BMW 7-es sorozat 2020 - Módszeres fejlesztések 2. rész

by Mészáros Gergely

2020 júliusától új soros hathengeres dízelmotorok fokozzák tovább a BMW 7-es sorozat számos modellváltozatának fejedelmi menetteljesítményét és páratlan hatékonyságát. Emellett tovább optimalizált aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering), új karosszériaszínek és BMW Individual opciók is rendelhetők lesznek hozzá.

Megnövelt teljesítmény, nagyobb forgatónyomaték és minden korábbinál magasabb fokú hatékonyság – ezek a tulajdonságok jellemzik a 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mid-hibrid erőforrásokat, melyek a nyár közepétől elérhetők a bajor luxuslimuzinban. Nem mellékesen a csúcstechnológiás kipufogógáz-kezelő technológiának köszönhetően a 7-es sorozat összes modellváltozata maradéktalanul teljesíti az Euro 6d emissziós szabvány előírásait.
A 7-es BMW-ben a bajor prémiumgyártó két teljesítményszinttel kínálja ügyfeleinek legkorszerűbb soros hathengeres dízelmotorját. A BMW 730d, a 730d xDrive, a BMW 730Ld és a BMW 730Ld xDrive meghajtásáról gondoskodó aggregát 21 lóerővel erősebb, mint régen, a 286 lóerős csúcsteljesítmény mellé pedig – az 1500-tól 2 500-ig tartó fordulatszám-tartományban - 650 Nm maximális nyomaték társul. A továbbfejlesztett, kétlépcsős, változó turbina-geometriájú turbófeltöltést alkalmazó BMW TwinPower Turbo technológia eredményeképp ráadásul rendkívül gyors reakciókra képes. A mérnökök a Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszert is továbbfejlesztették, amely így már akár 2 700 bar nyomással fecskendezi be az üzemanyagot az égéstérbe.
Mindezek eredményeként a német limuzin az eddiginél is dinamikusabban gyorsul: a 730d és a 730d xDrive 5,9, illetve 5,6 másodperc alatt éri el álló helyzetből a 100 km/h-t. Ráadásul a fogyasztása normál körülmények között átlagosan 0,6 literrel csökkent 100 kilométerenként.
bmw7series 2020lA BMW 740d xDrive és a 740Ld xDrive gépházteteje alatt szolgálatot teljesítő soros hathengeres dízel ugyancsak túllép az elődjén, jobb menetdinamikát és hatékonyságot garantálva. Maximális teljesítményét 340 lóerőre, csúcsnyomatékát pedig 700 Nm-re emelték, nem véletlen, hogy jóval intenzívebb az általa biztosított vezetési élmény. A 740 xDrive kereken 5 másodperc alatt futja a nulla-százat...
bmw7series 2020cMindkét erőmű speciális kipufogógáz-kezelő technológiával, a részecskeszűrőn túl oxidációs katalizátorral és SCR rendszerrel (Selective Catalytic Reduction – Szelektív Katalitikus Redukció) dolgozik együtt, hogy a kipufogógáz-kezelés második ütemében még tovább csökkentse a levegőbe kerülő gázok nitrogén-oxid tartalmát.
bmw7series 2020kA mild-hibrid technológia szintén jelentős mértékben javítja a 7-es sorozat menetteljesítményeit. A rendszer egy 48 Volt kapacitású indítógenerátorból és egy kiegészítő akkumulátorból áll, amibe a generátor intenzív fékezés közben visszatáplálja a fékezési energiát. Az összegyűjtött energia nem csupán az autó fedélzeti elektromos rendszereit látja el, de a generátor egyfajta elektromos motorként segíti is a belsőégésű erőforrást: intenzív gyorsulás esetén 8 kW / 11 lóerő többlet-teljesítménnyel támogatja azt, az utazósebességet pedig önállóan is képes fenntartani. Ezzel is csökkentve a fogyasztást.
bmw7series 2020eAz új soros hathengeres egységek érkezésével párhuzamosan az aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering) legkorszerűbb változata is megvásárolható lesz. Ez az opció alacsony tempójú manőverezés esetén és nagyobb sebességnél egyaránt agilisabb vezethetőséget és pontosabb irányíthatóságot szavatol. A technológia még 3 km/h alatt is az első kerekekkel ellentétes irányba forgatja a hátsókat, még inkább segítve a szűk helyeken történő manőverezést és a parkolást.
bmw7series 2020gyMindezeken túl a 7-es sorozat személyre szabási lehetőségei is tovább bővülnek: a színpaletta a Phytonic Blue metál és a BMW Individual Frozen Bluestone metál opciókkal gazdagodik, miközben az ajtók mögött a Smokey White / Night Blue / Black árnyalatú BMW Individual teljes Merino bőrkárpitozás és a BMW Individual bőrkormány fokozza a luxus hangulatot. 2020 júliusától a kereskedésekben!