DAF CF Electric - Megnövelt hatótáv

by Mészáros Gergely

A DAF Trucks az eddigi duplájára, azaz több mint 200 kilométerre növelte a VDL e-power technológiával felszerelt DAF CF Electric járművek hatótávolságát.

DAFCFelectrictractorA DAF élen jár a teljesen elektromos tehergépkocsik fejlesztésében és értékesítésében. A CF Electric első típusainak „közúti tesztjei” már 2018-ban megkezdődtek holland és német ügyfelek bevonásával, tavaly pedig már az új szoftverrel és műszerfallal továbbfejlesztett második generáció került forgalomba. A DAF jelenleg 4x2 vontató (37 tonna legnagyobb jármű össztömeg) és a maximális manőverezhetőség érdekében kormányzott emelőtengellyel ellátott 6x2 tehergépkocsi változatban (28 tonna legnagyobb jármű össztömeg) kínálja a CF Electricet, mely zéró károsanyag-kibocsátásával és csendes üzemével kifejezetten ideális a városi felhasználáshoz, beleértve az általános áruterítést, az áruházi beszállítást és a szemétgyűjtést.
A CF Electric járművek legújabb nemzedéke az elődök megbízhatóságára és felhasználóbarát tulajdonságaira épül. A legfontosabb újdonságot a 350 kWh-s (315 kWh tényleges kapacitású) lítiumion-akkumulátorcsomag jelenti, mely nemcsak nagyobb teljesítményt nyújt, de sokkal – nem kevesebb, mint 700 kilogrammal - könnyebb is. Márpedig ez a súlycsökkentés nagyobb rakománysúly-kapacitást eredményez. Mindezeken túl az akku működése kondicionált, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklete az időjárástól függetlenül mindig stabilan 25 és 40 °C között marad, elősegítve a tartósságot és az állandó teljesítményszintet.
DAFCFelectrictractor01Ennek köszönhetően a CF Electric már több mint 200 kilométer hatótávra képes. Az akkumulátor teljes feltöltése általában a tehergépkocsi telephelyén történik, és körülbelül 75 percig tart egy 250 kilowattos töltőállomás használatával. Ha (ki)rakodás vagy a járművezető pihenőideje alatt is töltik az akkumulátort, a DAF CF Electric akár napi 500 teljesen elektromos kilométer megtételére is képes. Ez rendkívül előnyös a tehergépkocsi termelékenysége és hatékonysága szempontjából.
Az elektromos járművek használatához különleges hozzáállásra van szükség az ügyfél részéről. Ezért nyújt támogatást a DAF ügyfeleinek fejlett útvonal-szimulációs modellekkel, amelyek segítenek a leghatékonyabb tervek kidolgozásában a járművek számára, beleértve az akkumulátor átgondolt és hatékony feltöltésére vonatkozó hasznos tanácsokat is. A DAF – kiválasztott beszállítóival, például a VDL-lel együtt – az optimális töltési infrastruktúrával kapcsolatban is nyújt tanácsadást. A megnövelt hatótávú CF Electric értékesítése szeptemberben kezdődik, és a szállítás várhatóan 2021 elején indul el.