Suzuki Swift 2020 - Megérkezett a városi vagány

by Mészáros Gergely

Vagányabb külsővel, hatékonyabb hajtáslánccal és fejlettebb biztonsági technológiákkal érkezik meg a megújult Suzuki Swift.

A mi autónk (volt). S habár már nem veszünk annyit belőle, mint egykor, népszerűsége máig töretlen, különösen az olyan autósok körében, akik a hétköznapokban divatos megjelenésre és élvezetes vezetési stílusra vágynak a kisautók osztályában. Ráadásul már hazánkon kívül is elismerik. A 2017-ben bevezetett Swift sikerességét bizonyítja, hogy 2018-ban, a World Urban Car Awards díjátadón a legjobb három között végzett. Illetve az eladási darabszámok is ezt sugallják, 2019 végére mintegy 745.000 darabot értékesítettek belőle a világ több, mint 119 országában. Az aktuális modellfrissítés most még jobban kihangsúlyozza a Swift erényeit: a legfejlettebb technológiákat még stílusosabb megjelenéssel ötvözi.
A Swift sportosan merész orrát, karakteres ablakainak is köszönhető jellegzetes kasztniját olyan részletek teszik még vonzóbbá, mint a dinamikus formatervezésű tető vagy a lökhárítóban függőlegesen elhelyezett LED világítás. A magával ragadó, izgalmas megjelenéshez a vízszintes króm díszítéssel ellátott háromdimenziós hűtőrács, valamint az apró részleteséggel kidolgozott polírozott, könnyűfém keréktárcsákkal is nagyban hozzájárulnak.
Akárcsak az új karosszériaárnyalatok. A Swift színválasztéka ugyanis négy divatos kéttónusú fényezéssel bővült, így a lángvörös gyöngymetál/ónixfekete gyöngyház tető, kobaltkék metál/ónixfekete tető, borostyánsárga metál/ónixfekete gyöngyház tető és aranysárga metál/ezüstmetál tető kombinációval. A Swift utastere eddig is megfelelt a dinamikus külső támasztotta elvárásoknak, középpontban a vezető-centrikus műszerfallal és lapított aljú volánnak, melyek dinamikus vezetési élményhez jutatták a sofőrt. A ráncfelvarrás nem is hozott sok újdonságot, említésre szinte csak az új ezüst betétek érdemesek, melyek egyértelműen modernebb atmoszférát, környezetet biztosítanak az utasok számára.

A megújult Swiftet hajtó K12D 1.2 DUALJET motorban új dupla injektoros befecskendező rendszer működik, amely egyszerre kínál erős gázreakciót és jó üzemanyag-hatékonyságot. A magas szinten megvalósuló egyensúlyt olyan fejlesztések teszik lehetővé, mint az elektronikusan vezérelt változó szelepvezérlés (VVT), a változó térfogatú olajpumpa vagy az elektronikus vezérlésű dugattyúhűtő fúvókák. A DUALJET motor üzemanyag-hatékonyságát tovább növeli a 12 Voltos lágy hibrid rendszer, amely minden Swiftben megtalálható. A Hybrid 12V rendszer magában foglalja a könnyű és kompakt, generátorként és indítómotorként egyaránt működő integrált indítógenerátort (ISG), amely még nagyobb üzemanyag-hatékonyságot biztosít a 3Ah-ról 10Ah kapacitásúra megnövelt lítiumion-akkumulátornak köszönhetően. A Hybrid 12V rendszer a fékezés során felszabaduló mozgási energiát elektromos energiává alakítja, és eltárolja a lítiumion-akkumulátorban. Ezt később az integrált indítógenerátor (ISG) használja fel, amikor rásegít a gyorsításra vagy a Start/Stop funkció működtetésébe, így növelve az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát.
suzukiswift2020angol01Végül, de nem utolsósorban a megújult Swift biztonsági csomagja olyan intelligens, megoldásokkal egészült ki, mint a kombinált érzékelős vészfékasszisztens, a sávelhagyásra és sávtartásra figyelmeztető rendszer, a távolsági fényszóró asszisztens, a forgalmi jelzéseket felismerő rendszer vagy a holttér-figyelő. A vagány kis Suzuki már megérkezett a hazai Suzuki-kereskedésekbe, alap GL felszereltséggel és a mild-hibrid hajtóművel 4.770.000 forintos listaártól hazavihető, de a hűségprogram keretében már 3.990.000 forinttól elérhető.