Virtual Casa 500 - Boldog születésnapot, FIAT 500!

by Mészáros Gergely

A FIAT a Virtual Casa 500 életre hívásával ünnepli az 500, azaz a „Cinquino” 63. születésnapját. A Virtual Casa 500 egy olyan virtuális múzeum, amelyben a látogatók megismerkedhetnek az olasz ikon múltjával, jelenével és jövőjével. Ugorjunk be egy rövid virtuális sétára az 500-as házába.

Immár 63 év telt el 1957. július 4-e óta, amikor a Fiat bemutatta az 500-ast, a világ egyik legkedveltebb autójává előlépő "Cinquinot”. A mitikus modell gyorsan "love brandé”, igazi divatjelenséggé, a Made in Italy nagykövetévé vált. Elismertségét jelzi, hogy a Fiat 500 első, az ötvenes évek Olaszországában a mobilitást, a szabadságot megtestesítő generációjának egyik példánya, 2017-ben helyet kapott a művészet és design templomának számító New York-i Modern Művészetek Múzeumának (MoMA) állandó kiállításán. A lendület nem tört meg, a Fiat 500 második, 2007-ben útjára indított nemzedéke az olasz stílus ikonjaként hódította meg a világot. Most a harmadik generáción a sor, a 2020-ban piacra lépő új 500 készen áll, hogy a fenntarthatóságot szolgáló innovatív megoldásaival és technológiájával forradalmasítsa a városi mobilitást.
Az új 500-ast a Mirafiori gyáregység teljesen felújított szerelősorain gyártják, míg a Lingotto területén található Pinacoteca Agnelli művészeti múzeum negyedik emeletén a Virtual Casa 500-ast alakították ki. A Fiat ezzel a meglepetéssel ünnepli ikonját. A Cinquecento múltját, jelenét és jövőjét bemutató virtuális múzeum állandó kiállításként megtekinthető okostelefonról, PC-ről vagy tabletről . Ez a dinamikus utazás az ötvenes évektől napjainkig meséli el azt a történetet, amely mindannyiunkhoz hozzátartozik, éppen úgy, mint maga az 500.
A változáshoz ismerni kell az eredetünket és a gyökereinket. A Fiat 500 első otthona Mirafiori volt, amelynek szerepét később Lingotto vette át, az ovális próbapályával. Így nem is lehetett volna megfelelőbb helyszínt találni az ünneplésre, mint a Pinacoteca-t - a Fiat az egyik fő partnerének otthonát. A márka és a Pinacoteca Agnelli közötti kapcsolat a közös történelemben és értékekben rejlik. Mindegyikük nemzetközi elismerést szerzett Torino városának, ugyanakkor Olaszország nagyköveteiként szerepeltek a világban.

