Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid AWD-i Premiere Edition - Felkapott lesz

by Buday Dénes

Igazán jópofa „teremtmény” a Toyota Yaris alapokra épített Cross kivitel, mellyel a japán márka tovább szélesíti szabadidő-autó kínálatát. Az sem kizárt, hogy az újdonság a piac egyik slágere lesz.

Bár a Yaris Cross is a hagyományos Yaris GA-B padlólemezére épül, felépítéséből fakadóan magasabb üléspozíciót és emelt hasmagasságot kínál, mindkettő igencsak kívánatos tulajdonságnak számít mostanság. A kisautó alapú crossoverek népszerűségét jól mutatja, hogy rengeteg vetélytársa van, viszont kevés rendelkezik hibrid hajtáslánccal és még kevesebb AWD rendszerrel. Például már a CX-3-as Mazda sem ajánl összkerékhajtást, úgyhogy gyakorlatilag csupán a Suzuki Vitara lehet méltó ellenfél, kihívó számára.
A Cross, hasonlóan a Yarishoz, 2560 milliméteres tengelytávolsággal készül, ám 240 milliméterrel hosszabb nála, a nagyobb első (60 mm) és hátsó (180 mmm) túlnyúlásainak köszönhetően. A hasmagassága is gyarapodott, pontosan 30 milliméterrel, valamint magasabb és szélesebb is a Yarisnál: 90, illetve 20 milliméterrel. És ha már Cross, akkor nem hiányozhatnak róla a markáns műanyag elemek, így például a kerekjárati ívekről vagy küszöbről. Utóbbira a típus neve is felkerült, az autó fényezésétől függően ezüst vagy arany árnyalatban.
A dizájn meglehetősen vidám és karakteres. A legmagasabb felszereltséghez már LED-es világítás jár, hátul dinamikus irányjelző fénnyel kiegészítve. Elöl azért határozott az tekintetet villant a Yaris Cross, az egyenes fénycsíkok jól állnak neki. Annak ellenére, hogy a lámpatest egyben van, fénycsík nem köti össze őket. Hibrid hajtásláncról lévén szó, a tervezők nem tették közszemlére a kipufogóvéget, hanem szemérmesen a lökhárító jobb alsó sarka mögé rejtették. Crossoverként adja magát, hogy az ajtók a küszöb alá érjenek, itt is így van, ami örvendetes a kényelmes beszállás miatt. A belső tér dizájnját a Yaristól örökölte, a jól formázott, jó oldaltartást nyújtó sportos ülései komfortosak, de az elektromos állíthatóság még opcióként sem rendelhető. Szerencsére viszont az ülésfűtés a szériafelszereltség része.
Hideg reggeleken ugyanis jól jön, hatékonyan, gyorsan végzi a dolgát, ellentétben a kormányfűtéssel, ami „szó szerint” nulla. Kapcsolója a műszerfal bal alsó részére került, közvetlenül a szélvédőfűtés mellé, viszont kizárólag ott fűt, ahol a szabályok szerint fogni kell a volánt. Ott szinte tüzes, alább inkább langyos, a karima fönti része azonban teljesen hideg marad, ami – tekeregve, kanyarogva az utakon – eléggé szokatlan érzés. Kárpótol érte a jó fogása, a finom bőrbevonata és a jól kezelhető gombok rajta. Minden fontos dolgot innen vezérhetünk, s „hálisten” fényes díszitő elemek sem kerültek ide. A többi – kevésbé lényeges - témához pedig ott van a hatalmas központi kijelző, amely színes felületével egy kis vidámságot csal a komor belső térbe. Mindenféle – vezeték nélküli - okostelefonos integrációval és online navigációval is rendelkezik, utóbbihoz felhő alapú frissítés is tartozik. Egyetlen hibája van, ahogy az alapokat adó Yaris esetében is, hogy nem a vezető felé néz, illetve éppen csak annyira, hogy zavaróan tükröződjön benne az utasoldali ablak. A 8 colos multimédiás kijelzőn jelenik meg a 360 fokos parkolókamera képe is, amelynek még lenne hova fejlődnie minőségben, s sajnos dinamikusan változó segédvonalakkal sem segíti a manőverezésünket. Pedig a magas építés és az erősen döntött C-oszlop miatt szükség lenne rá, pláne, hogy a kicsi hátsó ablakon is nehéz a kilátás hátra.

A bohókás, vidám tekintet rabul ejti a női szíveket, kétszínű fényezésével és karakteres kiállásával csábító ajánlat.

