BMW 128ti A „Zöld pokolban” edz

by Mészáros Gergely

A BMW 1-es sorozat legsportosabb kiadása már a németországi Eifel hegység lankás szerpentinjein és a világ legkeményebb zárt versenypályáján, a Nürburgringen futja sorozatgyártás előtti utolsó tesztköreit. Elsőkerék-meghajtással és mechanikus Torsen önzáró differenciálművel érkezik.

bmw128ti01Az elsőkerék-meghajtású BMW 128ti sportmodellt kifejezetten az 1-es sorozat csúcsmodellje, az összkerékhajtású M135i xDrive alá pozícionáltak a tervezők. Így a motorháztető alatt BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó, 2.0 hengerűrtartalmú, soros négyhengeres benzinmotor maximális teljesítménye 195 kW / 265 lóerő, amellyel a kompakt sportautó 6,1 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre. Ugyanakkor a 128ti sokkal több, mint az 1-es új kiadása, hiszen a mérnökök a modell teljes futó- és kormányművét az extrém sportos vezethetőség és az önfeledt vezetési élmény követelményei szerint fejlesztették ki.
bmw128ti08Az új BMW 128ti már alapfelszereltségként nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltóval gurul le a gyártósorról, első tengelyén pedig a tökéletes tapadás érdekében egy vadonatúj fejlesztésű, teljesen mechanikus Torsen önzáró differenciálmű dolgozik. A mérnökök az első kerekek mögé épített, típus-specifikus hangolású BMW M kerékfelfüggesztést 10 milliméterrel alacsonyabbra állították, a sportos agilitást pedig BMW Performance Control teljesítményvezérlő csomag segíti. A modell kormányművét a tervezők a lehető legközvetlenebb visszajelzések szerint hangolták be, miközben a BMW 128ti mintegy 80 kilogrammal kevesebbet is nyom a mérlegen, mint az összkerékhajtású BMW M135i xDrive. A bajor prémiumgyártó ügyfelei az opcionális extrafelszereltség részeként, felár nélkül rendelhetik meg a modell alá a sportos gumiabroncsokat, amelyek még intenzívebb vezetési élményt garantálnak. Akárcsak a csúcsmodell örökségeként érkező BMW M sport fékrendszer, amely szükség esetén a zárt versenypályákon tapasztalható fékerőt idézi. A 2020 novemberében érkező újdonság emellett megannyi karosszériafényezési opciót és felszereltségi lehetőséget kínál majd.