A Virtual Casa 500 digitális környezetében mindent egy kattintásnyira találunk. A tizenegy tematikus terület sorában ott a „The Legacy”, a „Made of Italy”, a „New 500 One Offs”, a „Diary of an Icon”. Bepillanthatunk az „A Journey through 3 Generations”, a „New 500 Experience”, a „500 Design Story”, az „A Story of Social Relevance”, a „The Future Starts Here”, az „500 Vintage Vibes”, az „Open for Change” termeibe. A tárlatba, amely az 500 emlékeket, álmokat és érzelmeket felidéző világába viszi el a látogatót.
fiatVirtualCasa500 ThelegacyAz első terület a Fiat 500 ipari és kulturális örökségére fókuszál, s az 1957-es demokratikus 500, a 2007-es individualista modell, majd a társadalmi felelősséget vállaló 2020-as változat „igényeire” koncentrál. A világhódító utazás 1957 Torinójából indul. Az út végigvezet a látnoki képességű zsenik által megálmodott gépkocsi három generációjának történetén, és átélhető a Made of Italy területen kiállított olasz design szimbolikus tárgyain keresztül is. Ezek közé a tárgyak közé tartozik maga a Fiat 500 is, amely felforgatta a design szabályait, és megváltoztatta az érzékelést.
fiatVirtualCasa 500 500VintageVibesA történelemnek szentelt területen egy digitális emlékkönyv is található számos olyan tartalommal - interjúkkal, reklámfilmekkel, eseményekkel és elismerésekkel, - amelyek a Fiat 500-at nemzetközi sztárrá tették. Nem hiányozhat innen a Fiat ház legkisebb tagjának három generációját világra hozó design fejlődését és kreatív kalandját bemutató vázlatok és képek gyűjteménye. Ezután érünk el az új 500-ra fókuszáló területre: 3D tapasztalaton keresztül fedezhetjük fel a show igazi sztárját, az olasz kultúra ikonját.
fiatVirtualCasa500 New500OneoffsA legkarizmatikusabb városi autó elektromos és érzelmi töltöttségén keresztül mutatkozik be a látogatóknak a környezet fenntarthatóságának jegyében. A One-offs területén az új 500 három exkluzív megjelenése látható, ezeket Armani, Bvlgari és Kartell ihlette, akiknek időtálló mesterműveit a kézművesség és a fenntarthatóság jellemzi. Végül megpihenhetünk a "Chill Zone" területén kialakított csillagos égbolt alatt: az új 500 hozzájárul ahhoz, hogy minden város felett tisztább és nyugodtabb legyen az ég.
fiatVirtualCasa 500 DesignstoryAz új 500 "la Prima" nyitható tetejű változat az első olyan négyüléses nyitható tetejű gépkocsi, amely nulla károsanyag-kibocsátású: teljesen nyitott, teljesen elektromos, teljesen hangtalan. Mert a Dolce Vita ikonja csakis így, teljes vonzerejét felszabadítva születhetett újjá. Összetéveszthetetlenül egy 500-as modell, és mint ilyen, nem tehet mást, mint megtestesíti a stílust és a legapróbb részletekbe menő figyelmet. A FIAT Monogram vászontetővel kezdve, folytatva a karosszéria színeivel. Utóbbiak sorában az ásványszürkével (metál), amely a Földre emlékeztet, a tengert képviselő óceán zölddel (metál), és az égbolt előtt tisztelgő égkékkel (háromrétegű gyöngyház). Végül a teljesen LED-es fényszórókkal, az eco-bőr kárpitozással, a 17" méretű gyémánt metszésű keréktárcsákkal, a krómozott felületű díszítésekkel az ablakokon és az oldalsó paneleken, illetve a 85 kW-os gyorstöltővel.
fiatVirtualCasa500 New500experienceA jövő autója a folyamatos kapcsolattartást biztosító legfejlettebb technológiával rendelkezik. A Fiat mérnökei egyetlen platformon akarták kialakítani az online funkciókat - ez a FIAT app -, amelybe az FCA fiók adataival léphet be.
fiatapp01
A FIAT app az új 500 elválaszthatatlan társa. Az Apple App Store-ból és a Google Play Store-ból demováltozatban már letölthető alkalmazás biztosítja az 500 távvezérlését. Segítségével ellenőrizheti a töltés állapotát, kinyithatja és bezárhatja az ajtókat, valamint bekapcsolhatja a világítást és a légkondicionáló berendezést. Megkeresheti a legközelebb lévő nyilvános töltőpontokat, és kezelheti a gépkocsi karbantartását. Szükség esetén vagy vészhelyzetben a gépkocsi összekötheti a vezetőt egy kezelővel, hogy megrendelje a segélyszolgálatot. A "My Navigation" funkcióval előző nap megtervezheti az utazását, majd elküldheti az 500 rendszerébe, hogy másnap rendelkezésre álljon. Továbbá a FIAT appba való első bejelentkezéskor átirányítják az App Store-ba, hogy teljes mértékben megismerhesse a My easy Charge és a My easyWallbox alkalmazásokat.

fiatapp04

A My easy Charge alkalmazással Európában 150 000 helyszínen kezelhetiójük a nyilvános töltést, a Fiat és a Digital Charging Solutions (DCS), az Európai Unió legnagyobb nyilvános töltőhálózata közötti partnerségnek köszönhetően. Segítségével azonnal beazonosítható a legközelebbi töltőpont, ellenőrizhető a rendelkezésre állása, elindítható a töltési folyamat, és fizetni is lehet. A My easyWallbox alkalmazást az otthoni töltés távolról történő kezelésére fejlesztették ki, amely hamarosan elérhető az app Store-ból.