Külön kijelzője van a kétzónás klímának, használata ezáltal könnyű, megszokást nem igénylő mozdulatokkal állíthatjuk be a hőmérsékletet és a levegő irányát.

A Yaris Cross 4180 mm hosszú, 1765 mm széles és 1595 mm magas, alapszintű terepen jól mozog a 170 mm-es hasmagasságának köszönhetően.

Amúgy a belső tér karakteres, az ajtók belső kárpitján is látványosan játszottak a formákkal a tervezők, kár a néhol egyszerű műanyag felületekért, na, meg a fényes fekete betétekért, melyek a legtöbbször tapogatott helyekre kerültek. Minőségben és praktikusságban ugyanakkor a legjobb formáját hozza a kis Toyota. Egyetlen dolgot azért még kiemelnék, az ajtózsebek furcsa kialakítást kaptak: a 0,7 literes palackot lazán benyelik, de a körülötte lévő maradék hely nagyon szűk a széles ajtóbehúzó miatt, és annyira mély, hogy a kezünk nem ér le az aljára.

A motor hangja nem mindig barátságos a fülünkhöz, de a 116 lóerős egység rendkívül takarékos, és nagyon kellemes vezetni.

A műszerfal részben digitális, a hét colos színes monitor köré analóg kijelzők kerültek, melyek az energiafelhasználást, a vízhőfokok, valamint az üzemanyag-szintet mutatják. A digitális kilométerórát középen félköralakban rajzolták meg, hogy mi jelenjen meg a belsejében, azt meg a kormányról tudjuk beállítani. Ha akarjuk, nyomon követhetjük, hány pontot gyűjtöttünk a hatékony vezetéssel, vagy megfigyelhetjük az energiaáramlás folyamatát és a nyomatékelosztást is – amikor az AWD rendszer működésbe lép.

Alacsony vezetési pozíciót tudunk beállítani magunknak, az ülések kényelmesek, és az ergonómia is példás.

A Premier Edition esetében szélvédőre vetített kijelző is jár a Yaris Crosshoz: sok infót megoszt velünk, a kormányról vezérelt menüben kell kotorásznunk ahhoz, hogy mit.

A 7 colos digitális, színes kijelzőt analóg órák fogják közre, belsejében adatok áradatát tudjuk állítani.

A hagyományos váltókar előtt egy vezeték nélküli telefontöltő is akad, míg a váltókar mögött fontos kapcsolók sorakoznak. Itt kapcsolhatjuk például - megfelelő töltöttség esetén - az EV üzemmódot vagy az Auto hold funkciót, hogy ne kelljen állandóan a fékpedálon állni, piros lámpánál. Szintén itt található a Drive mód kapcsoló, két - Power és Eco - lehetőséggel. Lényegében egyik sem változtat jelentősen a 116 lóerős hajtáslánc karakterén, inkább a reakcióidőkkel variál. A nagy „tekerentyű” pedig az összkerékhajtás menetmód választója, amivel a terep és a havas felhasználási körülmények beállítás esetén hópelyhek jelenek meg a kilométeróra felett. Az AWD-i rendszer érdekessége, hogy nincs kardántengely, hanem a hátsó tengelyen „csücsülő” villanymotor hajtja „direktbe” a kerekeket. Ez azt is jelenti, ha sikerül precízen, óvatosan bánni a gázpedállal, simán villanymotorral is elindulhatunk, amit rövid ideig élvezhetünk, 30 km/h-s sebesség környékén bekapcsol a hajtásba a másfél literes, karcos hangú, háromhengeres benzines erőforrás is. Normál haladás közben mindvégig csak elöl hajt, a hátsó kerekek erősebb gázadásra kapcsolódnak be, illetve ha csúszóssá válik az útfelület, ilyenkor plusz stabilitást és tapadást biztosít. Terepen is boldogul, legfőképpen emelt hasmagassága teszi ezt lehetővé, a 116 lóerős teljesítménytől ugyanis nagy eredményeket nem várhatunk. Kitaposott ösvényeken ügyesen végigmegy.

Az összkerékhajtás miatt kisebb a csomagtartója, mint az elsőkerékhajtásúé, be kell érnünk 320 literrel, viszont 750 kilogrammig tudunk vontatni vele.

