajánl automataváltót elsőkerekes hajtáslánchoz, ez a kombináció megfizethető, észszerű alternatívát jelent, különösen, hogy a C-SUV szegmensben ilyen modellek teszik ki az európai eladások 28 százalékát.
A benzin részecskeszűrővel szerelt erőforrások amúgy alumínium szerkezetűek, aminek hála, a négyhengeres aggregátok legkisebb tömege körülbelül 110 kilogramm. A változó szelepvezérléssel és szelepemeléssel dolgozó MultiAir technológia immár a harmadik generációját tapossa, tovább optimalizálva a szívószelepek egymástól független nyitási, illetve zárási folyamatát. Nagy előnye az exkluzív technológiának, hogy a gyakorlatban képes módosítani a tényleges sűrítési viszonyt, ezzel elejét véve a kopogásnak, miközben számottevően csökkenti a tüzelőanyag-fogyasztást, akár nagy teljesítmény leadásakor is.

További újdonság, hogy az új 1.3 literes benzines turbómotor és DDCT automatával szerelt kivitelek már Sport üzemmóddal is megörvendeztetik a pilótát, mely egyértelműen élvezetesebbé varázsolja a városi közlekedést. Feszesebbé válik a kormányzás, pontosabbá a gázreakció, valamint módosul a sebváltó működése is, mely ilyenkor csak magasabb fordulaton kapcsol fel. Az újdonságokon túl a Compass motorpalettáján még mindig szerepel az SCR katalizátorral szerelt 1.6 literes MultiJet II dízelmotor is, illetve a 120 lóerős egység mellé az összkerékhajtású, 4xe plug-in hybrid egységek is felsorakoznak hamarosan.
jeepcompass2020lMindemellett a Melfiben gyártott Jeep ultramodern kapcsolódási funkciókkal elégíti ki a vevők egyre nagyobb elvárásait. Az új Uconnect nem pusztán változatot szolgáltatásokat kínál, de számos különböző felületen keresztül elérhetők: a My Uconnect okostelefonos alkalmazástól kezdve az okosórán át a weboldalig, a tetőkonzolon elhelyezett kapcsolóktól a rádió kezelőfelületéig. A különböző funkciókat és alkalmazásokat csomagokba rendezték, az alapszolgáltatásnak tekinthető My Assistant csomagot a gyárban aktiválják. Ez például baleset esetére szolgáló vészhívó funkciót tartalmaz; asszisztencia szolgáltatása a jármű mentését is magába foglalja, míg az állapot jelentések segítségével a vezető mindig tájékozódhat gépkocsija állapotáról. A My Car, My Remote és My Navigation (utóbbi kizárólag Uconnect 8,4 colos navigációs rendszerrel együtt) csomagok szintén az alapfelszereltség részei, ezeket azonban a tulajdonosoknak kell aktiválnia. A My Remote engedélyezi, hogy akár a távolból is működtesse az ajtózárakat, felvillantsa a fényszórókat, megállapítsa az autó tartózkodási helyét, vagy korlátozza az olyan működési paramétereket, mint az megengedett sebesség vagy használati terület, és értesítést is kap ezek megszegése esetén. Feltétlem említést érdemel még, hogy a Compass 4xe-ben a My Uconnect okostelefonos alkalmazás az akkumulátor töltöttségi szintjének ellenőrzésére, valamint a töltési folyamat és a klimatizálás időzítésére is képes.
jeepcompass2020aAz új, 1.3 literes benzinmotor 130 lóerős, kézi sebességváltóval szerelt kivitele a Sport, Longitude, Night Eagle és Limited felszereltségi szintekkel lesz választható, míg a 150 lóerős, DDCT sebességváltós hajtáslánc a Longitude, Night Eagle, Limited és S kivitelekhez rendelhető – minden esetben kizárólag elsőkerék-hajtással. Az egyedi kialakítású keréktárcsákkal és öt új – elefántcsont gyöngyház, Colorado piros, Italia kék, Shade kék és Techno zöld metálfényezéssel- karosszériaszínnel is megvásárolható Compass Európa-szerte júniusban érkezik meg a márkakereskedésekbe.