Audi SQ7 & SQ8 V8 TFSI 2020 - Kiemelkedő képességek

by Mészáros Gergely

Kiemelkedő képességek

A nagyteljesítményű SUV-modellek piaci szegmensében egyre inkább terjedő sportos benzinmotorok globális trendjére adott válaszul az Audi bemutatja az új V8-as TFSI motorokkal szerelt SQ7-est és SQ8-ast. A számos high-tech komponenst, új connectivity funkciókat és vezetői segédrendszereket kínáló luxus-szabadidőautók várhatóan 2020 őszén érkeznek meg az európai kereskedésekbe.

373 kW (507 LE) teljesítményével és 770 newtonméter forgatónyomatékával a 4.0 TFSI benzinmotor igencsak erőteljes hajtást biztosít a nagyméretű Audi SQ7 és SQ8 számára. A 0-100 kilométer/órás sprint egyaránt mindössze 4,1, míg a 80 - 120 kilométer/óra közötti gyorsítás csupán 3,8 másodpercet igényel, az elektronikus úton lekorlátozott végsebesség pedig 250 kilométer/óra. Választott felszereltségétől függően az SQ7 12,1 és 12,0 liter közötti üzemanyagot igényel 100 kilométerre, amihez kilométerenként 278 - 276 gramm szén-dioxid kibocsátás párosul. Az SQ8 esetében szintén 12,1 - 12,0 literre, illetve 276 - 275 grammra adódnak ezek az értékek.
A Biturbo V8-as vérbeli hightech-erőforrás. A cylinder on demand (COD) rendszere visszafogott vezetési stílus esetén négy henger ideiglenes leállításával mérsékli az üzemanyag-fogyasztást, ugyanakkor a két twinscroll-turbófeltöltő a kipufogógáz-ellennyomás mérséklésével és a gázcsere-folyamat optimalizálásával jelentősen javítja a hengerek töltési fokát. A feltöltők a 90 fok hengerszögű motor hengersorai közötti „V-térben” kaptak helyet, ez az elrendezés rövid gázutakat és már alacsony fordulatszámokon is közvetlen gázadási reakciókat garantál. A kipufogórendszerben két jellegmezős szabályzású szelep modulálja a jellegzetes nyolchengeres-hangot.
A 4.0 literes TFSI aggregát tekintélyes erejét nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó és quattro állandó összkerékhajtás továbbítja az útfelület felé. Mindkettő már alapkivitelében is két sportos futóműmegoldást kínál: a szabályozott lengéscsillapítókkal kiegészített „adaptive air suspension sport” sport-légrugózást és az összkerék-kormányzást. Utóbbi kis sebességeknél legfeljebb öt fokos szög alatt az elsőkkel ellentétes irányban kormányozza be a hátsó kerekeket, ezzel javítja az irányíthatóságot, illetve csökkentve a fordulókör-átmérőt, míg 60 kilométer/óra felett a nagysebességű stabilitás és a gyors irányváltások szolgálatában kismértékben az első kerekekkel megegyező irányban kormányozza be őket.

Az advanced futómű-csomag egy további hatékony megoldást is tartalmaz, mégpedig az Elektromechanikus aktív billenésstabilizálás (EAWS) formájában. Amikor az autó egyenesen halad, a stabilizátorokat elektromos motorral mozgató rendszer színvonalas gördülési kényelemről gondoskodik, míg a tempós kanyarvételek során hatékonyan mérsékli az oldalirányú billenőmozgásokat. A csomagban mindemellett a sport-differenciálmű is szerepel, amely a gyors kanyaríveken igény szerint osztja el a forgatónyomatékot a hátsó kerekek között, még agilisabb és pontosabb irányíthatósági tulajdonságokat eredményezve. Mindemellett a pilóta az Audi drive select menetdinamikai szabályzórendszerben hét - comfort, auto, dynamic, efficiency, allroad, offroad és individual - menetprofil közül választhat.
audisq8tfsiv8 2020eAz Audi SQ7 alapkivitelében 20 col peremátmérőjű keréktárcsákkal érkezik, de extraként akár 22 colos tárcsák is rendelhetők. Az SQ8 esetében az alapméret 21 col, opcióként pedig 22 és 23 colos keréktárcsák állnak rendelkezésre. Az első féktárcsák mindkét modellen 400 milliméter átmérőjűek, feketére fényezett féknyergeik pedig S-logót hordoznak. Kívánságra az Audi különösen nagy teljesítményű és tartós, szénszálerősítésű kerámia féktárcsákkal is szereli az első és a hátsó fékeket, a féknyergek ez esetben antracitszürke fényezést kapnak. Mindkét modell technikáinak együttesét az infotainment, a connectivity és a vezetői segédrendszerek újdonságai teszik teljessé, még könnyebbé, kellemesebbé és kényelmesebbé téve a vezetést és a parkolást. A 4.0 TFSI motorral szerelt Audi SQ7 és SQ8 ősztől érkezik az európai piacokra, Magyarországon előreláthatólag október végétől lesznek rendelhetők.