Škoda Eredeti Tartozékok - Ötcsillagos csomagszállítási megoldások

by Mészáros Gergely

A Škoda modelljei már gyárilag is bőséges hellyel szolgálnak az utasaik és a csomagjaik számára, ám ha ez mégsem bizonyulna elegendőnek, a cseh márka választékában számos lehetőség sorakozik például kerékpárok és más terjedelmes tárgyak elhelyezésére – akár a tetőn, akár a hátsó kiegészítő poggyásztartón vagy éppen az utánfutón.

A továbbra sem szűnő COVID-19 világjárvány következtében sok család belföldre és autóval szervezi idei nyári vakációját. Erre az esetre jó tudni, hogy a Škoda számos csomagszállítási megoldást kínál az autó kapacitásának egyéni igények szerinti bővítéséhez. Legyen éppen szó kerékpárokról, netán más sporteszközökről, sátorról és grillkészletről, ha valami már nem férne a raktérbe, akkor az kényelmesen elhelyezhető akár a tetőn, a hátsó kiegészítő csomagtartón vagy éppen az utánfutón. Az igényes kialakítású és stabil csomagtartó-rendszerek és tetődobozok sokoldalúan kihasználhatók és nem mellékesen jóval kényelmesebbé teszik az utazást. Ugyanakkor a kínálatában utánszerelhető vonófejek is szerepelnek, rögzített, levehető vagy kihajtható kivitelben. Feltétlen említést érdemel, hogy minden eredeti tartozékot kifejezetten a Škodákhoz fejlesztettek ki, így az illesztési pontosság, a kezelhetőség, a tartósság és a biztonság terén sem hagynak kívánnivalót maguk után.

Tetőcsomagtartók és tetődobozok

A tetőcsomagtartók minden tetősínnel felszerelt vagy anélküli Škodára felszerelhetők, s olyan hosszú és nagy tárgyakat is szállíthatunk bennük, amelyek máshol nem férnének el a kocsiban. Az akár 510 liter extra tárolóhellyel szolgáló tetődobozok, a vakációs cuccok jelentős részét elnyelve még a mindössze 3,60 méter hosszú CITIGOe iV-t is igazi „furgonná” varázsolják. A Škoda tetődobozok zárhatók, vízállóak, s fekete, ezüst vagy fehér színben kaphatók. Aerodinamikailag optimalizált alakjuk nagyobb sebességeknél egyaránt kedvezően befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást és a menetstabilitást, emellett a szélzajokat is csökkenti. Használaton kívül az alap- és a kereszttartók tiszta körülmények között, egy tartózsákba helyezve tárolhatók.

Kerékpártartó a tetőre és a vonófejre

Bringák szállítására a mlada boleslavi márka két praktikus és biztonságos megoldást is ajánl. A vonóhoroggal felszerelt járművek hátsó kerékpártartóval is kiegészíthetők, melyeken típustól függően akár három kerékpár is elfér. E zárható tartó egyszerű és biztonságos rögzítést garantál és tekintélyes teherbírásának hála, elektromos kerékpárok szállítására is alkalmas. Komplett kivitelben, hátsó lámpatestekkel és rendszámtábla-tartóval készül. Alternatív megoldásként a tetőre szerelhető és ugyancsak zárható kerékpártartó is választható, amely az alap-tetőcsomagtartóra vagy a megfelelő kereszttartókkal a tetősínekre erősíthető és akár három kerékpár is biztonságosan elhelyezhető rajta. A téli sportok rajongói szintén megtalálhatják számításukat, a CITIGOe iV, az OCTAVIA és a SUPERB, valamint a KAMIQ, KAROQ és KODIAQ SUV-modellek számára ugyanis különleges tetőcsomagtartók is kaphatók, melyekben maximum négy pár síléc vagy két snowboard is elrejthető.

Utánszerelhető vonófejek

A legtöbb Škoda modell a Škoda Eredeti Tartozékok Programjából utólag is felszerelhető a vonóhoroggal. A rögzített vonófejek mellett, levehető vagy kihajtható változatok is rendelkezésre állnak, utóbbiak használaton kívül egyszerűen eltűnnek az autó alatt.

Tippek a pakoláshoz és a vezetéshez tetőcsomagtartóval, tetődobozzal és társaikkal

  • Általában érvényes: a súlyos terhet lehetőség szerint alulra kell tenni, mivel a magas tömegközéppont – különösen a kanyarban – jelentősen befolyásolhatja, ronthatja a menettulajdonságokat.
  • A poggyászt szilárdan a tetőcsomagtartóra kell erősíteni, mert a rosszul rögzített rakomány vészfékezéskor pillanatok alatt „lövedékké” válhat. Feltétlenül figyelembe kell venni a megengedett tetőterhelést is, ami a CITIGOe iV számára engedélyezett 50 kilogrammtól egészen a SUPERB 100 kilogrammos értékéig, a további Škodák esetében pedig legfeljebb 75 kilogrammig terjedhet.
  • A tetőboxokban elhelyezett hosszú és nehéz tárgyakat ugyancsak gondosan rögzíteni kell. Az első részükbe pakolt puha tárgyak, például kabátok és hálózsákok, egyfajta csillapítópárnaként is szolgálhatnak. A fennmaradó üres tereket is ki kell tölteni, így menet közben sem csúszhat el semmi.
  • Parkolóházba behajtáskor ügyelni kell a magasságára, a SUV-ok gyorsan meghaladhatják a kétméteres határt.
  • Néhány kilométer megtételét követően, de legkésőbb az első pihenő alkalmával ellenőrizni kell a csomagok kellően szoros rögzítését, s szükség esetén meg kell igazítani őket.
  • Tetőcsomagtartóval vagy utánfutóval közlekedve általában érvényes: a magasabb tömegközéppont, a megnövekedett tömeg és a fokozott légellenállás befolyásolhatja a menettulajdonságokat és hosszabb fékutakat eredményezhet.
  • A vonófejre szerelt hátsó kiegészítő csomagtartó használatakor ügyelni kell a vonófej maximális függőleges terhelhetőségére. A vonatkozó adatok a járműdokumentációban találhatók.
  • Amennyiben nincs szükség a tetőcsomagtartóra és a tetődobozra, az üzemanyagtakarékosság érdekében célszerű leszerelni őket.