Toyota GR Supra 2.0l 2020 - Nem csak az ára csábító

by Mészáros Gergely

A tavaly, 17 év után feltámasztott sportautó-legenda, a Toyota GR Supra mostantól egy kisebb 2.0 literes motorral is megvásárolható lesz. Az alig több, mint 17.000.000 forintos indulóára alaposan felkavarhatja az állóvizet a sportkocsik szegmensében, de nem kizárólag ez a gyengébbik kivitel egyetlen ütőkártyája.

A Toyota GR Supra maga a letisztult sportautó, orrmotoros/hátsókerékhajtású hajtáslánccal, kompakt, kétüléses kialakítással és az optimális vezethetőséghez szükséges „aranymetszést” eredményező méretekkel. Tetsuya Tada főmérnök a korábbi Toyota Supra generációk és az eredeti 2000GT sportautó nyomdokain haladva megőrizte a klasszikus elrendezést: az orrban elhelyezett motor a hátsó kereket hajtja. Vagyis a Toyota GAZOO Racing első globális modelljeként kifejlesztett GR Supra az elődei hagyományiból építkezve tör ismét az élre, még magasabb szintre emelve a menetdinamikát. Ebben nyilvánvalóan elévülhetetlenül nagy szerepe volt a 3.0 literes, soros hathengeres turbómotornak, mely eddig egyeduralkodóként szerepelt a GR Supra európai kínálatában. Most viszont felsorakozik mellé az új 2.0 literes, soros négyhengeres turbómotor, ezáltal szélesebb rétegeket is képes lesz megszólítani a japán kupé. Ráadásul mivel a motorblokk kisebb és könnyebb, mint a 3.0 literesé, kedvezőbb tehetetlenségi jellemzőkkel és kiegyensúlyozottabb futóművel ruházza fel a GR Suprát. Összességében még pontosabb és kezesebb viselkedést eredményez. Konkrétan 200 kilogrammal nyom kevesebbet a mérlegen az erősebb kivitelnél, s ha mindez még nem lenne elég, a rövidebb erőforrás kedvezőbb tömegeloszlást garantál. Így a szerényebb, 258 lóerős csúcsteljesítmény ellenére határozottan pozitív élményt nyújt, pláne, hogy a 400 Nm-es maximális nyomaték egészen széles fordulatszám-tartományban a pilóta rendelkezésére áll, a nyolcfokozatú ZF váltó pedig fürgén kapcsolgat. A GR Supra a rajtautomatikájának köszönhetően, álló helyzetből mindössze 5,2 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s tempót, végsebességét az elektronika korlátozza 250 km/h-nál.

Feltétlen említést érdemel, hogy a 2.0 literes GR Supra csupán két külső formai jegyében tér el a 3.0 literes verziótól, az egyik a 18 colos keréktárcsái, a másik a kipufogórendszerének 90 mm-es átmérőjű, fényes króm végcsöve. Tehát ugyanolyan vonzó és „extrém sűrű”, mint a nagyobb teljesítményű változat. Ahogy Nobuo Nakamura, a GR Supra vezető formatervezője – és csapata – megálmodta: a japán sportkocsi rövid tengelytávval, nagy kerekekkel és széles nyomtávval büszkélkedhet, elnyújtott gépházteteje mögött testreszabott, kétszemélyes kabin várja az utasokat, jól hangsúlyozva az orrmotor és a hátsókerék-hajtás párosát.
toyotagrsupra20l 2020eAz utastérben a hagyományos sportautós elemek az ultramodern funkcionalitással keverednek, a cél az volt, hogy a vezető maximálisan az útra és az irányításra tudjon koncentrálni. Ezért a mélyen húzódó, keskeny, vízszintes műszerfal a legcsekélyebb mértékben sem akadályozza az előre tekintést, megkönnyítve a nagysebességű manőverezést. Az elsődleges kezelőszerveket ugyanezen okból egymáshoz közel helyezték el. A GR Supra üléseita motorsportból nyert tapasztalatok felhasználásával tervezték, így amellett, hogy minden helyzetben kényelmesek, kiváló megtámasztást is nyújtanak, különösen a versenypályán. A fejtámasz integrált kialakítású.
toyotagrsupra20 2020cA Toyota Gazoo Racing kulcsszerepet játszott a GR Supra tökéletesítésében, a menettulajdonságokat Németországban, a híres-hírhedt Nordschleifén hangolták a leehető legtökéletesebbre, legélvezetesebbre. Hogy megbizonyosodjon arról, a modell maradéktalanul képes beváltani ígéretét, a Toyota elnöke, Akio Toyoda személyesen is próbára tette mesterpilótai minőségében, majd jóváhagyta azt. A Toyota GR Supra gyártása már megkezdődött, sőt 17.050.000 forintos indulóártól már idehaza is megrendelhető, az első hazai ügyfelek ősszel vehetik át autójukat.