Volvo Trucks Átállás az elektromos meghajtásra

by Mészáros Gergely

A nemrégiben bemutatott tisztán elektromos hajtású Volvo FH, FM és FMX nehézgépjármű modellekkel a Volvo Trucks teljes mértékben felkészült a szállítmányozás fenntarthatóbbá tételére és a közúti teherszállítás villamosítására. A közös alapokra épülő, áttörő technológiának köszönhetően ezek az elektromos járművek megoldást nyújtanak a fuvarfeladatok igen széles skálájára, és ezzel szinte bármely szállítmányozó vállalat számára lehetővé teszik az elektromobilitásra történő átállást.

volvoelectrictrucksrangeA három új elektromos modell (FH, FM és FMX) bemutatásával a Volvo Trucks hat darabosra növelte ezen alternatív hajtáslánccal rendelhető járművei palettáját. A regionális fuvarozás és az építőipar területeire szánt új nehézgépjárművek legnagyobb megengedett össztömege elérheti a 44 tonnát is. Két alvázmagasságban, 3,8-tól 6,7 méterig terjedő tengelytávolsággal, továbbá két, három vagy négytengelyes verzióban rendelhetőek. „A dízel- és gázüzemű járműveinkkel megegyező, nagysikerű alapokra épített új elektromos teherautóinknak köszönhetően a fuvarfeladatok igen széles körét tudjuk rugalmasan ellátni” – mondta Jonas Odermalm, a Volvo Trucks Elektromobilitási Termékmenedzsment Osztály alelnöke.
volvoelectricdrivelineA teherautók elektromos meghajtásáról a három darab villanymotor mellett a Volvo Trucks méltán híres I-Shift váltója gondoskodik, ez utóbbit az e-modellekhez egyedi, új sebességváltási technológiával látta el a skandináv gyártó. Az összesen akár 490 kilowatt (666 lóerő) teljesítményű motorok és az akár 28000 newtonméter nyomatékú váltó együttesen biztosítják a minden eddiginél kiemelkedőbb vezethetőséget. „Mivel ezek a járművek mindig a lehető legmagasabb fokozatban indulnak el, és ennek köszönhetően minimális a sebességváltások száma, így képesek nagy energiahatékonysággal közlekedni. Természetesen a lejtős utakon vagy a különleges manőverezést igénylő elindulási helyzetekben az alacsony sebességfokozatok is elérhetőek” – magyarázta Jonas Odermalm. A mellékhajtások tekintetében ügyfeleink három opció közül választhatnak, igényeik függvényében: elektromos (40 kW), elektromechanikus (70 kW) vagy sebességváltóra szerelt (150 kW) mellékhajtás.
volvoelectrictruckchargingA nagy energiasűrűségű elektromos akkumulátorok a legújabb generációs lítiumion-cellás technológiát alkalmazzák és a Volvo saját üzemeiben gyártják őket. Egy hat akkumulátorral felszerelt elektromos teherautó átlagos kapacitása 540 kilowattóra, hatótávolsága pedig akár 300 kilométer is lehet. Töltésükre két lehetőséget kínál a Volvo Trucks: váltakozó áramú (AC) töltéssel 43 kilowatt teljesítmény mellett tölthető fel a teherautó, ezt az éjszakai „tankolásra” javasolják. Gyorstöltésre pedig elérhető az akár 250 kilowatt teljesítményű egyenáramú (DC) töltő. Ez utóbbival kevesebb mint 90 perc alatt akár 80%-os telítettségi szint is elérhető.
volvofmelectricA tisztán elektromos járművek mellé a Volvo Trucks a legkülönbözőbb szerviz-, karbantartási és finanszírozási szolgáltatásokat nyújt, ezzel is megkönnyítve a fuvarozók villamosított áruszállításra történő átállását. „Az üzemeltetők számára nagyon fontos, hogy az elektromos meghajtású járművekre történő áttérés gördülékeny és gyors legyen. Az elkövetkező években a hajtásláncaink széles tárháza áll a szállítmányozók rendelkezésére, és továbbra is támogatjuk munkájukat különböző távdiagnosztikai és szervizszolgáltatásainkkal. A hajtásláncok változnak, de minden más változatlan marad, így az elektromos teherautókra történő átállás amellett, hogy a logikus döntés, zökkenőmentesen is zajlik majd” – zárta mondandóját Jonas Odermalm.

volvofmxelectricA Volvo Trucks kínálatában az európai piacon elérhető elektromos tehergépjárművek:
· Elektromos Volvo FH – regionális és helyközi szállításhoz.
· Elektromos Volvo FM – sokoldalú teherautó helyi teherszállításhoz és regionális elosztófuvarozáshoz.
· Elektromos Volvo FMX – az építőanyagok környezetbarátabb és halkabb szállításához.
· Elektromos Volvo FE – helyi és városi elosztófuvarozáshoz, hulladékszállításhoz.
· Elektromos Volvo FL – helyi és városi elosztófuvarozáshoz
A Volvo Trucks elektromos járműpalettájának részét képezi az észak-amerikai piacon elérhető Elektromos Volvo VNR modell is.

volvofhelectricA fent említett újdonságok sorozatgyártása a 2022. év második felében kezdődik a vontatókkal, majd 2023. év elején már az alvázak összeállítása is elkezdődik a svéd gyártó üzemeiben.

Pin It