Jaguar E-Type - Jövőre lesz 60 éves

A Jaguar 2021 márciusában ünnepli az emblematikus E-type megszületésének 60. jubileumát: ez alkalomból a Jaguar Classic hat limitált kiadású, egymáshoz illő, restaurált 3,8 literes E-type-párost készít.

jaguarclassicetype 1961 Geneva JacquesDeClippel CopyrightJDHTA Jaguar Classic hat, egymáshoz illő E-type-párossal ünnepli az emblematikus sportautó 60. születésnapját 2021-ben: az E-type 60 kollekcióval. A különleges gyűjteményt alkotó járművek mindegyike a két legrégebbi és leghíresebb Jaguar E-type, a „9600 HP” és a „77 RW” előtt tiszteleg. Ennek a két változatnak meghatározó szerep jutott a modell 1961 márciusában, Genfben tartott bemutatóján.

A „9600 HP” névre keresztelt, Opalescent Gunmetal Grey (opálfényű kékesszürke) fényezésű, 3,8 literes, fix tetős kupé volt a két E-type egyike, amelyeket külön meghívottak előtt lelepleztek le a Parc des Eaux Vives-ben. Ami különösen annak a ténynek az ismeretében érdekes, hogy Bob Berry, az akkori PR-vezető néhány perccel a bemutatókörök előtt érkezett meg a helyszínre, miután a premier előtti éjjelen „padlógázzal” hajtott végig Coventryből Svájcba. Mivel kimagaslóan magas érdeklődés mutatkozott a lehengerlő benyomást keltő E-type, illetve a Berryvel tett próbautak iránt, a Jaguar legendás teszt- és fejlesztőmérnöke, Norman Dewis ugyancsak azt az utasítást kapta, hogy „minden mást félretéve” vezesse másnapra a „77 RW” nevű, British Racing Green (sötétzöld) színű, 3.8 literes roadstert Coventryből Genfbe.
jaguarclassicetype 1961 Geneva WilliamLyons CopyrightJDHTEzek után mindkettő részt vett a sajtónyilvánosság előtt tartott közúti teszteken, ahol számot adtak lenyűgöző teljesítményükről – nem utolsósorban a 240 km/h-s végsebességükről –, amely nem kis részben a Malcolm Sayer aerodinamikai mérnök által fejlesztett szélcsatornában tökéletesített, sugárhajtású repülőgépek ihlette vonalvezetésnek is köszönhető.
jaguarclassicetype 1961 Geneva WilliamLyons CopyrightJDHT01A mozgalmas hatvanas évek forradalmi korszellemével összhangban olyan hírességek voltak az E-type-tulajdonosok között, mint Steve McQueen, Brigitte Bardot, Frank Sinatra, George Harrison, Tony Curtis és Britt Ekland. Plasztikus formáinak szépsége, funkcionalitása és formatervezésre gyakorolt hatása révén az E-type volt a harmadik autó, amely bekerült a New York-i Modern Művészeti Múzeum (The Museum of Modern Art) formatervezési gyűjteményébe (1996-ban).
jaguarclassicetype 1961 Geneva NormanDewis CopyrightJDHTA Jaguar warwickshire-i Classic Works műhely által megalkotott E-type 60 Edition-járművek az eredeti, hatvanas évekbeli, 3,8 literes E-type modellekre épülnek majd, melyek teljes körű restauráláson esnek át a hagyományok előtt tisztelgő, exkluzív műszaki leírások szerint. Mindegyik E-type 60 Collection-páros Flat Out Grey (szürke) fényezésű „9600 HP” kupéból és Drop Everything Green (zöld) fényezésű „77 RW” roadsterből áll majd.
jaguarclaassicetypeA Jaguar Classic világelső az eredeti E-type-alkatrészek szállításában és az E-type-tulajdonosoknak nyújtott szolgáltatásokban, legyen szó állapotfelmérésről és a korhűség megőrzése melletti fejlesztésekről, vagy akár szakavatottan kiválasztott példányok „Reborn” (Újjászületés) műszaki leírás szerinti restaurálásáról, az újszerű állapot aprólékos helyreállításával.