A második sor ülései kényelmesek, alattuk kis rácsozat bújik meg, itt szellőzik a 4,3 Ah kapacitású lítiumion akkumulátor. A fejtér korlátozott, 180 centiméteres magasság felett már „hajba kap” a szövet tetőkárpit. A lábtér is erősen függ az elöl ülőktől, egy 184 cm magas vezető mögött csupán egy tenyérnyi hely marad a lábaknak, ami inkább csak kiskorúak számára lehet ideális. A csomagtér csupán picivel kisebb, mint a sima elsőkerék-hajtású változatban: 320 literes befogadóképességgel kell gazdálkodnunk. Bővítésre is van lehetőség, a hátsó üléssor 40/20/40 arányban dönthető, s a csomagtérpadló magassága is állítható.

Az egyetlen kompakt hibrid SUV, amely intelligens összkerékhajtást kínál. Ehhez manuális üzemmódkapcsoló is társul, a hátsó kerekek hajtásáról kizárólag a villanymotor gondoskodik.

A negyedik generációs hibrid hajtáslánc legkisebb tagja dolgozik a Yaris Crossban, a háromhengeres szívómotor 92 lóerős, ehhez társul a villanymotor 80 lóereje. Így a hibrid rendszer összteljesítménye 116 lóerő és 120 Nm. Váltója nem kertel, remek tempóban végzi dolgát az e-CVT, váltási befolyásokat nem imitál. Szereti magasabban tartani a fordulatot a töltés érdekében, de felesleges bégetésről már nem beszélhetünk, nagyon kifinomult az összhang. Mégis, nemcsak a műszerfalon követhetjük nyomon az energiafelhasználást, hanem az utastér zajszintjén is. Zöld mezőben használva, amikor a hibrid rendszer a sava-borsát adja, akkor a hangja is elfogadható szinten marad és meggyőző fogyasztásával is levesz minket a lábunkról. Vegyes használat mellett 4,6–4,7 literes átlagot is kihozhatunk belőle városi használat során, akár még hidegebb időjárás mellett is. Ha felpaprikázzuk a rendszert, s a mutató felfut a fehér – power - tartományba, „elromlik” a hangja, sőt csúcson járva akár tolakodó is lehet. A 11,8 másodperces gyorsulását kipróbálva, lefagy a mosolyunk, de elismerésre méltó, hogy ilyen körülmények közt is 5,3 literes átlagot mértünk vele. Egy kisebb terepezéssel megspékelve. Okos használat mellett sokat tudunk spórolni, hagyjuk sokat kigurulni, hogy töltsön az akku, de a váltókar B fokozatával mi is tehetünk a nagyobb rekuperáció érdekében. Érdemes használni, mivel komolyabb „motorfékkel” és visszatöltéssel számolhatunk.

A Premiere Edition kivitel mindent tartalmaz, ami a Cross modellhez elérhető, de már csak korlátozott ideig, a bevezetés után egy évig tartják a kínálatban.

A Cross első futóműve McPherson rugóstagokból áll, hátul viszont nem csatolt lengőkaros a rendszer, mint az alapmodellé, hanem többlengőkaros - a hátsó elektromos motor és az összkerékhajtás miatt. Lágy komfortról nem beszélhetünk, elölről kedvező benyomások érkeznek, de hátul dübörög és terheletlen állapotban igencsak pattog, nem szereti a keresztbordákat. Ezzel szemben a magas építése ellenére is vagány, ahogy kanyarodik. Kormányzása kellő visszajelzésekkel szolgál, kellemesen közvetlen, ezáltal maga a vezetése is jó, ésszerű felhasználás mellett meglepően jó utazóautó.
ToyotaYarisCross15HybridAWDiPremiereEdition09A Yaris Crosst a kimondottan robosztusabb külső megjelenésű Adventure kivitelre épülő, korlátozott darabszámban elérhető Premiere Editionban tesztelhettük, amely egyedi – sárgás öltésekkel és hasonló színű dekorelemekkel díszített - bőr üléskárpitozással, tíz küllős, 18 colos, csiszolt felületű könnyűfém keréktárcsákkal, és alapfelszereltségként motoros mozgatású, lábmozdulattal nyitható csomagtérajtóval, head-up kijelzővel és kéttónusú fényezéssel büszkélkedhet. Esetünkben ez barnászöld karosszériát és fekete tetőt jelent. Opcióként JBL audió is jár mellé, így a tesztautónk majdnem az árlista csúcsán szerepel a 11,7 millió forintos árával. Az alapjait adó Adventure változat VIP felszereltséggel kerül a Premier szintjére, a JBL is emeli az árat, pluszba jön még az immár elérhetővé vált Skyview csomag 650 ezer forintért. Végül a nem nyitható panorámatető - a manuálisan mozgatható árnyékolóval - löki az árlista csúcsára, a Yaris Cross tesztautó 50 ezer híján 12 millió forintba kerül.

Pin It